• Business

    ElvalHalcor: Μέρισμα 0,03 ευρώ – Αναβιώνει το εργοστάσιο κερμάτων


    Μέρισμα 0,03 ευρώ ανά μετοχή αποφάσισε να διανείμει για τη χρήση 2018 η ElvalHalcor, σύμφωνα με την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης της εταιρείας που πραγματοποιήθηκε σήμερα. Στην ίδια Συνέλευση εγκρίθηκε η εκκίνηση της διαδικασίας για τη μετατροπή του υποκαταστήματος Πωγωνίου Ιωαννίνων, εργοστασίου παραγωγής όλων των τύπων δισκίων κερμάτων και δακτυλίων, σε νεοσυσταθείσα ανώνυμη εταιρία με την επωνυμία Μεταλλουργία Ηπείρου Μονοπρόσωπη ΑΕ.

    Στα σχέδια της ElvalHalcor είναι να αναβιώσει το εργοστάσιο, που προμηθεύει το Νομισματοκοπείο της Τράπεζας της Ελλάδος με τα χάλκινα κέρματα και να αυξήσει τη δραστηριότητά του με παραγγελίες και από το εξωτερικό.

    O κ. K. Κεφάλας Σύμβουλος Διοίκησης της Βιοχάλκο, μιλώντας για τα αποτελέσματα της συγχώνευσης ΕΛΒΑΛ και ΧΑΛΚΟΡ που έκλεισαν την πρώτη τους χρήση ως ElvalHalcor, τόνισε ότι πλέον η εταιρεία πλέον είναι ορατή στους επενδυτές ενώ ταυτόχρονα έχει βελτιώσει τη χρηματοοικονομική της θέση και εξασφαλίζει καλύτερους όρους χρηματοδότησης.

    Στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης έγινε αναφορά στις μεγάλες προοπτικές της εταιρείας λόγω των συνεχιζόμενων επενδύσεων αύξηση της παραγωγικής της δυναμικότητας και της έμφασης σε προϊόντα υψηλότερης προστιθέμενης αξίας και με δεδομένη την αυξητική πορεία της παγκόσμιας ζήτησης.

    Όπως τονίστηκε αύξηση στη ζήτηση αλουμινίου από τη βιομηχανία δημιουργεί η διεθνής στροφή στα ανακυκλώσιμα και χαμηλού ενεργειακού κόστους προϊόντα, καθώς το αλουμίνιο είναι ένα υλικό ελαφρύ και ανακυκλώσιμο με αυξανόμενη ζήτηση σε δύο μεγάλους βιομηχανικούς κλάδους τόσο στην αυτοκινητοβιομηχανία όσο και στη συσκευασίας. Στο μεταξύ η εταιρεία ολοκλήρωσε το 2018 την εγκατάσταση τετραπλού θερμού έλαστρου αλουμινίου που διπλασιάζει την παραγωγική δυναμικότητα έλασης αλουμινίου, δίνοντας άμεσα αύξηση περίπου 20% στη δυναμικότητα σε τελικά προϊόντα, και βελτιώνοντας το κόστος και την ποιότητα.

    Σύμφωνα με τον κ. Δ. Κυριακόπουλο Αντιπρόεδρο του Δ.Σ της ΕΛΒΑΛ Χαλκόρ η ζήτηση για τα προϊόντα και των δύο κλάδων, αναμένεται να κινηθεί σε θετικούς ρυθμούς και το τρέχον έτος. Στο πλαίσιο αυτό, ο κλάδος αλουμινίου αξιοποιεί στο βέλτιστο την υφιστάμενη δυναμικότητά του προσφέροντας καινοτόμες προϊοντικές λύσεις για σύγχρονες εφαρμογές σε ένα απαιτητικό και διαρκώς αυξανόμενο πελατολόγιο.

    Η εταιρεία επικεντρώνεται στην αναπτυσσόμενη αγορά των προϊόντων συσκευασίας τροφίμων και αναψυκτικών, στον κλάδο μεταφορών, αλλά και στην προώθηση κραμάτων υψηλής τεχνολογίας για την αγορά των εναλλακτών θερμότητας. Επιπρόσθετα, στοχεύει σε περαιτέρω διείσδυση στην αγορά των πολυστρωματικών σωλήνων, καθώς και στην παραγωγή φύλλων αλουμινίου μεγάλου πάχους (κυρίως για μεγάλα έργα της ναυπηγικής βιομηχανίας). Παράλληλα, θα εστιάσει στην ολοκλήρωση του επενδυτικού προγράμματος το οποίο θα δώσει νέα ώθηση στις δυνατότητες του κλάδου και της εταιρίας συνολικά.

    Στον κλάδο χαλκού, η εταιρία θα επωφεληθεί άμεσα από την πρόσθετη δυναμικότητα που εγκαταστάθηκε τόσο στους σωλήνες, όσο και σε ειδικά προϊόντα έλασης (επικασσιτερωμένες ταινίες), αλλά και την ήδη εγκατεστημένη δυναμικότητα η οποία αξιοποιείται με γρήγορους ρυθμούς. Παράλληλα, η ElvalHalcor θα συνεχίσει να επικεντρώνεται σε αγορές και προϊόντα με υψηλή προστιθέμενη αξία και προοπτικές.

    Σημειώνεται ότι οι συνολικές επενδύσεις το 2018 ανήλθαν σε 92 εκ. ευρώ, και αφορούσαν κυρίως στο επενδυτικό πρόγραμμα των 150 εκ. ευρώ του τομέα έλασης αλουμινίου, καθώς και στην αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας του σωληνουργείου του τομέα σωλήνων χαλκού, αμφότερες εντός των όμορων εγκαταστάσεων της μητρικής εταιρίας ElvalHalcor στα Οινόφυτα. Από αυτές, τα 9,8 εκ. ευρώ αφορούσαν τη θυγατρική Sofia Med, και τον διπλασιασμό της παραγωγικής δυναμικότητας στο χυτήριο της για κράματα χαλκού, αλλά και την εγκατάσταση μια γραμμής επικασσιτέρωσης ταινιών, η οποία θα της δώσει πρόσβαση σε ειδικά προϊόντα και αγορές.

    Αποτελέσματα 2018, πρώτου τριμήνου 2019

    Και το 2019 συνεχίζεται η αύξηση των όγκων των πωλήσεων της εταιρείας ενώ μείωσε τα αποθέματά της εφόσον έπαψε το θέμα των κυρώσεων προς τη Ρωσία, ενώ συνεχίστηκε και η αύξηση των περιθωρίων κέρδους και των EBITDA.

    To 2018 η εταιρεία αύξησε κατά 13,7% τις πωλήσεις της και κατά 3% τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους. Ο όμιλος πραγματοποίησε μεγάλες επενδύσεις, αυξάνοντας την παραγωγική δυναμικότητά του, κυρίως στον κλάδο ελάσεων αλουμινίου.

    Ο ενοποιημένος ετήσιος κύκλος εργασιών ανήλθε σε 2,11 δισ. ευρώ, αυξημένος κατά 13,7% σε σχέση με το 2017, ενώ η στροφή σε βιομηχανικά προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας και βελτιωμένου περιθωρίου, ως αποτέλεσμα των συνεχών επενδύσεων, επηρέασε θετικά την κερδοφορία και τα ενοποιημένα αναπροσαρμοσμένα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (adjusted EBITDA).

    Τα μεικτά κέρδη επηρεάστηκαν από τη μείωση στα κέρδη μετάλλου, τα οποία διαμορφώθηκαν σε 23 εκ. ευρώ για 2018, έναντι 33,1 εκ. ευρώ για το 2017. Τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 75,9 εκ. ευρώ, ενώ τα κέρδη μετά από φόρους ανήλθαν σε 64,3 εκ. ευρώ, έναντι 61,3 εκ. ευρώ στη χρήση 2017.



    ΣΧΟΛΙΑ