• Business

    Ελλάκτωρ: Στα 650 εκατ. ευρώ το ταμείο, προσδοκία για επιστροφή κεφαλαίου στους μετόχους

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Ευθύμιος Μπουλούτας, CEO Ελλάκτωρ

    Ευθύμιος Μπουλούτας, CEO Ελλάκτωρ


    Σε μετρητά ύψους 650 εκατ. ευρώ «κάθεται» η Ελλάκτωρ, με την αγορά να περιμένει την απόφαση των Ολλανδών της Reggeborgh, που κατέχει το 45,16% -και η ATLAS N.V. επιπλέον 10%-, για τον χρόνο επιστροφής κεφαλαίου.

    Η συζήτηση ήταν έντονη χθες στα χρηματιστηριακά γραφεία μετά την απόκτηση από τη Μότορ Όιλ επιπλέον 25% στην Άνεμος, το οποίο διατηρούσε η Ελλάκτωρ, έναντι 123 εκατ. ευρώ.

    Πλέον, η Μότορ Όιλ ελέγχει την απόλυτη πλειοψηφία των μετοχών στην Άνεμος.

    «Είμαστε πλέον σε θέση να αρχίσουμε χρηματικές διανομές προς τους μετόχους. Δεν έχουμε ακόμη καταλήξει στην πρότασή μας. Θα δώσουμε περισσότερες πληροφορίες στην επόμενη τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές στο τέλος του χρόνου», είχε πει τον περασμένο Σεπτέμβριο ο Διευθύνων Σύμβουλος της εισηγμένης, Ευθύμιος Μπουλούτας, κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του πρώτου 6μήνου.

    Για την ιστορία, ο κ. Μπουλούτας απευθυνόμενος προς τους αναλυτές, είχε πει ότι μέχρι το τέλος του χρόνου επρόκειτο να γίνουν δύο πωλήσεις σε assets του ομίλου: Άκτωρ και Smart Park. Μία λιτή χρηματιστηριακή ανακοίνωση ανέφερε την πώληση του τρίτου asset, αυτού της Άνεμος.

    Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, στις 7.11.2023 εγκρίθηκε από την Επιτροπή Ανταγωνισμού η πώληση της ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ στην ΙΝΤΡΑΚΑΤ και στις 8.11.2023 ολοκληρώθηκε η διαδικασία (financial closing), με την καταβολή του συνολικού ποσού 110,8 εκατ. που συμφωνήθηκε ως μετοχική αξία, ενώ ποσόν 114 εκατ. θα καταβληθεί σταδιακά εντός 19 μηνών από την ολοκλήρωση της συναλλαγής ως αποπληρωμή ενδοομιλικού δανεισμού.

    Επίσης πάνω από 90 εκατ. ευρώ καταβλήθηκαν στην Reds, η οποία αποτελεί θυγατρική της Ελλάκτωρ, από την Trade Estates της Φουρλής περισσότερα από 90 εκατ. ευρώ.

    Είναι προφανές ότι η διοίκηση της Ελλάκτωρ έχει ισχυρή ρευστότητα, χωρίς όμως, να είναι ξεκάθαρο το επιχειρηματικό πλάνο. Το αν θα υπάρξουν επιχειρηματικές εξελίξεις, σε ποιους κλάδους και τομείς.

    Ή αν οι μέτοχοι θα περάσουν από το ταμείο με τις επιστροφές κεφαλαίου, οι οποίες, σημειωτέον, είναι αφορολόγητες.

    Πάντως, στις αρχές του χρόνου, ο CEO του ομίλου κ. Ευθύμιος Μπουλούτας μιλώντας στο  mononews.gr είχε μιλήσει και είχε πει ότι φέτος θα ήταν η χρονιά των κατασκευαστικών εταιρειών.

    Πάνω από 33% τα κέρδη για την μετοχή και με την κεφαλαιοποίηση στα 816,5 εκατ. ευρώ, η αγορά τελεί εν αναμονή και με μεγάλες προσδοκίες για την επόμενη κίνηση της εισηγμένης η οποία έχει αφήσει πίσω της οριστικά τις χαλεπές εποχές στο τέλος της προηγούμενης δεκαετίας με τις διεκδικήσεις και απαιτήσεις των αντιμαχόμενων βασικών μετόχων.

    Διαβάστε επίσης:

    Ελλάκτωρ: Στη Motor Oil το 25% της Anemos Res

    Deloitte: Πάνω από €10 δισ. ο αντίκτυπος του Gen AI στην ελληνική οικονομία έως το 2030

    ΤΙΤΑΝ: Χρηματοδότηση €234 εκατ. από ΕΕ για το έργο δέσμευσης άνθρακα «IFESTOS»



    ΣΧΟΛΙΑ