• Business

    ΕΛΠΕ: Κοντά σε συμφωνία με Ελλάκτωρ για την απόκτηση ποσοστού στην Elpedison

    εγκαινια-κηφισια


    Κοντά σε  συμφωνία  για την απόκτηση του ποσοστού της ΕΛΛΑΚΤΩΡ στην Elpedison βρίσκεται η κοινοπραξία  ΕΛΠΕ-Edison, σύμφωνα με πληροφορίες.

    Ειδικότερα η συμφωνία αφορά στην εξαγορά του ποσοστού 22,74% που κατέχει η ΕΛΛΑΚΤΩΡ στην Elpedison και την απόκτηση αυτού του ποσοστού από τα ΕΛΠΕ και την Edison.

    Εαν η συμφωνία ολοκληρωθεί, οι δύο μέτοχοι, ΕΛΠΕ και Edison, θαα κατέχουν από κοινού (50%-50%) το σύνολο σχεδόν των μετοχών της Elpedison, δηλαδή το 98,52%, ενώ ένα μικρό ποσοστό 1,48% θα ανήκει στη ΧΑΛΚΟΡ.

    Σημειώνεται ότι αν και πληροφορίες αναφέρουν ότι η συμφωνία ολοκληρώθηκε, άλλες πηγές διατηρούν επιφυλάξεις, τονίζοντας ότι τίποτα δεν είναι βέβαιο αν δεν περάσει η συμφωνία και από τα δύο διοικητικά συμβούλια. Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι το τίμημα φαίνεται πως οριστικοποιήθηκε σε ένα ποσό ελαφρώς χαμηλότερο από αυτό που ζητούσε ο ΕΛΛΑΚΤΩΡ.

    Η απόφαση της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, εντάσσεται στο πλαίσιο της απόφασης να αποεπενδύσει από τον τομέα θερμικής παραγωγής και προμήθειας ρεύματος, ενεργοποίησε όρο της συμφωνίας μετόχων της Elpedison, σύμφωνα με τον οποίο, όταν κάποιος αποφασίσει να φύγει έχουν αμέσως δικαίωμα πρώτης προτίμησης οι υπόλοιποι.Η απόφαση της ΕΛΛΑΚΤΩΡ να αποχωρήσει από τη συμβατική παραγωγή ρεύματος  σχετίζεται και με τη στρατηγική επιλογή της νέας διοίκησης του ομίλου, η οποία πλέον δίνει έμφαση στους τομείς των Παραχωρήσεων, του Περιβάλλοντος, των ΑΠΕ αλλά και των Κατασκευών. Στο πλαίσιο αυτών των επιλογών προχώρησε στην απορρόφηση της ΕΛ.ΤΕΧ. Άνεμος.

    Στην προμήθεια ηλεκτρικής  ενέργειας,  το μερίδιο της Elpedison ήταν τον περασμένο Απρίλιο στο 3,83%, με τα ποσοστά της να είναι μοιρασμένα σχεδόν ισομερώς στη Μέση και στη Χαμηλή Τάση. Ταυτόχρονα, με το άνοιγμα και της αγοράς φυσικού αερίου, η Elpedison έχει μπει και στην προμήθεια του καυσίμου αυτού.

     



    ΣΧΟΛΙΑ