• Business

    Εξίσωση με τρεις αγνώστους το μέλλον των ΕΛΠΕ


    Αλλαγή πορείας φέρνει η περίοδος αυτή για τα ΕΛΠΕ, με όλα τα  μέχρι σήμερα δεδομένα να  πρόκειται να αλλάξουν το επόμενο διάστημα, καθώς οι επερχόμενες εκλογές είναι πολύ πιθανό να δημιουργήσουν ένα εντελώς νέο περιβάλλον.

    Σύμφωνα με κύκλους της εταιρείας,  δεν είναι πλέον καθόλου βέβαιο αν ο βασικός μέτοχος θα θέλει ακόμη να πουλήσει το μερίδιό του,  αν θα συμφωνήσει καν με την νέα κυβέρνηση σε μια νέα αποκρατικοποίηση ούτε αν θα θελήσει πάλι να ελέγχει πλήρως το μάνατζμεντ της εταιρείας όπως συνέβαινε πριν το 2015.

    Οι συζητήσεις μεταξύ νέας κυβέρνησης-Κομισιόν θα ξεκινήσουν από το μηδέν και δεν θα αφορούν μόνο τα ΕΛΠΕ αλλά τόσο το σύνολο των ενεργειακών αποκρατικοποιήσεων και τη νέα στρατηγική της επόμενης κυβέρνησης.

    Αντίστοιχα οι συζητήσεις  νέας κυβέρνησης – ομίλου Λάτση δεν θα αφορούν μόνο τα ΕΛΠΕ αλλά και το σύνολο των επιχειρηματικών συμφερόντων Λάτση (Ελληνικό κλπ) και τους σχεδιασμούς της επόμενης μέρας.

    Στο πλαίσιο αυτό, το τι θα γίνει τελικά με την αποκρατικοποίηση της εταιρείας δεν αποτελεί  μια μεμονωμένη υπόθεση αλλά ένα μόνο μέρος μιας συνολικής συζήτησης που ακόμη δεν έχει ξεκινήσει.

    Ενδεχομένως,  κάποια πρώτα δείγματα για τις διαθέσεις του βασικού μετόχου, τουλάχιστον όσον αφορά της διοίκησή της,  θα δούμε στην Ετήσια Γενική Συνέλευση των ΕΛΠΕ που θα γίνει στις 7 Ιουνίου στον Ασπρόπυργο.

    Τα κρίσιμα ερωτήματα που θα απαντηθούν το επόμενο διάστημα είναι:

    -Θα ορίζει πλέον μόνο ο βασικός μέτοχος της διοίκηση;

    -Θα θέλει να πουλήσει μέρος του μεριδίου του ή με βάση τα νέα δεδομένα, νέα κυβέρνηση, νέο πρόγραμμα και ό,τι αυτό σημαίνει για το επενδυτικό κλίμα  θα επιδιώξει να το αναβάλει;

    -Η νέα κυβέρνηση θα θελήσει να αποκρατικοποιήσει τα ΕΛΠΕ ή θα προτιμήσει να αντικαταστήσει αναμενόμενο έσοδο από την πώλησή τους, με κάτι άλλο;

    Το βέβαιο είναι ότι η διαχείριση των ενεργειακών αποκρατικοποιήσεων θα επανεξεταστεί, θα μπουν νέες προτεραιότητες με βάση νέες πολιτικές και τις νέες δυναμικές που θα δημιουργηθούν.



    ΣΧΟΛΙΑ