• Business

    Energean: Έσοδα το 2023 όσο η αποτίμησή της είδαν οι επενδυτές-Το placement της Third Point

    Μαθιός Ρήγας, ετών 50, επικεφαλής Energean


    H εντυπωσιακή υπερκάλυψη του ομολόγου της Energean (4 φορές, προσφορές σχεδόν 10 δισεκ. δολ.), της μεγαλύτερης high yield ομολογιακής έκδοσης στην ιστορία του ενεργειακού τομέα εκτός ΗΠΑ, δεν είναι ανεξήγητη με δεδομένο την τεράστια απόδοση που θα έχει η εταιρεία από το 2023.
    Με την ολοκλήρωση της εξαγοράς της Edison Ε&P και με αιχμή την παραγωγή φυσικού αερίου στην Αίγυπτο, η εταιρεία έχει πλέον σημαντικά έσοδα, τα οποία, μεσοπρόθεσμα (ορίζοντας το 2023) θα φθάσουν τα 2 δισεκ. δολάρια τον χρόνο, δηλαδή κάτι παραπάνω από τη σημερινή χρηματιστηριακή της αξία .
    Την προοπτική αυτή συνειδητοποίησαν όλοι με την επιτυχία του ομολόγου και τα βλέμματα των επενδυτών στράφηκαν στη μετοχή της εταιρείας. Μάλιστα, παρόλο που η έκδοση ήταν της Energean Israel Financial, το ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε ήταν κατά 90% εκτός Ισραήλ. Και αυτό έχει τη σημασία του, τη στιγμή που στην μετοχή της Energean, η οποία είναι εισηγμένη σε Λονδίνο και Τελ Αβίβ, οι επενδυτές από το Ισραήλ συμμετέχουν κατά περισσότερο από 25%.
    Η Third Point, το αμερικανικό fund που είναι επενδεδυμένο στην Energean από το 2013 και πρέπει εντός διετίας να έχει αποεπενδυθεί, συνειδητοποίησε την ευκαιρία και δεν την άφησε ανεκμετάλλευτη. Έτσι, και σε συνδυασμό με την άνοδο της μετοχής, άνοιξε βιβλίο προσφορών (Accelerated Bookbuild) για περίπου 10 εκατ. μετοχές από το σύνολο των 30 εκατ. που περίπου κατείχε με τιμή στις 8,50 λίρες.
    Το ενδιαφέρον ήταν τόσο έντονο που η Third Point μεγάλωσε την προσφορά και την τιμή.
    Συγκεκριμένα, έβγαλε τελικά προς πώληση 12 εκατ. μετοχές στις 8,70 λίρες, η διάθεση των οποίων έριξε τελικά λίγο κάτω από το 10% το ποσοστό που πλέον κατέχει στην Energean το αμερικανικό fund.
    Έτσι η επιτυχία της ομολογιακής έκδοσης  έδωσε όχι μόνο την ευκαιρία σε θεσμικούς από Ευρώπη και ΗΠΑ να πάρουν θέση στο story της εταιρείας που ξεκίνησε από την Ελλάδα και πλέον έχει αναπτυχθεί με επίκεντρο την Μεσόγειο, αλλά να μπουν και νέοι επενδυτές στη μετοχή. Επενδυτές που βλέπουν με ορίζοντα διετίας όταν η εταιρεία θα αρχίσει να παράγει αέριο, να έχει κέρδη και να δίνει μερίσματα.
    Και πράσινη προοπτική
    Μπορεί ο όμιλος της Energean να δραστηριοποιείται στα ορυκτά καύσιμα (το φυσικό αέριο δεν είναι ΑΠΕ), αλλά η διοίκηση της εταιρείας, έχει σχέδιο που θα δημιουργήσει πράσινη προοπτική και πράσινη υπεραξία στην εταιρεία, αξιοποιώντας τους πόρους του RRF. Ταυτόχρονα αν η επένδυση  προχωρήσει θα βοηθήσει τη βιομηχανική εγκατάσταση του Πρίνου, να πάρει παράταση ζωής και να υπερπηδήσει τα εμπόδια που δημιουργούν οι διακυμάνσεις του πετρελαίου.

    Η Energean όπως αποκαλύφθηκε πρόσφατα, έχει υποβάλει πρόταση στο Ταμείο Ανάκαμψης,  η οποία αφορά την κατασκευή μιας μονάδας αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα, αλλά και παραγωγής υδρογόνου στη Βόρεια Ελλάδα κοντά στην πετρελαιοφόρα περιοχή του Πρίνου, μια επένδυση 500 εκατ. ευρώ.

    Το project προβλέπει μονάδα αποθήκευσης CO2 στις εγκαταστάσεις του ΣΙΓΜΑ στην Καβάλα, για τους ρύπους που προέρχονται από τις δικές του εγκαταστάσεις αλλά και από άλλες βιομηχανίες. Η μεταφορά θα μπορεί να γίνεται μέσω πλοίων ή και αγωγών.

    Το έργο θα είναι το πρώτο του είδους του στη Μεσόγειο,  θα έχει δυναμικότητα αποθήκευσης 2 εκατ. τόνων ετησίως για 25 χρόνια και θα περιλαμβάνει και μονάδα μπλε υδρογόνου. Το υδρογόνο αυτό θα παράγεται με την πρόσβαση στο δίκτυο φυσικού αερίου και θα καλύπτει τις ανάγκες σε ενέργεια της ίδιας της εταιρείας, καθώς και άλλων επιχειρήσεων.

    Διαβάστε επίσης

    Energean: Σχεδιάζει μονάδα αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα και μονάδα υδρογόνου στη Β. Ελλάδα

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση

     



    ΣΧΟΛΙΑ