• Business

    Έλον Μασκ: Ποιο επενδυτικό σχέδιο ανακοίνωσε στον πρωθυπουργό της Ινδίας

    • NewsRoom
    Ο Έλον Μασκ με τον πρωθυπουργό της Ινδίας, Ναρέντρα Μόντι (Πηγή: Twitter)

    Ο Έλον Μασκ με τον πρωθυπουργό της Ινδίας, Ναρέντρα Μόντι (Πηγή: Twitter)


    Πίεση ασκείται από τον πρωθυπουργό της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι, προκειμένου η Tesla να πραγματοποιήσει μια «σημαντική επένδυση» στη χώρα, σύμφωνα με τον CEO της Tesla Έλον Μασκ, ο οποίος δήλωσε εκτός άλλων ότι μια τέτοια ανακοίνωση αναμένεται σύντομα.

    Τα σχόλια του Μασκ έγιναν μετά από συνάντηση με τον Μόντι χθες Τρίτη κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Ινδού πρωθυπουργού στις Ηνωμένες Πολιτείες.

    Το Reuters μετέδιδε νωρίτερα ότι ο Μασκ θα ενημέρωνε τον Μόντι για τα σχέδια δημιουργίας μιας κατασκευαστικής βάσης στην Ινδία.

    Ισχυρό δυναμικό για ένα βιώσιμο ενεργειακό μέλλον

    Η Ινδία έχει ισχυρό δυναμικό για ένα βιώσιμο ενεργειακό μέλλον, συμπεριλαμβανομένης της ηλιακής ενέργειας, των σταθερών μπαταριών και των ηλεκτρικών οχημάτων, δήλωσε ο Μασκ, ο οποίος ανέφερε ότι ελπίζει να φέρει την υπηρεσία δορυφορικού διαδικτύου Starlink της SpaceX και στην Ινδία.

    «O Μόντι νοιάζεται πραγματικά για την Ινδία, επειδή μας πιέζει να κάνουμε σημαντικές επενδύσεις στην Ινδία, κάτι που σκοπεύουμε να κάνουμε», σημείωσε ο Μασκ. «Είμαι βέβαιος ότι η Tesla θα είναι στην Ινδία και θα το κάνει το συντομότερο δυνατό», συμπλήρωσε.

    Αργότερα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ινδίας έγραψε στο Twitter ότι ο Μόντι κάλεσε τον Μασκ να «διερευνήσει τις ευκαιρίες στην Ινδία για επενδύσεις ηλεκτροκίνηση και στον ταχέως αναπτυσσόμενο διαστημικό τομέα».

    Η χώρα της Νότιας Ασίας επιδιώκει τώρα να επιτρέψει σε ορισμένες αμερικανικές εταιρείες να συνεργαστούν αρχικά με ινδικές εταιρείες για επενδύσεις στον διαστημικό της τομέα, ανέφερε το Reuters.

    Σημειώνεται ότι η Ινδία άνοιξε το δρόμο για ιδιωτικές εκτοξεύσεις το 2020 και θέλει οι ιδιωτικές διαστημικές εταιρείες της να πενταπλασιάσουν το μερίδιό τους στην παγκόσμια αγορά εκτοξεύσεων μέσα στην επόμενη δεκαετία.

    Τον περασμένο μήνα, στελέχη της Tesla επισκέφθηκαν την Ινδία και είχαν συνομιλίες με Ινδούς γραφειοκράτες και υπουργούς, για τη δημιουργία μιας βάσης παραγωγής αυτοκινήτων και μπαταριών στην Ινδία.

    Ο Μασκ είχε δηλώσει τότε ότι η Tesla θα επιλέξει πιθανότατα μια τοποθεσία για ένα νέο εργοστάσιο μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, προσθέτοντας ότι η Ινδία είναι ένα ενδιαφέρον μέρος για ένα νέο εργοστάσιο.

    Σχέδιο εκτοπισμού της Κίνας και οι φοροελαφρύνσεις

    Οι αμερικανικές εταιρείες προσπαθούν να μειώσουν την εξάρτησή τους από την Κίνα ως κατασκευαστική βάση εν όψει των εντάσεων μεταξύ Ουάσινγκτον και Πεκίνου.

    Η συνάντηση του Μόντι με τον Μασκ, ο οποίος είναι ιδιοκτήτης του Twitter, πραγματοποιήθηκε λίγες ημέρες αφότου ο συνιδρυτής του Twitter, Τζακ Ντόρσεϊ, κατηγόρησε την Ινδία ότι απειλεί να κλείσει την πλατφόρμα επειδή δεν συμμορφώνεται με τις εντολές κατάργησης περιεχομένου κατά τη διάρκεια μιας διαμαρτυρίας για το 2020-2021.

    Ωστόσο, η Ινδία αποκάλεσε τον ισχυρισμό «απόλυτο ψέμα».

    «Το Twitter δεν έχει άλλη επιλογή από το να υπακούει στις τοπικές κυβερνήσεις. Αν δεν υπακούσουμε στους νόμους των τοπικών κυβερνήσεων, θα μας κλείσουν…», δήλωσε χθες ο Μασκ.

    Εντούτοις, τόσο η Κίνα όσο και η Ινδία προσπαθούν να προσελκύσουν παγκόσμιες επενδύσεις EV και να τονώσουν τη συγκεκριμένη βιομηχανία.

    Σύμφωνα με το CNN, σήμερα η Κίνα ανακοίνωσε ότι θα επεκτείνει τις φορολογικές ελαφρύνσεις για τους καταναλωτές που αγοράζουν νέα οχήματα – στα οποία περιλαμβάνονται ηλεκτρικά αυτοκίνητα με μπαταρία, plug-in υβριδικά και οχήματα με κυψέλες καυσίμου – έως το 2027, στην τελευταία της προσπάθεια να ενισχύσει τις πωλήσεις και την παραγωγή στα μεγαλύτερα στον κόσμο αγορά EV.

    Η τρέχουσα πολιτική επιτρέπει την απαλλαγή από τον φόρο αγοράς για τα NEV μέχρι το τέλος του 2023. Η φορολογική ελάφρυνση εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 520 δισεκατομμύρια γιουάν (72,3 δισεκατομμύρια δολάρια) από το 2024 έως το 2027, δήλωσε ο Xu Hongcai, υφυπουργός Οικονομικών.

    Επισημαίνεται ότι η Tesla ανέβαλε πέρυσι τα σχέδια εισόδου της στην Ινδία λόγω των υψηλών φορολογικών δομών εισαγωγής.

    Διαβάστε επίσης: 

    AEGEAN: Ανακηρύχθηκε ως η Καλύτερη Περιφερειακή Αεροπορική Εταιρεία στην Ευρώπη

    Τρύφων Νάτσης: Νέα ζωή στο Άμπου Ντάμπι για τον Έλληνα billionaire

    NBG Securities για Mytilineos: Αύξηση της τιμής στόχου στα €41,30 – Γιατί η αποτίμηση περνάει στο επόμενο επίπεδο

    ──────────────────

    Εκλογές 2023



    ΣΧΟΛΙΑ