• Business

    Elon Musk: Δεν θα ξαναπουλήσει μετοχές της Tesla για τα επόμενα δύο χρόνια

    • Bloomberg

    Elon Musk


    Ο Elon Musk δήλωσε ότι δεν σχεδιάζει να πουλήσει άλλες μετοχές της Tesla για δύο χρόνια, έχοντας ήδη ρευστοποιήσει φέτος από τις αρχές του έτους τίτλους αξίας σχεδόν 40 δισ. δολαρίων, κυρίως για να χρηματοδοτήσει την εξαγορά του Twitter.

    Αν και ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla έχει ξανακάνει ανάλογες βαρυσήμαντες δηλώσεις στο παρελθόν, πουλώντας στη συνέχεια περισσότερες μετοχές, το τελευταίο σχόλιο του σε διάσκεψη στο Twitter Spaces αργά το βράδυ της Πέμπτης, οδήγησε τη μετοχή της αυτοκινητοβιομηχανίας σε άνοδο 3,5%, στις μετασυνεδριακές συναλλαγές.

    Εάν αυτά τα κέρδη διατηρηθούν στην συνεδρίαση της Παρασκευής, οι μετοχές μπορεί να σπάσουν ένα σερί πέντε πτωτικών ημερών.

    «Δεν θα πουλήσω μετοχές έως — δεν ξέρω — πιθανότατα δύο χρόνια από τώρα, σίγουρα όχι τον επόμενο χρόνο υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, και πιθανότατα ούτε το επόμενο έτος», είπε ο Musk απαντώντας σε ερώτηση του μακροχρόνιου επενδυτή Ross Gerber, ο οποίος αμφισβήτησε την ηγεσία του CEO της Tesla την Τετάρτη.

    Η κατασκευάστρια ηλεκτρικών οχημάτων αντιμετώπισε δυσκολίες στο τέλος της χρονιάς. Η Tesla μείωσε τις τιμές και την παραγωγή στην Κίνα και ο Musk επέκρινε επανειλημμένα την Federal Reserve για την αύξηση των επιτοκίων.

    Τα μερικές φορές συνωμοτικά και συχνά πολιτικού περιεχομένου tweet του δισεκατομμυριούχου, έχουν επίσης απογοητεύσει ορισμένους καταναλωτές. Για να ενισχύσει τις πωλήσεις στο τέλος του έτους στις ΗΠΑ, η αυτοκινητοβιομηχανία έχει στραφεί σε γενναιόδωρα κίνητρα.

    Το χειρότερο σενάριο

    Η χρηματιστηριακή αξία της Tesla υποχώρησε στις πρόσφατες συναλλαγές κάτω από το όριο του μισού τρισεκατομμυρίου δολαρίων για πρώτη φορά από τον Νοέμβριο του 2020.

    Η πτώση συνόδευσε τις επανειλημμένες ρευστοποιήσεις μετοχών του Musk – παρά τις προηγούμενες δεσμεύσεις του για το αντίθετο.

    Ο επικεφαλής της Tesla εξήγησε ότι συγκέντρωσε αυτά τα μετρητά από τις πωλήσεις μετοχών για να προετοιμαστεί για ένα απροσδιόριστο «χειρότερο σενάριο», δείχνοντας τους φόβους του έχοντας ζήσει στο παρελθόν δύο μεγάλες υφέσεις.

    Σε μια ευρεία συνομιλία στο Twitter Spaces, ο δισεκατομμυριούχος και Διευθύνων Σύμβουλος του Twitter είπε ότι τάσσεται υπέρ της επαναγοράς μετοχών της Tesla όταν η εταιρεία είναι πιο σίγουρη για την κατεύθυνση της οικονομίας, εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών για νέα ύφεση. Παράλληλα ο Musk αντέκρουσε την κριτική που δέχθηκε ότι ξοδεύει πάρα πολύ χρόνο στο Twitter και όχι αρκετό για την Tesla.

    «Δεν υπάρχει ούτε μία σημαντική συνάντηση της Tesla που να έχω χάσει όλο αυτό το διάστημα, επομένως δεν είναι ότι λείπω τελείως από τη δράση», είπε, προσθέτοντας ότι η Tesla είναι πολλές φορές πιο περίπλοκη από την εταιρεία κοινωνικής δικτύωσης.

    Ο Musk είπε επίσης ότι σκοπεύει να ξεκινήσει την παραγωγή ενός «σημαντικού όγκου» λιθίου εντός δύο ετών σε διυλιστήριο που κατασκευάζεται στο Τέξας, για χρήση του στις μπαταρίες EV της Tesla.

    Διαβάστε ακόμη:

    Σε νέο χαμηλό 52 εβδομάδων η Tesla

    Elon Musk: Αναγγέλλει την παραίτησή του από τη θέση του CEO του Twitter



    ΣΧΟΛΙΑ