• Business

    Elon Musk: Πράσινο φως στη Neuralink για δοκιμές εγκεφαλικών τσιπ σε ανθρώπους

    • Bloomberg
    Ο Elon Musk, CEO της Tesla

    Elon Musk


    Η Neuralink, η εταιρεία νευροτεχνολογίας του Elon Musk, ανακοίνωσε ότι έλαβε έγκριση από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) για τη διεξαγωγή κλινικών δοκιμών σε ανθρώπους.

    «Αυτό είναι το αποτέλεσμα της απίστευτης δουλειάς της ομάδας της Neuralink σε στενή συνεργασία με τον FDA και αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό πρώτο βήμα που μια μέρα θα επιτρέψει στην τεχνολογία μας να βοηθήσει πολλούς ανθρώπους», ανέφερε η εταιρεία την Πέμπτη σε tweet.

    Η startup του Musk αναπτύσσει μια μικρή συσκευή που θα συνδέει τον εγκέφαλο με έναν υπολογιστή, αποτελούμενη από καλώδια δεμένα με ηλεκτρόδια. Η τοποθέτηση της συσκευής απαιτεί διάτρηση του κρανίου.

    Η έγκριση «είναι πραγματικά μεγάλη υπόθεση», δήλωσε ο Cristin Welle, πρώην αξιωματούχος του FDA και αναπληρωτής καθηγητής νευροχειρουργικής και φυσιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο. «Μπορούν να ξεκινήσουν δοκιμές σε ανθρώπους, πράγμα που σημαίνει ότι έχουν περάσει τις προκλινικές δοκιμές ασφαλείας», είπε, εννοώντας τη δοκιμή για μηχανικά και σχεδιαστικά ελαττώματα, καθώς και για μακροζωία και βιοσυμβατότητα.

    Η Neuralink, που ιδρύθηκε το 2016, προσέλκυσε ορισμένους κορυφαίους νευροεπιστήμονες που θέλησαν να εργαστούν στα εμφυτεύματα για τον εγκέφαλο που ετοιμάζει.

    O Musk, ο οποίος διευθύνει επίσης την αυτοκινητοβιομηχανία Tesla και είναι ιδιοκτήτης του μέσου κοινωνικής δικτύωσης Twitter, έχει πει εδώ και χρόνια ότι η εταιρεία ήταν πολύ κοντά στο να λάβει την έγκριση του FDA για δοκιμές σε ανθρώπους.

    Η συσκευή της εταιρείας έχει στόχο να βοηθήσει άτομα με παράλυση ή τραυματικές βλάβες στον εγκέφαλο να επικοινωνούν και να ελέγχουν έναν υπολογιστή χρησιμοποιώντας μόνο τις σκέψεις τους.

    Η Neuralink δεν είναι η πρώτη εταιρεία διεπαφής εγκεφάλου-υπολογιστή που μπήκε σε δοκιμές σε ανθρώπους.

    Για παράδειγμα, η Synchron Inc. έχει ήδη εγγράψει τον πρώτο της ασθενή στις ΗΠΑ σε μια κλινική δοκιμή, βάζοντας το εμφύτευμα της εταιρείας σε μια πορεία προς πιθανή ρυθμιστική έγκριση για ευρύτερη χρήση σε άτομα με παράλυση. Η συσκευή του Synchron είναι λιγότερο επεμβατική από αυτή του Neuralink και λειτουργεί χρησιμοποιώντας διαφορετική τεχνολογία.

    Παρά την έγκριση της δοκιμής του FDA, η συσκευή της Neuralink εξακολουθεί να απέχει τουλάχιστον πέντε έως 10 χρόνια από την εμπορευματοποίηση, είπε ο Welle.

    Η υλοποίηση μιας δοκιμής και η στρατολόγηση ασθενών θα διαρκέσουν αρκετούς μήνες.

    Η Synchron χρειάστηκε σχεδόν ένα χρόνο μετά την έγκριση που έλαβε από την FDA μέχρι να βρει τον πρώτο της ασθενή στις ΗΠΑ και να προχωρήσει στην εμφύτευση της συσκευής τον Ιούλιο του 2022.

    Συνήθως, οι πρώτες δοκιμές σε ανθρώπους περιλαμβάνουν πέντε έως 10 ασθενείς και διαρκούν περίπου έξι μήνες, είπε ο Welle.

    Διαβάστε ακόμη:

    Έλον Μασκ: Καταγγελίες και επίσημη έρευνα κατά της θυγατρικής Neuralink

    Neuralink: Ο Elon Musk δοκιμάζει εμφύτευση εγκεφαλικού τσιπ σε ανθρώπους



    ΣΧΟΛΙΑ