• Business

    Καλλιμάνης: Συνεχίζει να ψάχνει «αντίδοτο» στην Pillarstone – Αναζητά νέο επενδυτή για να σωθεί

    • Γιώργος Μανέττας

    Κωνσταντίνα Καλλιμάνη. Επικεφαλής Καλλιμάνης ΑΕ


    Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται η αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή για τη διάσωση της «Καλλιμάνης». Σύμφωνα με πληροφορίες, εταιρεία και πιστώτριες τράπεζες μετά την αποχώρηση της Pillarstone έχουν επιδοθεί σε «αγώνα δρόμου» για την εξεύρεση επενδυτή, ο οποίος θα αναλάβει την ευθύνη να παίξει τον ρόλο του «λευκού ιππότη» στη θέση της πλατφόρμας διαχείρισης προβληματικών δανείων.

    Η τελευταία αποφάσισε τον περασμένο Δεκέμβριο να εγκαταλείψει την προσπάθεια διάσωσης παρά τις υποσχέσεις που έδωσε, χωρίς καμία προειδοποίηση ύστερα από δυο ολόκληρα χρόνια. Λέγεται μάλιστα πως η διοίκηση της Καλλιμάνης ενημερώθηκε για την κίνηση της Pillarstone από τα μέσα ενημέρωσης!

    Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν πως η οργή στα υψηλά κλιμάκια για την Pillarstone δεν λέει να κοπάσει παρ’ ότι έχουν περάσει αρκετοί μήνες από τότε. Την χαρακτηρίζουν μάλιστα, εγκληματική. Και αυτό γιατί η εταιρεία έμεινε εντελώς απροστάτευτη και κλήθηκε να ξαναρχίσει από το μηδέν την όλη προσπάθεια εξυγίανσης. Και υπό χειρότερες προϋποθέσεις… Αυτή τη στιγμή, η διοίκηση σύμφωνα με τις ίδιες πηγές δίνει μάχη για να κρατήσει όρθια την επιχείρηση, έως ότου τελεσφορήσουν οι ενέργειες για την προσέλκυση νέου επενδυτή που βρίσκονται σε εξέλιξη.

    Η εταιρεία, παρά τη δυσμενή θέση στην οποία έχει περιέλθει έχει καταφέρει και έχει διατηρήσει τα μερίδια αγοράς σε υψηλά ποσοστά, παρά τον ισχυρό ανταγωνισμό των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας. Η «Καλλιμάνης» ως brand name εξακολουθεί να παραμένει δυνατό, και να απολαμβάνει ευρείας αποδοχής από το καταναλωτικό κοινό. Ωστόσο, αυτό δεν αρκεί για να κρατήσει ζωντανή για πολύ την εταιρεία, η οποία θα πρέπει να βρει πολύ σύντομα λύση. Καθώς τα περιθώρια αρχίζουν και στενεύουν επικίνδυνα. Παρά τα τεράστια προβλήματα που προκάλεσε η αποχώρηση της Pillarstone, εκφράζεται η ελπίδα πως στο τέλος της μέρας θα βρεθεί λύση και θα σωθεί η εταιρεία και μαζί οι θέσεις εργασίας.

    Η Καλλιμάνης πρωταγωνίστησε για αρκετά χρόνια στην εγχώρια αγορά των κατεψυγμένων αλιευμάτων. Με έδρα και παραγωγικές μονάδες στο Αίγιο, η εταιρεία κατάφερε να επεκταθεί σε όλη την Ελλάδα και να κερδίσει κεντρικό ρόλο στον χώρο της. Με τον ξέσπασμα της κρίσης και την κατακόρυφη κάμψη της κατανάλωση άρχισαν να κάνουν την εμφάνισή τους τα πρώτα σύννεφα, τα οποία στη συνέχεια πύκνωσαν ακόμη περισσότερο. Η χαριστική βολή ήρθε με την κατάρρευση του Μαρινόπουλου, και οι απλήρωτες οφειλές που άφησε πίσω της.

    Παρά τις πρωτοβουλίες της οικογένειας Καλλιμάνη, δεν κατέστη εφικτό να αναστραφεί η πτωτική πορεία. Ο τζίρος έπεσε και άλλο, οι ζημιές εκτοξεύθηκαν σε πάνω από 4 εκατ. ευρώ το 2016, ενώ οι συνολικές υποχρεώσεις ξεπέρασαν τα 70 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα περίπου 60 στις τράπεζες. Έτσι, πριν από δυο χρόνια, αποδέχθηκε την λύση της Pillastone, η οποία ενώ έμοιαζε με θησαυρό αποδείχθηκε «άνθρακες». Όπως ακριβώς και στην περίπτωση της Famar και της Notos com.



    ΣΧΟΛΙΑ