• Business

    Ελλάκτωρ: “Πάει” σε μεγάλη ΑΜΚ – Όλες οι τελευταίες πληροφορίες

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Αναστάσιος Καλλιτσάντσης-CEO ΕΛΛΑΚΤΩΡ

    Αναστάσιος Καλλιτσάντσης-CEO ΕΛΛΑΚΤΩΡ


    Αλλαγές στη διοίκηση (των μελών του διοικητικού συμβουλίου και του ανώτατου management) καθώς και αύξηση κεφαλαίου για την ενίσχυση του κατασκευαστικού κλάδου είναι τα θέματα που θα περιληφθούν στην ημερήσια διάταξη της έκτακτης γενικής συνελεύσεως που αναμένεται να προκηρυχθεί τις επόμενες ημέρες στην Ελλάκτωρ.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, η διαπραγμάτευση μεταξύ της ολλανδικής Reggeborgh Invest και των Αναστάσιου και Δημήτρη  Καλλιτσάντση (συνολικά κατέχουν περίπου το 28%) βρίσκεται στις λεπτομέρειες της συμφωνίας και ο στόχος είναι όλες οι αναγκαίες διαδικασίες για το νέο υπό διαμόρφωση καθεστώς στον κατασκευαστικό όμιλο να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους.

    Όπως εκτιμάται, η Reggeborgh θα αυξήσει το ποσοστό της στην Ελλάκτωρ φθάνοντας λίγο πριν την καταστατική μειοψηφία, δηλαδή έως το 33,2% το πολύ, ώστε να μην έχει την υποχρέωση της δημόσιας πρότασης για την εξαγορά του συνόλου των μετοχών.

    Η αύξηση του ποσοστού της θα προέλθει και από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Ελλάκτωρ στην οποία δεν θα συμμετέχουν (με το σύνολο των μετοχών τους ή τμήμα αυτών) οι παλιοί βασικοί μέτοχοι.

    Το ποσό της αύξησης εκτιμάται ότι μπορεί να διαμορφωθεί έως τα 50 εκατ. ευρώ (με άλλες εκτιμήσεις κάνουν λόγο ακόμα για 100 εκατ.) κεφάλαια που θα κατευθυνθούν κυρίως στην κατασκευή και ειδικότερα στη θυγατρική Άκτωρ η οποία αντιμετωπίζει πρόβλημα ρευστότητας και δεν έχει συμφωνήσει με τις τράπεζες τη χρηματοδότησή της.

    Βάσει των επίσημων ανακοινώσεων, η Reggeborgh έχει αποκτήσει δικαίωμα προαίρεσης εξαγοράς μετοχών (call option) σε ποσοστό 12,5457% επί του συνόλου των δικαιωμάτων ψήφου της Ελλάκτωρ, έπειτα από συμφωνία με τον Λεωνίδα Μπόμπολα.

    Η Reggeborgh κατέχει ήδη ποσοστό 5,4360% στην Ελλάκτωρ.

    Εξασκώντας το δικαίωμα προαίρεσης η συμμετοχή της θα φθάσει το 17,5150%, άρα μένει να αποκτήσει ακόμα ένα περίπου 15%.

    Με ενδιαφέρον αναμένεται το τίμημα που θα συμφωνηθεί για την μερική αποχώρηση των αδερφών Καλλιτσάντση, καθώς και τι θα περιλαμβάνει η συμφωνία για την αμερικάνικη επενδυτική εταιρεία Farallon η οποία τους είχε παράσχει δάνειο το 2018 για να εξαγοράσουν μετοχές του κατασκευαστικού ομίλου.

    Η Reggeborgh Invest, με έδρα το Rijssen της Ολλανδίας, είναι η επενδυτική εταιρεία της οικογένειας Wessels από τις πλουσιότερες στην Ολλανδία.

    Εισέρχεται στην Ελλάκτωρ, έχοντας παράλληλα το 30,2% της ΓΕΚ Τέρνα στην οποία έχει επενδύσει περί τα 200 εκατ. ευρώ.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι φέτος στο πρώτο εξάμηνο η ΓΕΚ Τέρνα ξεπέρασε την Ελλάκτωρ σε έσοδα για πρώτη φορά στην ιστορία των δύο ομίλων.

    Η ΓΕΚ είχε έσοδα 469,7 εκατ. ευρώ (μειωμένα 17% έναντι του αντίστοιχου περσινού διαστήματος) και η Ελλάκτωρ 437,8 εκατ. (μειωμένα κατά 38%).

    Σε επίπεδο κερδών μετά φόρων η ΓΕΚ παρέμεινε κερδοφόρα (17,1 εκατ. ευρώ) ενώ η Ελλάκτωρ είχε ζημιές 32 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 5,7 εκατ. ευρώ.

    Το πέρασμα της ΓΕΚ Τέρνα στην πρώτη θέση ανάμεσα στους κατασκευαστικούς ομίλους με βάση τα έσοδα έχει αποτυπωθεί εδώ και χρόνια στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου Αθηνών με την κεφαλαιοποίησή της να είναι σήμερα στα 657,7 εκατ. ευρώ (με τη μετοχή στα 6,36 ευρώ) και της Ελλάκτωρ μόλις στα 291,4 εκατ. ευρώ (με τη μετοχή στα 1,36 ευρώ) βάσει του χθεσινού κλεισίματος.

    Διαβάστε ακόμη:

    Λουκάς Δημητρίου (ΕΛΛΑΚΤΩΡ): Αναπροσαρμογές συμφωνημένων τιμών θα οδηγήσουν στη ρήξη της επενδυτικής εμπιστοσύνης

    Ελλάκτωρ: Με πρωτοβουλία της διοίκησης ή της Reggeborgh το πιθανότερο εντός του μήνα η έκτακτη γενική συνέλευση

    Ποιος είναι ο νέος ισχυρός άνδρας της Reggeborgh Invest των Ολλανδών δισεκατομμυριούχων Wessels που δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική αγορά

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ