• Business

    «Ελληνοτουρκικός πόλεμος» για την Καλλιμάνης – Δ. Βιτζηλαίος και Dardanelle διεκδικούν τα δάνεια της εταιρείας

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    • Της Έφης Καραγεώργου και του Γιώργου Μανέττα

    Δημήτρης Βιτζηλαίος, διευθύνων σύμβουλος της Impala Invest


    Μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο αναφορικά με την τύχη της «Καλλιμάνης», μετά την απόφαση των πιστωτριών τραπεζών να προχωρήσουν στην πώληση των δανείων που έχουν χορηγήσει στην εταιρεία κατεψυγμένων αλιευμάτων. Σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες ο προτιμητέος αγοραστής θα γνωστοποιηθεί -εκτός απροόπτου- την ερχόμενη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου.

    Πηγές που παρακολουθούν από πολύ κοντά την υπόθεση επισημαίνουν πως τα δάνεια διεκδικούν τρεις υποψήφιοι επενδυτές: η Impala Invest του επιχειρηματία Δημήτρη Βιτζηλαίου (απέκτησε πρόσφατα της Creta Farms), μια τούρκικη εταιρεία με την επωνυμία Dardanelle και ένα fund αραβικών συμφερόντων από το Αμπού Ντάμπι. Τις περισσότερες πιθανότητες, όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, συγκεντρώνουν οι δυο πρώτοι διεκδικητές, λέγοντας χαρακτηριστικά πως το «παιχνίδι» θα κριθεί ανάμεσα στον Έλληνα επιχειρηματία και τους Τούρκους.

    Η «Καλλιμάνης» αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια οξύτατα προβλήματα ρευστότητας και δίνει μάχη για να αποφύγει την πτώχευση. Η κατάσταση επιδεινώθηκε ραγδαία στα τέλη του 2018 μετά την εντελώς απροσδόκητη αποχώρηση της Pillarstone, η οποία είχε παρουσιασθεί ως «λευκός ιππότης». Τελικά, ύστερα από περίπου ένα χρόνο διαπραγματεύσεων η πλατφόρμα διαχείρισης προβληματικών δανείων αποφάσισε να εγκαταλείψει… την προσπάθεια, διαψεύδοντας τις προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί.

    Από τότε η διοίκηση της εταιρείας και οι πιστώτριες τράπεζες βρίσκονται σε αναζήτηση νέου στρατηγικού επενδυτή. Λέγεται πως εμφανίστηκαν αρκετοί υποψήφιοι, ωστόσο κανένα από αυτά τα «φλερτ» δεν κατέληξε σε… «γάμο». Αυτή την φορά, πάντως, όλα δείχνουν πως βρισκόμαστε κοντά σε λύση, αφού τα εμπλεκόμενα μέρα δείχνουν ισχυρή βούληση να προχωρήσει το deal. Κάποιοι μάλιστα υποστηρίζουν πως αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία για τη διάσωση της «Καλλιμάνης», επισημαίνοντας πως δύσκολα θα καταφέρει η εταιρεία να αποφύγει την πτώχευση εάν δεν υπάρξει θετική κατάληξη.

    Το μοντέλο εξυγίανσης θα αποφασισθεί στη συνέχεια από τους υφιστάμενους μετόχους δηλαδή την οικογένεια Καλλιμάνη και τον νέο επενδυτή και βασικό πιστωτή της εταιρείας.

    Η πρόταση Βιτζηλαίου

    Πηγές προσκείμενες στον Δημήτρη Βιτζηλαίο επιβεβαιώνουν το ενδιαφέρον του γνωστού επιχειρηματία για την «Καλλιμάνης», λέγοντας πως παρά τη δυσχερή θέση της, η εταιρεία παραμένει ένα δυνατό περιουσιακό στοιχεία με σημαντικές δυνατότητες που με την κατάληξη στήριξη μπορεί να επανέλθει ταχύτατα σε τροχιά ανάπτυξης. «Έχει τη μεγαλύτερη αναγνωρισιμότητα στον χώρο των κατεψυγμένων αλιευμάτων ενώ διαθέτει 3 αξιόλογες παραγωγικές εγκαταστάσεις», σημειώνουν χαρακτηριστικά για να προσθέσουν πως μπορεί να συνδυαστεί ιδανικά με το δίκτυο πωλήσεων της Creta Farms.

    Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως ο Έλληνας επιχειρηματίας προσφέρει περίπου 7 εκατ. ευρώ για την απόκτηση των τραπεζικών δανείων της «Καλλιμάνης», -τα οποία υπολογίζουν μεταξύ 38 εκατ. και 45 εκατ. ευρώ σε σύνολο υποχρεώσεων 70 εκατ. ευρώ -, τονίζοντας πως είναι μια «τίμια» προσφορά υπό τις παρούσες συνθήκες.

    Όσον αφορά στην «επόμενη μέρα» και στον τρόπο που θα κινηθεί εφ’ όσον αναδειχθεί νικητής στο σχετικό διαγωνισμό, λέγεται πως σχεδιάζει να ακολουθήσει το μοντέλο Creta Farms, δηλαδή την εξυγίανση της εταιρείας μέσα από την υπαγωγή στο άρθρο 106 β και δ του πτωχευτικού κώδικα. Πρόκειται, σύμφωνα με πληροφορίες, για μια λύση που έχει συζητήσει με τους βασικούς μετόχους της «Καλλιμάνης», οι οποίοι φέρονται σύμφωνοι με ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αφού διασφαλίζεται η συνέχιση της λειτουργία και η διάσωση των θέσεων εργασίας.

    Διαβάστε ακόμα:

    Καλλιμάνης: Συνεχίζει να ψάχνει «αντίδοτο» στην Pillarstone – Αναζητά νέο επενδυτή για να σωθεί

    Creta Farms: Στα χέρια του Δημήτρη Βιτζηλαίου και επίσημα η επιχείρηση

    Δημήτρης Βιτζηλαίος (Creta Farms): «Μπαίνει» στα vegan προϊόντα με νέα επένδυση €2 εκατ. – Μεταφέρει παραγωγή από την Σπάρτη στο Ρέθυμνο

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ