• Business

    Porsche: Γιατί «έφαγε τη σκόνη» της Ferrari

    • Bloomberg

    Oliver Blume, CEO Porsche


    Όταν η Volkswagen οδήγησε την Porsche στο χρηματιστήριο στα τέλη του 2022, η επενδυτική κοινότητα είχε προσδοκίες ότι θα εξελιχθεί στην μετοχή των supercar που θα ανταγωνιστεί την Ferrari. Το όνειρο δεν έχει γίνει ακόμη πραγματικότητα και ορισμένοι επενδυτές αμφιβάλλουν ότι θα γίνει ποτέ.

    Ενώ οι μετοχές της Ferrari έχουν εκτοξευθεί περισσότερο από 50% από την αρχή του περασμένου έτους, η Porsche έχει υποχωρήσει περίπου κατά το ένα πέμπτο, με την χρηματιστηριακή της αξία να διαμορφώνεται πολύ κοντά σε αυτή της πρώην μητρικής της, περιορίζοντας το μεταξύ τους χάσμα που κάποτε είχε διαμορφωθεί στα 40 δισ. ευρώ.

    Την ίδια ώρα, το πολλαπλάσιο της τιμής της μετοχής προς τα κέρδη (Ρ/Ε) της Porsche έχει υποχωρήσει σε επίπεδο λιγότερο από το ένα τέταρτο σε σχέση με αυτό της Ferrari, λόγω της ύφεσης στην Κίνα — τη μεγαλύτερη αγορά της Porsche για μεγάλο χρονικό διάστημα— και των προβλημάτων στην παραγωγή που έπληξαν την κυκλοφορία βασικών μοντέλων. Συμπεριλαμβανομένης της ηλεκτρικής έκδοσης του κορυφαίου σε πωλήσεις SUV Macan.

    Οι προοπτικές για το 2024 δεν είναι επίσης ανοδικές, καθώς η Porsche είπε στους αναλυτές την περασμένη εβδομάδα ότι οι όγκοι πωλήσεων θα παραμείνουν πιθανότατα σταθεροί.

    «Νομίζατε ότι αγοράζατε μια επιχείρηση που ήταν σταθερή και βελτιωνόταν και αποδεικνύεται ότι δεν συμβαίνει αυτό», είπε ο αναλυτής της Jefferies, Philippe Houchois. «Το ερώτημα είναι πότε ξεκινάμε την αναβάθμιση των αριθμών;»

    The Market Cap Gap Between Porsche and VW Is Closing
    Το χάσμα της κεφαλαιοποίησης μεταξύ των Porsche και VW κλείνει

    Η Porsche θα επικεντρωθεί «στην ανάπτυξη με προσανατολισμό την αξία και σε ένα σταθερό επίπεδο πωλήσεων» το 2024, ανέφερε η εταιρεία απαντώντας μέσω email σε ερωτήσεις. «Θέτουμε τις βάσεις για το μέλλον και ανανεώνουμε τέσσερις από τις έξι σειρές μοντέλων».

    Αμέσως μετά την αρχική δημόσια προσφορά, η αποτίμηση της Porsche προεξοφλούσε για τις μετοχές μελλοντικό δείκτη P/E περίπου 20, παρόμοια με αυτή άλλων πολυτελών εμπορικών σημάτων όπως της LVMH, αλλά αρκετά μακριά από το P/Ε 40 της Ferrari. Ήταν ακόμα σημαντικά υψηλότερος από τον δείκτη P/E της VW, που ήταν κάτω από 5.

    Η τιμολόγηση και το αρχικό ράλι της μετοχής τροφοδοτήθηκαν εν μέρει από «κατόχους μετοχών της VW που τις πουλούσαν και αγόραζαν Porsche, καθώς και επενδυτές του κλάδου αυτοκινήτων που αναζητούσαν παρόμοια success story όπως αυτό της Ferrari», δήλωσε ο Tom Narayan, αναλυτής της RBC Capital Markets. Η επακόλουθη βουτιά είχε «να κάνει περισσότερο με την Porsche», πρόσθεσε.

    Στην απογοήτευση των επενδυτών έπαιξε περισσότερο ρόλο το πόσο λίγες επιλογές έχει η Porsche να αντιμετωπίσει μια επιβράδυνση στην Κίνα και το μέγεθος του ρίσκου λανσαρίσματος νέων μοντέλων, σύμφωνα με τον Michael Dean, αναλυτή της Bloomberg Intelligence.

    Σε αντίθεση με τη Ferrari, της οποία το βιβλίο παραγγελιών είναι sold out επί σειρά ετών, η Porsche είναι περισσότερο δεσμευμένη από τις  μακροοικονομικές δυνάμεις, με το μερίδιο των εσόδων της από την Κίνα να μειώνεται στο 26% το πρώτο εξάμηνο του 2023, από σχεδόν ένα τρίτο τον προηγούμενο χρόνο.

    Porsche's Valuation Was Aiming for Ferrari Levels
    Η αποτίμηση της Porsche στόχευε στα επίπεδα που διαμορφώνεται η κεφαλαιοποίηση της Ferrari

    Επίσης, τα προβλήματα στη μονάδα λογισμικού της VW προκάλεσαν καθυστερήσεις δύο ετών στην κυκλοφορία του ηλεκτρικού Macan, το οποίο θα παρουσιαστεί την Πέμπτη στη Σιγκαπούρη. Ταυτόχρονα, το βραχυπρόθεσμο μέλλον των ηλεκτρικών οχημάτων φαντάζει λιγότερο ρόδινο, με τις πωλήσεις να καθυστερούν.

    «Η Κίνα δεν ανακάμπτει, επομένως η επιστροφή στην Κίνα δεν αποτελεί ακόμη επιλογή», δήλωσε ο αναλυτής αυτοκινήτων της Bernstein, Daniel Roeska. «Η Porsche εξελίσσεται σε μια κυκλική μετοχή που εξαρτάται από τον οικονομικό κύκλο – είναι το αντίθετο από αυτό που θέλετε από μια εταιρεία πολυτελείας».

    Ωστόσο, δεν είναι άσχημα όλα τα νέα για τους επενδυτές της Porsche. Η πτώση της μετοχής της, αφήνει περιθώρια να υπεραποδώσει σε σχέση με αυτή της Ferrari τους επόμενους 12 μήνες, με τη μέση τιμή-στόχο των αναλυτών που παρακολουθεί το Bloomberg να προβλέπει κέρδη 34%, σε σύγκριση με περίπου 8% για την ιταλική ανταγωνίστρια της και 32% για τη VW.

    Διαβάστε ακόμη:

    ΔΕΗ: Μέρισμα 18-20 λεπτά για το 2023 – Διπλάσιο κάθε χρόνο – Ανάπτυξη σε 3 άξονες

    Αίγυπτος: Πούτιν και Σίσι εγκαινίασαν την τέταρτη μονάδα του πυρηνικού σταθμού της Νταμπάα

    «Μπλόκο» στον νέο εμπορικό δρόμο που τρομάζει Κίνα, Ρωσία, Ιράν και Τουρκία – Ο ρόλος της Ελλάδας



    ΣΧΟΛΙΑ