• Business

    Λουκάς Δημητρίου (ΕΛΛΑΚΤΩΡ): Αναπροσαρμογές συμφωνημένων τιμών θα οδηγήσουν στη ρήξη της επενδυτικής εμπιστοσύνης

    Λουκάς Δημητρίου, επικεφαλής κλάδου ΑΠΕ της ΕΛΛΑΚΤΩΡ


    Βασικός πυλώνας για την περαιτέρω ανάπτυξη των ΑΠΕ αποτελεί η συνέχιση των διαγωνιστικών διαδικασιών για να είναι χρηματοδοτήσιμα τα έργα σε ανταγωνιστικές τιμές που δεν θίγουν το ισοζύγιο του λογαριασμού ΕΛΑΠΕ, είπε ο Λουκάς Δημητρίου, επικεφαλής κλάδου ΑΠΕ της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, μιλώντας στο Συνέδριο για τις ΑΠΕ και την Αποθήκευση.

    Σχετικά με τις αποφάσεις που αναμένονται για τη λύση στο πρόβλημα του ΕΛΑΠΕ, σημείωσε ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα που δεν στρεβλώνουν την αγορά και θα υπογραμμίζουν τη συνέπεια και το σταθερό πλαίσιο της αγοράς ενέργειας. Όπως τόνισε, ενδεχόμενες αναπροσαρμογές συμφωνημένων τιμών παραβιάζουν τη δέσμευση της ίδιας της Πολιτείας και θα οδηγήσουν στη ρήξη της επενδυτικής εμπιστοσύνης που με πολύ κόπο αποκαταστάθηκε. Μέτρα τέτοια αυξάνουν το ρίσκο γιατί δημιουργούν περιβάλλον αναξιοπιστίας που τελικά επηρεάζει την αξία των έργων.

    Αντίθετα, σημείωσε μπορούν να επιλεγούν άλλου  είδους μέτρα, όπως η έκτακτη χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης ή η αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ ή άλλα μέτρα δεν θα επηρεάσουν την πορεία των έργων, σημείωσε.

    Η επίτευξη του στόχου όπως η συμμετοχή των ΑΠΕ ενέργεια στο 61-64% προϋποθέτει την ανάπτυξη δικτύων και σε άλλες περιοχές και πρέπει να αποτυπωθεί στο δεκαετές πλάνο ανάπτυξης του ΑΜΔΗΕ, τόνισε.

    Ο μετασχηματισμός της αγοράς με το target model, σημείωσε επίσης, δημιουργεί νέες ευκαιρίες, αλλά και νέες ανάγκες και πρόκληση αποτελεί η δημιουργία ενός νέου θεσμικού πλαισίου που θα επιτρέψει επενδύσεις υψηλού τεχνολογικού επιπέδου, βιώσιμες όπως η αποθήκευση και τα υπεράκτια πάρκα. “Πρέπει να ξεκλειδώσουμε αυτόν τον τομέα που παραμένει ανενεργός”, τόνισε.

    Επίσης αναφέρθηκε στη συμφωνία της ΕΛΛΑΚΤΩΡ με την EDPR ειδικά σε μια εποχή, που όπως είπε, η Ευρώπη στοχεύει σε 5πλασιασμό των υπεράκτιων πάρκων από τα 12 GW στα 60 GW.

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ