• Business

    Elon Musk εναντίον Warren Buffett: Πώς η Tesla απειλεί την Berkshire Hathaway

    • Newsroom

    Warren Buffett – Elon Musk


    Μετά την αναρρίχηση του Elon Musk στην δεύτερη θέση των πλουσιότερων ανθρώπων του κόσμου εκθρονίζοντας τον δισεκατομμυριούχο Bill Gates, ήρθε η σειρά της εταιρείας του, Tesla, να ανταγωνιστεί τον κολοσσό του μεγαλοεπενδυτή Warren Buffett, την Berkshire Hathaway.

    H κεφαλαιοποίηση της εταιρείας κατασκευής ηλεκτρικών οχημάτων του Musk σκαρφάλωσε στη συνεδρίαση της Τετάρτης στα 5,44 δισ. δολάρια, μία ανάσα από την κεφαλαιοποίηση της Berkshire Hathawayπου διαμορφώθηκε στα 547,2 δισ. δολάρια, και σύμφωνα με τους αναλυτές σε ένα επόμενο ανοδικό ράλι μπορεί να την ξεπεράσει.

    Η συρρίκνωση του χάσματος της χρηματιστηριακής αξίας μεταξύ των δύο εταιρειών αντικατοπτρίζει τα θεαματικά κέρδη άνω του 500% που έχει καταγράψει από τις αρχές του έτους η μετοχή της Tesla. Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Οκτώβριο του 2019, διαπραγματεύονταν σε λιγότερο από το 1/10 της τρέχουσας αξίας της.

    Αντίθετα, η μετοχή της Berkshire έχει σημειώσει από τις αρχές του 2020 άνοδο μόλις 2,4%, με το δείκτη Dow Jones να καταγράφει το ίδιο χρονικό διάστημα κέρδη 4%.

    Η εξέλιξη αυτή είναι εντυπωσιακή δεδομένης της δραματικής διαφοράς που έχουν οι δύο εταιρείες σε κλίμακα αλλά και οικονομική ισχύ, αναφέρει το Business Insider.

    Η Berkshire κατέχει πλήθος επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένων των See’s Candies, Geico, Precision Castparts και της εταιρείας σιδηροδρόμου Burlington Northern, που απασχολούν συνολικά περισσότερα από 390.000 άτομα.

    Διαθέτει επίσης ένα χαρτοφυλάκιο μετοχών αξίας περίπου 230 δισεκατομμυρίων δολαρίων που περιλαμβάνει μετοχές της Apple αξίας άνω των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων και μερίδια δισεκατομμυρίων δολαρίων στις American Express, Bank of America, Coca-Cola και άλλες εταιρείες blue-chip.

    Η επιχείρηση του Buffett εμφάνισε έσοδα ύψους 255 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ και κατέγραψε κέρδη από επενδύσεις 73 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι, με τα καθαρά της κέρδη να φτάνουν στα 81 δισ. δολάρια. Επιπλέον, κατείχε 137 δισεκατομμύρια δολάρια σε μετρητά και βραχυπρόθεσμες επενδύσεις στα τέλη Μαρτίου – αρκετά για να αγοράσει την Tesla σύμφωνα με την αποτίμηση της εκείνη την περίοδο- , καθώς η χρηματιστηριακή της αξία είχε υποχωρήσει τότε κάτω από τα 100 δισ. δολάρια εν μέσω της πανδημίας.

    Την ίδια ώρα, η Tesla είχε περίπου 48.000 εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης πέρυσι, λιγότερο από το 1/8 του εργατικού δυναμικού της Berkshire. Εμφάνισε επίσης πωλήσεις περίπου 25 δισ. δολαρίων – το 1/10 των εσόδων της Berkshire – και ζημιές 900 εκατομμυρίων δολαρίων. Η εταιρεία του Musk είχε επίσης καθαρά περιουσιακά στοιχεία μόνο 6,6 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ πέρυσι, έναντι 425 δισεκατομμυρίων δολαρίων της Berkshire.

    Οι επενδυτές της Tesla αποτιμούν την αυτοκινητοβιομηχανία κατά 21 φορές υψηλότερα των πωλήσεων του περασμένου έτους, επειδή στοιχηματίζουν στην προσδοκώμενη ανάπτυξη της, εκτιμώντας ότι μπορεί να κυριαρχήσει σε πολλές αγορές με την τεχνολογία της και να εξελιχθεί σε μία παγκόσμια δύναμη.

    Ωστόσο, εξακολουθεί να εκπλήσσει το γεγονός ότι η εταιρεία του Elon Musk στο τρέχον στάδιο της ανάπτυξής της, απειλεί ήδη να ξεπεράσει την κεφαλαιοποίηση που έχει μία από τις μεγαλύτερες και πιο επιτυχημένες εταιρείες του κόσμου.

    Warren Buffett: Το τελευταίο επενδυτικό στοίχημα που κέρδισε ο «σοφός της Ομάχα»

    Γουόρεν Μπάφετ: Μυστήριο με την επόμενη επένδυση του σοφού billionaire

    Ο Ίλον Μασκ της Tesla έγινε ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ