• Business

    Ελβετός δισεκατομμυριούχος καταδικάστηκε για θανάτους από αμίαντο

    • NewsRoom

    Στέφαν Σμιντχάινι, (Πηγή: stephanschmidheiny)


    Σε δώδεκα χρόνια φυλάκιση καταδικάστηκε ο Ελβετός δισεκατομμυριούχος Επιχειρηματίας, Στέφαν Σμιντχάινι, για ανθρωποκτονία από αμέλεια που σχετίζεται με τον θάνατο εκατοντάδων ανθρώπων λόγω έκθεσης σε αμίαντο.

    Το δικαστήριο της Νοβάρα έβγαλε την ετυμηγορία χθες Τετάρτη, μετά από περισσότερες από επτά ώρες σύσκεψης, σύμφωνα με πολλά ιταλικά μέσα ενημέρωσης, ενώ οι εισαγγελείς ζήτησαν ισόβια κάθειρξη.

    Ο Σμιντχάινι, κρίθηκε ένοχος για τον θάνατο 392 ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 60 εργαζομένων και περίπου 330 κατοίκων στην πόλη Καζάλε Μονφερράτο, όπου εδρεύει η εταιρεία του Eternit.

    Ο δικηγόρος υπεράσπισης, Αστόλφο Ντι Αμάτο, ανέφερε ότι η ομάδα του είναι πολύ ικανοποιημένη, διότι από την απόφαση του δικαστηρίου, προκύπτει ότι ο πελάτης του δεν κρίθηκε ένοχος για ανθρωποκτονία εκ προ μελέτης.

    Ωστόσο, είπε πως θα ασκήσει έφεση επί της αποφάσεως.

    Σημειώνεται ότι τα εργοστάσια του Σμιντχάινι, είχαν χρησιμοποιήσει αμίαντο για την παραγωγή τσιμέντου μεταξύ δεκαετίας του 1970 και 1980. Έκλεισαν το 1986, αλλά οι εργαζόμενοι και οι κάτοικοι της περιοχής συνέχισαν να υφίστανται τις συνέπειες.

    Όμως, δεν είναι η πρώτη φορά που ο Σμιντχάινι βρίσκεται αντιμέτωπος με την δικαιοσύνη.

    Το 2014, γλίτωσε από την πληρωμή εκατομμυρίων ευρώ σε πρόστιμα και αποζημιώσεις σε μία άλλη δίκη που αφορούσε τέλη περιβαλλοντικής καταστροφής,, η οποία όμως δεν προχώρησε λόγω παραγραφής της υπόθεσης.

    O “καταστροφικός” αμίαντος

    Ο αμίαντος έγινε δημοφιλής από τα τέλη του 19ου αιώνα και μετά ως τρόπος ενίσχυσης του τσιμέντου.

    Εντούτοις, από έρευνες που διεξήχθησαν αργότερα, αποκαλύφθηκε ότι η εισπνοή ινών αμιάντου μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή των πνευμόνων, καρκίνο και θάνατο. Για αυτόν τον λόγο, η χρήση αμιάντου έχει πλέον απαγορευτεί σε μεγάλο μέρος του κόσμου.

    Σύμφωνα με την ιταλική νομοθεσία, σε μια πρωτόδικη καταδίκη όπως αυτή που εκδόθηκε χθες, μπορεί να ασκηθεί έφεση δύο φορές πριν η απόφαση γίνει τελεσίδικη.

    Προηγουμένως, οι κατηγορούμενοι που κρίνονται ένοχοι συνήθως δεν στέλνονται στη φυλακή.

    Πηγή: Reuters 

    Διαβάστε επίσης: 

    Ποιος είναι ο Γάλλος δισεκατομμυριούχος που επενδύει στο Kilada Hills

    Winners & Losers: Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι του Μαΐου

    Το Σπίτι των Κυμάτων, ένα αρχιτεκτονικό θαύμα για 49,5 εκατ. δολάρια

    ──────────────────

    Εκλογές 2023



    ΣΧΟΛΙΑ