• Business

    ElvalHalcor: Ανοδική χρονιά το 2021- Τρεις καταλύτες που δημιουργούν προσδοκίες

    Γιάννης Στασινόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος Viohalco (ΕlvalHalcor)


    Με θετικούς οιωνούς για αύξηση μεγεθών το 2021, έχει ξεκινήσει η φετινή χρονιά για την ElvalHalcor, σύμφωνα με πληροφορίες, καθώς συντρέχουν οι συνθήκες για ενίσχυση της δραστηριότητας της εταιρείας και αποτυπώνονται σε τρεις παράγονται που αναμένεται να λειτουργήσουν καθοριστικά.

    Μετά από  μια χρονιά  όπως το 2020, κατά την οποία η εταιρεία επέδειξε αντοχές και ευελιξία και κατάφερε να διατηρήσει το ύψος των πωλήσεών της σε πτωτικές αγορές, αυξάνοντας τα μερίδιά της, το 2021, είναι μια χρονιά ανάπτυξης, βελτίωσης της κερδοφορίας και εύνοιας από τις ευρύτερες συγκυρίες.

    H ΕlvalHalcor, ο βραχίονας που δραστηριοποιείται στα προϊόντα έλασης αλουμινίου και μεταποίησης χαλκού του ομίλου Viohalco,  ταυτόχρονα υλοποιεί επενδυτικό πρόγραμμα 100 εκατ. ευρώ για την εγκατάσταση ψυχρού ελάστρου και δεύτερης γραμμής βαφής

    Ανάκαμψη-αύξηση της ζήτησης- άνοδος των τιμών των μετάλλων

    Ήδη από τους πρώτους μήνες του έτους έχει ξεκινήσει να φαίνεται μια σταθερή αύξηση της ζήτησης στις αγορές του εξωτερικού, καθώς και αύξηση των τιμών χαλκού και αλουμινίου.  Ο χαλκός έφτασε στο ιστορικό ρεκόρ των 7.800 ευρώ και το αλουμίνιο τα 1800 δολάρια αποδεικνύοντας τόσο την αισιοδοξία που κυριαρχεί στις αγορές για ανοδική τάση της ζήτησης, όσο και την πραγματική αύξηση της ζήτησης.

    Όσον αφορά τους επιμέρους τομείς η εταιρεία, αναμένεται να δώσει έμφαση στον τομέα της συσκευασίας που κινείται ανοδικά και φέτος, επενδύοντας μάλιστα και σε μια δεύτερη γραμμή βαφής στο πλαίσιο του σε εξέλιξη επενδυτικού της προγράμματος των 100 εκατ. ευρώ. Η αυτοκινητοβιομηχανία, αν και βελτιώνει τις επιδόσεις από τα αρνητικά ρεκόρ το 2020, σύμφωνα με εκτιμήσεις χρειάζεται μια διετία για να επιστρέψει στα επίπεδα του 2018.

    Θετική προοπτική για την Ευρωπαϊκή αγορά από το ενδεχόμενο επιβολής  εισφοράς άνθρακα
    Η ElvalHalcor εξάγει το 95% της παραγωγής της στο εξωτερικό με το μεγαλύτερο μέρος της να κατευθύνεται στην ευρωπαϊκή αγορά. Μέσα στον επόμενο διάστημα αναμένεται η ευρωπαϊκή νομοθεσία επιβολής  εισφοράς άνθρακα που εκτιμάται ότι θα αποκλείσει   τα κινέζικα προϊόντα έλασης, κάτι που δημιουργεί μια επιπλέον θετική προοπτική για την εταιρεία. Σήμερα η Κίνα εξάγει στην ευρωπαϊκή αγορά 300.000 τόνους προϊόντων έλασης σε μια ευρωπαϊκή αγορά συνολικού μεγέθους  5,5 εκατ. τόνων. Με την επιβολή της εισφοράς, το μερίδιο των κινεζικών προϊόντων θα μείνει στις ευρωπαϊκές εταιρείες, και η ElvalHalcor προσδοκά αύξηση του μεριδίου της αξιοποιώντας την ευκαιρία.

     Ο σχετικός νόμος αναμένεται να ψηφιστεί στο δεύτερο τρίμηνο του 2021,  αλλάζοντας τα  δεδομένα για την ευρωπαϊκή βιομηχανία συνολικά, κάνοντάς την πιο ανταγωνιστική στην ευρωπαϊκή αγορά αφού μετά την επιβολή της εισφοράς μια σειρά προϊόντων τρίτων χωρών, όπως της Κίνας, που σήμερα είναι φθηνότερα, δεν θα έχουν πια αυτό το πλεονέκτημα.

    Θετική προοπτική στις ΗΠΑ

    Το 2020 οι πωλήσεις της ElvalHalcor στις ΗΠΑ είχαν περιοριστεί στο 6% των πωλήσεών της. Όμως η ευχάριστη κατάληξη της διαδικασίας επιβολής δασμών, για την εταιρεία, που κατέληξε σε μηδενικούς δασμούς, δημιουργεί σημαντική προοπτική αύξησης των πωλήσεών της στις ΗΠΑ. Σημειώνεται ότι η αμερικανική αγορά είναι ελλειμματική σε προϊόντα έλασης και χρειάζεται εισαγωγές, ενώ πολλές από τις μεγάλες ευρωπαϊκές εταιρείες που μέχρι σήμερα προμήθευαν τις ανάγκες σε προϊόντα έλασης, σήμερα επιβαρύνονται με τεράστιους δασμούς. Αυτό σημαίνει ότι αναμένεται να αλλάξει ο χάρτης των εξαγωγέωνσ τις ΗΠΑ στον κλάδο της έλασης, δημιουργώντας μεγάλες δυνατότητες για μια ανταγωνιστική βιομηχανία με μηδενικούς δασμούς όπως η ElvalHalcor.

    Υπό αυτές τις συνθήκες, η ElvalHalcor έχει κάθε λόγο να αισιοδοξεί για αύξηση μεγεθών φέτος ενώ η ανοδική πορεία της ζήτησης και των τιμών των μετάλλων μετά από μια πτωτική χρονιά, εγγυάται αύξηση του περιθωρίου κέρδους και της κερδοφορίας.

    Ανθεκτικότητα το 2ο2ο, αλλά μείωση των περιθωρίων κέρδους και πτώση κερδών

    Το 2020 πορεύθηκε σταθερά παρουσιάζοντας οριακή μείωση του κύκλου εργασιών κατά 0,8%  παρά την ύφεση που έπληξε το σύνολο της Ευρωζώνης κατά 6,8%, με τις πωλήσεις να διαμορφώνονται σε 2.028,6 εκ. ευρώ έναντι 2.044,6 εκ. ευρώ για την αντίστοιχη περσινή χρήση.

    Η μείωση αυτή οφείλεται κυρίως στη μείωση του όγκου πωλήσεων κατά 0,9%, με τη μεγαλύτερη πτώση να προέρχεται από τη σημαντική πτώση των όγκων προς την αυτοκινητοβιομηχανία και τις μεταφορές των προϊόντων αλουμινίου κατά το πρώτο εξάμηνο της χρήσης, λόγω Covid 19, η οποία αντισταθμίστηκε στο μεγαλύτερο μέρος από την αύξηση των πωλήσεων στις βιομηχανίες συσκευασίας τροφίμων και φαρμάκων του κλάδου αλουμινίου, τομείς που αποδείχθηκαν ιδιαίτερα ανθεκτικοί απέναντι στις αντίξοες συνθήκες, αλλά και τη θετική πορεία στις περισσότερες κατηγορίες προϊόντων χαλκού, παρά τη μείωση της ζήτησης στην Ευρώπη.

    Τα ενοποιημένα μικτά κέρδη, επηρεασμένα και από την πτωτική πορεία των τιμών των μετάλλων, ανήλθαν σε 135,0 εκ. ευρώ έναντι 145,1 εκ. ευρώ για το 2019, καθώς το λογιστικό αποτέλεσμα μετάλλου διαμορφώθηκε σε ζημία 9,0 εκ. ευρώ, επηρεασμένο κυρίως από την πτωτική πορεία της χρηματιστηριακής τιμής του αλουμινίου, έναντι ζημίας 2,1 εκ. ευρώ για το 2019. Από την πτώση αυτή επηρεάστηκαν και τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) που διαμορφώθηκαν σε 121,6 εκ. ευρώ έναντι 137,4 εκ. ευρώ για την προηγούμενη χρήση, με την αρνητική επίδραση των επιπλέον δαπανών για την αντιμετώπιση της πανδημίας ύψους 4 εκ. ευρώ να αυξάνουν τη διαφορά από την περυσινή επίδοση.

    Τέλος, τα κέρδη μετά από φόρους ανήλθαν σε 29,5 εκ. ευρώ έναντι 41,9 εκ. ευρώ για τη χρήση 2019, με τη μείωση στην κερδοφορία πριν και μετά από φόρους να οφείλεται κυρίως στα μειωμένα αποτελέσματα μετάλλου, τη σχετικά μικρή πτώση των όγκων πωλήσεων και τα έκτακτα έξοδα για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ενώ τα κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας διαμορφώθηκαν σε 28,5 εκ. ευρώ ή 0,0758 ευρώ ανά μετοχή έναντι 41,3 εκ. ευρώ ή 0,1101 ευρώ ανά μετοχή το 2019.

    ElvalHalcor: Στα €2,028 δισ. ο κύκλος εργασιών το 2020

    ELVALHALCOR: Τι σημαίνει η απόφαση για μηδενικούς δασμούς στις ΗΠΑ

    ELVALHALCOR: Ξεκινά β φάση επενδύσεων με νέα γραμμή βαφής



    ΣΧΟΛΙΑ