• Business

    Ελλάκτωρ: Τι σηματοδοτεί η πώλησης της ΑΚΤΩΡ – Το μέλλον του ομίλου

    Χένρι Χόλτερμαν, βασικός μέτοχος ΕΛΛΑΚΤΩΡ

    Χένρι Χόλτερμαν, βασικός μέτοχος ΕΛΛΑΚΤΩΡ


    Σε μια νέα εποχή εισέρχεται ο όμιλος της Ελλάκτωρ ύστερα από την πώληση του κατασκευαστικού του βραχίονα ΆΚΤΩΡ στον όμιλο Intrakat η οποία ολοκληρώθηκε χθες το βράδυ.

    Σημείο καμπής για την Ελλάκτωρ για την επιστροφή στην ανάπτυξη και την κερδοφορία ήταν η είσοδος της REGGEBORGH ως βασικού μετόχου.

    Βασικό μέλημα του ολλανδικού family office ήταν η αναδιάρθρωση και η εξυγίανση  της ΑΚΤΩΡ, η οποία και επετεύχθη καθώς το ανεκτέλεστο των έργων της  υπολογίζεται σήμερα στα 2,8 δισ. ευρώ (εν αναμονή και των ετήσιων αποτελεσμάτων του 2022).

    Με αυτό τον τρόπο επετεύχθη η αύξηση της αξίας και η ανταγωνιστική ανάκαμψη της εταιρείας σε μόλις δύο χρόνια. Γεγονός και το οποίο αποδεικνύεται και από την υψηλή αποτίμησή της στα 214 εκ. που της αποδίδεται στην παρούσα συναλλαγή.

    Σε αυτό συντέλεσαν μία σειρά από στρατηγικές αποφάσεις και ενέργειες όπως, η έκδοση ομολογιακού δανείου 50 εκ. ευρώ με κάλυψη -κατά το μεγαλύτερο ποσοστό- από την REGGEBORGH, η επιτυχής Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου κατά 120 εκ. ευρώ και η απόφαση σταδιακής απεμπλοκής του Ομίλου από ζημιογόνες αγορές.

    Επομένως ο όμιλος επανατοποθετηθηκε στρατηγικα στην εγχώρια  και τις διεθνείς αγορές, αντιμετωπίζοντας αποφασιστικά τις εκκρεμότητες του παρελθόντος, και θέτοντας στέρεες βάσεις για την επαναφορά του κατασκευαστικού κλάδου.

    Τι επιτυγχάνεται με  το νέο deal

    Πλέον με την πώληση της ΆΚΤΩΡ ο όμιλος Ελλάκτωρ επιτυγχάνει τα εξής

    • Ισχυροποιεί περαιτέρω τη χρηματοοικονομική του θέση, μέσω ενίσχυσης της λειτουργικής και καθαρής του κερδοφορίας και των αντίστοιχων περιθωρίων κέρδους.
    • Ενισχύει σημαντικά τη ρευστότητά του και κατά συνέπεια τη δυνατότητά του, αφενός να χρηματοδοτήσει απρόσκοπτα το επενδυτικό του σχέδιο και αφετέρου να επιστρέψει κεφάλαια στους μετόχους.
    • Αποκτά ευελιξία και δυνατότητα αξιοποίησης των κεφαλαίων αυτών προκειμένου να επικεντρωθεί σε κερδοφόρες δραστηριότητες στον τομέα των υποδομών, με μεγαλύτερες αποδόσεις και χαμηλότερο κίνδυνο.

    Πλέον η  ΕΛΛΑΚΤΩΡ εστιάζει στον ευρύτερο κλάδο των υποδομών στην Ελλάδα, αξιοποιώντας τα έσοδα της συναλλαγής σε δραστηριότητες με μακροπρόθεσμες και προβλέψιμες αποδόσεις, τις Παραχωρήσεις και τα έργα ΣΔΙΤ / τη Διαχείριση Απορριμμάτων και την Ανάπτυξη – Διαχείριση ακινήτων.

    Όσον αφορά  την Ελλάδα ο όμιλος παραμένει στην κορυφή των παραχωρήσεων με προβλεπόμενες ταμειακές ροές από τα υφιστάμενα έργα που υπερβαίνουν τα 1,3 δισ. ευρώ τα επόμενα χρόνια.

    Η ανάπτυξη των παραχωρήσεων αποτελεί μία εκ των βασική προτεραιότητα, την οποία η ΕΛΛΆΚΤΩΡ πρόκειται να ενδυναμώσει περαιτέρω με έργα ΣΔΙΤ σε όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων, επωφελούμενος των σημαντικών προοπτικών που παρουσιάζει η ελληνική αγορά στους τομείς των Μεταφορών, των Κτηριακών και των Τουριστικών Υποδομών και του Περιβάλλοντος.

    Η ΗΛΕΚΤΩΡ, που δραστηριοποιείται στα έργα περιβάλλοντος και απόρροια, εφαρμόζει τεχνολογίες αιχμής στον κλάδο διαχείρισης απορριμμάτων και παραγωγής πράσινης ενέργειας, να παρέχει καινοτόμες περιβαλλοντικές υπηρεσίες στη χώρα, με ετήσια έσοδα άνω των €120 εκ.

    Επιπρόσθετα, ο Όμιλος διατηρεί συμμετοχές στον Κλάδο Ανάπτυξης Ακινήτων (Real Estate) μέσω της REDS. Η REDS αναμένεται να αναπτύξει ένα φιλόδοξο επενδυτικό σχέδιο ύψους €400 εκατ. (Γούρνες – Καμπάς).

    Τέλος, μέσω της ANEMOS RES, στην οποία διατηρεί ποσοστό 25%, δραστηριοποιείται στον Κλάδο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

    Διαβάστε επίσης

    Υπεγράφη η συμφωνία Intrakat-Ελλάκτωρ για την εξαγορά της ΑΚΤΩΡ – Δημιουργείται ο δεύτερος ισχυρότερος πόλος στον κατασκευαστικό κλάδο



    ΣΧΟΛΙΑ