• Business

    ElvalHalcor: Γιατί επιλέγει ομολογιακό δανεισμό- Η στρατηγική άμυνας στην κρίση


    Για την αναχρηματοδότηση του μακροπρόθεσμου δανεισμού της εταιρείας χωρίς την εισφορά του 128/75 του 0,6% η ElvalHalcor επιλέγει τη σύναψη ομολογιακών δανείων, σύμφωνα με πηγή της εταιρείας και αναμένοντας πτώση επιτοκίων τους επόμενους μήνες κατά τους οποίους λήγουν αρκετά από τα ομολογιακά της, θα πετύχει μείωση χρηματοοικονομικών δαπανών.

    Στο πλαίσιο αυτό,  η χθεσινή Γενική Συνέλευση αποφάσισε τη σύναψη ομολογιακών δανείων 150 εκατ. ευρώ, ώστε όποτε χρειαστεί μέσα στο χρόνο ανάλογα με τις λήξεις των ομολογιακών που έχει συνάψει να προχωρά στη σύναψη νέων ομολογιακών δανείων προς αντικατάσταση παλαιότερων.

    Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 128/1975,  η παροχή πιστώσεων από τα πιστωτικά ιδρύματα επιβαρύνεται κατά κανόνα, με την ειδική εισφορά του ν. 128/1975, που αποτελεί ουσιαστικά έμμεσο φόρο και βαρύνει τα πιστωτικά ιδρύματα. Η επιβάρυνση αυτή στα επιτόκια των καταναλωτικών και των επιχειρησιακών δανείων είναι 0,60%, κάτι που δεν ισχύει για τα ομολογιακά δάνεια.

    Ταυτόχρονα η εταιρεία εκτιμά, σύμφωνα με πηγή, ότι το επόμενο διάστημα τα επιτόκια θα κινηθούν πτωτικά. Επίσης όπως επισημαίνεται δεν υπάρχει ανησυχία για το αν θα δώσουν η τράπεζες τη ρευστότητα “Είμαστε από τους προτιμότερους πελάτες των τραπεζών, αν θέλουμε έχουμε πρόσβαση στην τραπεζική ρευστότητα αλλά προτιμάμε τον ομολογιακό δανεισμό. Τα επιτόκια συνέχεια πέφτουν και στο τελευταίο ομολογιακό των 20 εκατ ευρώ εξασφαλίσαμε επιτόκιο κάτω από 3%”, τονίζεται. Το σύνολο των ομολογιακών δανείων της εταιρείας ανέρχονται σε 200 εκατ. ευρώ και με τις αναχρηματοδοτήσεις τους με χαμηλότερα επιτόκια η εταιρεία μπορεί να εξοικονομήσει σημαντικά χρηματοοικονομικά κόστη.

    Η εξοικονόμηση δαπανών, η διαφοροποίηση προϊόντων και η ευελιξία στην παραγωγή αποτελούν τη στρατηγική άμυνάς της στην κρίση.

    H νέα επένδυση αυξάνει τη δυναμικότητα, τη διαφοροποίηση και την ευελιξία

    Φέτος εξάλλου ξεκίνησε η δεύτερη φάση του πενταετούς επενδυτικού σχεδίου της ElvalHalcor . Η αυξανόμενη ευαισθητοποίηση για το περιβάλλον και οι παγκόσμιες στρατηγικές για την αντικατάσταση των υλικών προς τη χρήση περισσότερο βιώσιμων, ανακυκλώσιμων, ελαφρύτερων και ενεργειακά αποδοτικότερων υλικών σε σημαντικούς τομείς, όπως η συσκευασία και οι μεταφορές, ωθούν την ανάπτυξη της αγοράς των προϊόντων αλουμινίου.

    Σε ανταπόκριση στην αυξανόμενη ζήτηση για προϊόντα αλουμινίου από τους πελάτες της, η εταιρεία παρήγγειλε ένα ψυχρό έλαστρο έξι ραούλων (6-high cold rolling mill) έλασης αλουμινίου, ως το αρχικό στάδιο μιας ευρύτερης επένδυσης της τάξης των 100 εκατομμυρίων ευρώ που θα υλοποιηθεί στο βάθος των επόμενων δύο χρόνων για  παραγωγικό εξοπλισμό και υποδομή Έρευνας και Ανάπτυξης.

    Η επένδυση θα επιτρέψει στην εταιρεία να αξιοποιήσει έως 150 χιλιάδες τόνους επιπρόσθετης δυναμικότητας της θερμής έλασης στις εγκαταστάσεις στα Οινόφυτα, η οποία θα υπερδιπλασιαστεί, μετά την εγκατάσταση του νέου τετραπλού θερμού ελάστρου (four-stand tandem aluminium hot rolling finishing mill) τον Απρίλιο του 2020. Επιπροσθέτως, ενισχύεται η δέσμευση της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ Α.Ε. στην παροχή περισσότερο βιώσιμων παγκοσμίου κλάσης προϊόντων και λύσεων αλουμινίου, συνεισφέροντας περαιτέρω προς την κατεύθυνση για μια κυκλική οικονομία.

    To πρώτο τρίμηνο και η στρατηγική ευελιξίας

    Η ElvalHalcor παρουσίασε στο πρώτο τρίμηνο το 2020 πωλήσεις 530,3 εκατ. ευρώ  μειωμένες κατά 3,9% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο (551,9 εκ. ευρώ). Μείωση που οφείλεται κυρίως στην πτώση των όγκων πωλήσεων και των μέσων τιμών μετάλλου της περιόδου.

    Στη μεγάλη κρίση ζήτησης λόγω του lockdown στην Ευρώπη, η εταιρεία ακολουθεί ως στρατηγική την αύξηση της ευελιξίας της  τη μεγάλη διαφοροποίηση των προϊόντων της.

    Κι αυτό γιατί με προϊόντα  που απευθύνονται σε πολλές διαφορετικές αγορές η εταιρεία έχει τη δυνατότητα να προσαρμόζει την παραγωγή στις αγορές που εμφανίζουν μεγαλύτερη ζήτηση.  Περισσότερο επλήγη το διάστημα αυτό η αυτοκινητοβιομηχανία στην οποία η εταιρεία δραστηριοποιείται με περιφερειακά προϊόντα ενώ θετικά κινήθηκε η συσκευασία τροφίμων και τα φαρμάκων. Όμως  στο πρώτο τρίμηνο και μέχρι σήμερα η εταιρεία δούλευε με ful capacity κάτι που εμπόδιζε το να αλλάξει εύκολα το μείγμα προϊόντων.

    Από τους 290.000 τόνους το 2022 στους 500.000 τόνους

    Από τις αρχές Ιουνίου αναμένεται να ξεκινήσει τη λειτουργία του το νέο έλαστρο, η νέα επένδυση της εταιρείας που θα αυξήσει την παραγωγική δυναμικότητα και την ευελιξία της.

    Το νέο θερμό έλαστρο αλουμινίου, θα δώσει στην εταιρεία την απαιτούμενη ευελιξία ώστε να μπορεί να προσαρμόσει το μείγμα προϊόντων της στη ζήτηση που παρουσιάζεται. Αυτή την παραπάνω ευελιξία την απαιτεί η σημερινή εποχή προκειμένου ευέλικτα να αλλάζει το μείγμα των παραγόμενων προϊόντων και να προσαρμόζεται εύκολα στις κυρίαρχες τάσεις της ζήτησης.

    Επιπλέον 5.000 τόνους το μήνα θα δώσει το νέο έλαστρο, ενώ συνολικά μπορεί να προσθέσει 60.000 τόνους το χρόνο, ανεβάζοντας την παραγωγική δυναμικότητα ετησίως από 290.000 τόνους σταδιακά στους 360.000 τόνους. Εν τω μεταξύ έχει ξεκινήσει η επένδυση για ακόμη ένα έλαστρο αλουμινίου επένδυσης 100 εκατ. ευρώ, που θα λειτουργήσει από το 2022 και τότε η παραγωγική δυναμικότητα θα φτάσει τους 500.000 τόνους.

    Η ζήτηση στα προϊόντα της ElvalHalcor στη συσκευασία αυξάνεται καθώς το αλουμίνιο υποκαθιστά το πλαστικό. Σήμερα στην Ευρώπη η αγορά ανέρχεται στα 5 εκατ. τόνος και η ElvalHalcor κατέχει μερίδιο 7% με δυνατότητα  να αυξηθεί μέχρι το 10% με την ολοκλήρωσή των νέων επενδύσεων το 2022.

    Συνεχίζει να κερδίζει μερίδια και στο χαλκό

    Όσον αφορά τον τομέα του χαλκού, η εταιρεία κατέχει με τα προϊόντα της το 20% της ευρωπαϊκής αγοράς. Παρότι είναι μειωμένη η ζήτηση συνεχίζει να κερδίζει μερίδια τόσο στους σωλήνες χαλκού όσο στην έλαση χαλκού και ορειχάλκου τομέα στον οποίο είναι ο μόνος καθετοποιημένος ανεξάρτητος παραγωγός την Ευρώπη.

    Το πρώτο τρίμηνο του 2020, επενδύθηκαν τα 4 εκ. ευρώ για ολοκλήρωση των επενδυτικών προγραμμάτων, αλλά και για νέες επενδύσεις στη θυγατρική Sofia Med. Η ζήτηση για την παραγωγή της νεοεγκατεστημένης παραγωγικής της δυναμικότητας στον τομέα των σωλήνων χαλκού παρέμεινε σε ικανοποιητικά επίπεδα με αποτέλεσμα ο κλάδος να κερδίζει μερίδια αγοράς σε δύσκολες συνθήκες.



    ΣΧΟΛΙΑ