• Business

    Ελλάκτωρ: Tο δικαστήριο απέρριψε ασφαλιστικά μέτρα των εφοπλιστών για δημοσιοποίηση της συμφωνίας Μπόμπολα – Reggeborgh

    Ελλάκτωρ: Τα ασφαλιστικά μέτρα της Greenhill απορρίφθηκαν

    Γιάννης Καϋμενάκης – Δημήτρης Μπάκος


    Να τους κοινοποιηθεί η συμφωνία που ανακοίνωσαν στις 10 Σεπτεμβρίου του 2020 ο Λεωνίδας Μπόμπολας και η ολλανδική Reggeborgh ζήτησε με ασφαλιστικά μέτρα που κατέθεσε στο αρμόδιο δικαστήριο η Greenhill Investments Limited συμφερόντων των εφοπλιστών Δημητρίου Μπάκου και Ιωάννη Καϋμενάκη.

    Η υπόθεση εκδικάστηκε χθες με το δικαστήριο να απορρίπτει το αίτημα των εφοπλιστών.

    Η συμφωνία αφορά στο δικαίωμα προαίρεσης που έχουν για ακόμα λίγες μέρες οι Ολλανδοί να αγοράσουν το ποσοστό του κ. Μπόμπολα (12,5457%) στο μετοχικό κεφάλαιο της Ελλάκτωρ.

    Το call option λήγει στις 11 Μαρτίου (η περίοδος άσκησης – μετατροπής είχε οριστεί μεταξύ της 1ης και της 180ης ημέρας μετά την 10.09.2020). Με τον τρόπο που έχουν εξελιχθεί τα γεγονότα στην Ελλάκτωρ είναι πιθανό να μην ασκηθεί ή να ανακοινωθεί παράτασή του.

    Το τι θα γίνει τελικά σχετίζεται και με την κυοφορούσα αύξηση κεφαλαίου στον κατασκευαστικό όμιλο στον οποίο αυτή τη στιγμή η Reggeborgh διατηρεί απευθείας ποσοστό 14,17%.

    Πάντως, για να εγκριθεί η αύξηση κεφαλαίου χρειάζεται η πλειοψηφία των δύο τρίτων και αυτό σημαίνει ότι αν οι δύο αντιμαχόμενες σήμερα πλευρές, Reggeborgh – εφοπλιστές, δεν βρουν ένα τρόπο συνεννόησης μέχρι την έκτακτη γενική συνέλευση, αρχές Απριλίου, δύσκολα η αύξηση θα εγκριθεί από την πρώτη συνεδρίαση (στην επαναληπτική η απόφαση λαμβάνεται με 51%).

    Σε κάθε περίπτωση εκτιμάται ότι μέχρι τη νέα γενική συνέλευση το τοπίο στην Ελλάκτωρ θα ξεκαθαρίσει με δεδομένο ότι μια διαδικασία αύξησης κεφαλαίου δύναται να φέρει αλλαγές στη μετοχική σύνθεση και άρα όλες οι πλευρές θα πρέπει να ανοίξουν τα χαρτιά τους.

    Μέχρι ποιο ποσοστό επιθυμούν να φθάσουν οι Ολλανδοί είναι ένα πρώτο ερώτημα και ένα δεύτερο, αν οι εφοπλιστές είναι διατεθειμένοι να τοποθετήσουν και επιπλέον κεφάλαια σε μια επιχείρηση που δεν έχουν κανένα έλεγχο. Ο στόχος των εφοπλιστών είναι να πουλήσουν τις μετοχές τους και να αποχωρήσουν ή θα επιδιώξουν να μη διαθέσουν επιπλέον κεφάλαια με αποτέλεσμα το ποσοστό τους να μειωθεί;

    Επί της ουσίας αναμένεται και κάτι άλλο. Η Reggeborgh δεν ψήφισε την αύξηση κεφαλαίου που πρότεινε η προηγούμενη διοίκηση, στη συνέλευση της 27ης Ιανουαρίου, με το επιχείρημα ότι χρειάζεται διαχειριστικός έλεγχος για να διαπιστωθεί ποιο είναι το ύψος ακριβώς των κεφαλαίων που είναι αναγκαία. Αυτό σημαίνει ότι θα στηρίξει την όποια αύξηση κεφαλαίου προτείνει στα συμπεράσματα του ελέγχου της στα οικονομικά. Οι ενέργειές γύρω από το σοβαρό αυτό θέμα θα είναι και το πρώτο δείγμα γραφής της νέας διοίκησης της Ελλάκτωρ.

    Διαβάστε ακόμη:

    Έλληνες εφοπλιστές: Ποιες κατηγορίες πλοίων επιλέγουν από την second hand αγορά

    Έμειναν με τον «μουτζούρη» στο χέρι… 21.000 Έλληνες επενδυτές, στους τελευταίους δύο μήνες

    Λιανεμπόριο: Ζητείται επειγόντως «σωσίβιο» για την επόμενη μέρα – Τι τρομάζει την αγορά



    ΣΧΟΛΙΑ