• Business

    Ελληνική Τράπεζα: «Credit Positive» για τη Moody’s η ολοκλήρωση της εθελουσίας

    • NewsRoom


    «Πιστωτικά θετική» (Credit positive) χαρακτηρίζει ο οίκος Moody’s την ολοκλήρωση του προγράμματος εθελουσίας εξόδου στην Ελληνική Τράπεζα (Caa1 positive, caa2), ενός προγράμματος που στόχευε στη συρρίκνωση των λειτουργικών εξόδων και την ενίσχυση της κερδοφορίας της τράπεζας, μειώνοντας το ετήσιο μισθολογικό κόστος κατά 14 εκατ. ευρώ.

    Ο διεθνής οίκος χαρακτηρίζει την ολοκλήρωση του προγράμματος σημαντικό βήμα για την αναδιοργάνωση της τράπεζας και την ενίσχυση των αδύναμων οικονομικών επιδόσεών της, εκτιμώντας ότι θα βελτιώσει την αποδοτικότητα και θα στηρίξει την κερδοφορία της.

    Οι χρηματοοικονομικές επιδόσεις της τράπεζας κρίνονται αδύναμες λόγω του υψηλού ποσοστού των μη εξυπηρετούμενων δανείων που βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιό της, τα οποία τον Σεπτέμβριο του 2017 ήταν 48,6%

    Όπως επισημαίνεται, οι 220 εργαζόμενοι που συμμετείχαν στο πρόγραμμα αντιστοιχούσαν περίπου στο 14% του προσωπικού της τράπεζας.

    Οι κυπριακές τράπεζες και ειδικότερα η Ελληνική Τράπεζα είναι υπερστελεχωμένες σε σχέση με τις τράπεζες της Ευρωζώνης, με 20 εργαζομένους ανά κατάστημα, έναντι 13 στην Ευρωζώνη το 2016, τονίζει ο οίκος Moody’s.

    Συμπληρώνει, δε, ότι ανκαι το πρόγραμμα θα κοστίσει στην τράπεζα γύρω στα 42 εκατ. ευρώ, μειώνοντας το κεφάλαιό της κατά περίπου 100 μονάδες βάσης για το τρίμηνο που κλείνει στις 31 Δεκεμβρίου 2017, τα κεφαλαιακά «μαξιλάρια» της Ελληνικής Τράπεζας θα παραμείνουν αρκετά υψηλότερα από των άλλων κυπριακών τραπεζών και άλλων τραπεζών με αντίστοιχη αξιολόγηση και η τράπεζα θα εξοικονομήσει 14 εκατ. ευρώ ετησίως.

    Η τράπεζα θα ανακτήσει το κόστος του προγράμματος μέσα στην επόμενη τριετία, σημειώνει η Moody’s.
    Η μέση αποζημίωση ανά υπάλληλο υπερβαίνει τα 190.000 ευρώ, προσεγγίζοντας το μέγιστο όριο των 200.000 ευρώ.



    ΣΧΟΛΙΑ