• Business

    Ελλάκτωρ: Ο δρόμος προς την ομαλότητα περνά και από την προσωρινή αποχή από διαγωνισμούς

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    ΕΛΛΑΚΤΩΡ

    Άρης Ξενόφος, CEO Ελλάκτωρ


    Δεν είναι σύνηθες για την θυγατρική της Ελλάκτωρ, Άκτωρ, να μην συμμετέχει σε όλα τα μεσαία και μεγάλα έργα, παραχωρήσεις ή μη που προκηρύσσονται.

    Ειδικά η παραχώρηση της Εγνατίας Οδού θεωρείται από τις σημαντικότερες για τον κλάδο καθώς σύμφωνα με τις εκτιμήσεις το συνολικό οικονομικό αντικείμενο για χρονική περίοδο κατ’ ανώτατο όριο έως 40 έτη (τα απαραίτητα έργα που θα κάνει ο παραχωρησιούχος και το τίμημα που θα καταβάλει στο δημόσιο) μπορεί να ξεπεράσει το 1,5 δισ. ευρώ. Ο ανάδοχος θα αναλάβει την είσπραξη των διοδίων και θα έχει έσοδα και από την εκμετάλλευση Σταθμών Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών (ΣΕΑ).

    Οι πληροφορίες που εδώ και μέρες ανέφεραν ότι η κοινοπραξία που είχε σχηματιστεί από την Ελλάκτωρ (Roadis Transportation Holding – Άκτωρ Παραχωρήσεις) δεν θα καταθέσει τελικά προσφορά για την Εγνατία την 1η Απριλίου (ημερομηνία που έχει ορίσει το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου – ΤΑΙΠΕΔ) επιβεβαιώθηκαν χθες ανεπίσημα.

    Η Ελλάκτωρ θα μείνει εκτός διεκδίκησης μιας μεγάλης σύμβασης και αυτό παρά τον δικαστικό αγώνα που έδωσε στο τέλος του προηγούμενου χρόνου για να μετατεθεί η ημερομηνία της κατάθεσης των προσφορών.

    Την ίδια στιγμή δεν έχει μείνει απαρατήρητο στην κατασκευαστική αγορά ότι η Άκτωρ δεν κατέθεσε τη Δευτέρα προσφορά για το έργο της ΕΥΔΑΠ «Κατασκευή δικτύου ακαθάρτων στο δήμο Μαραθώνα» συνολικού προϋπολογισμού 90 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ. Αντίθετα το παρόν έδωσαν οι βασικότεροι ανταγωνιστές της Τέρνα και Άβαξ, όπως και κοινοπραξία εταιρειών 6ης τάξεως (ΕΚΤΕΡ, ΕΡΕΤΒΟ, Θέμελη, Τεχνική Εταιρεία Χριστόφορος Δ. Κωνσταντινίδης).

    Η «αποχή» της Ελλάκτωρ από μια μεγάλη παραχώρηση και από ένα μεσαίο για αυτήν έργο δεν μπορεί παρά να συνδέεται με τις αναταράξεις που σημειώνονται τους τελευταίους μήνες στο εσωτερικό της και οι οποίες συνεχίζονται αφού δεν είναι ορατό ακόμα το τι θα πράξει η πλευρά της Greenhill Investments των εφοπλιστών Δημήτρη Μπάκου και Ιωάννη Καϋμενάκη, η οποία ελέγχει άμεσα 16,95% του κατασκευαστικού ομίλου και 8,63% μέσω option με την Pemanoaro των αδελφών Καλλιτσάντση.

    Η συμμετοχή της Greenhill στον κατασκευαστικό όμιλο δεν είναι αμελητέα ως ποσοστό και πάντως είναι ικανή να δημιουργήσει προσκόμματα σε αποφάσεις που απαιτούν αυξημένη πλειοψηφία όπως είναι π.χ. η προτεινόμενη αύξηση κεφαλαίου των 120,5 εκατ. ευρώ, η οποία απαιτεί τη θετική ψήφο από τα δύο τρίτα των παρισταμένων μετόχων στη γενική συνέλευση.

    Η απόφαση θα ληφθεί σε κάθε περίπτωση στην επαναληπτική, ωστόσο, όσο διαρκούν οι αψιμαχίες μεταξύ των μετόχων ο Όμιλος δεν θα βρίσκεται στην κανονικότητα που είναι αναγκαία για να κάνει τη δουλειά του, δηλαδή να διεκδικεί και να αναλαμβάνει έργα που θα εκτελεί απρόσκοπτα.

    Με την τελευταία παρέμβασή της η Greenhill (με ανοιχτή επιστολή της ζήτησε διάλογο με την Reggeborgh Invest  για κοινές λύσεις πριν την Παρασκευή, ημέρα που υποχρεούται να προτείνει νέο Διοικητικό Συμβούλιο) έδειξε να υποχωρεί σε αρκετά από αυτά που έλεγε το προηγούμενο διάστημα.

    Μέχρι στιγμής, τουλάχιστον στο προσκήνιο, η Reggeborgh απάντησε αρνητικά στην πρόσκληση για διάλογο. Αυτό πάντως δεν σημαίνει ότι οι δύο πλευρές (Ολλανδοί και Έλληνες εφοπλιστές) εν τέλει δεν θα συνεννοηθούν για μια ανακωχή ή σε ένα σενάριο αποχώρησης της μιας από τις δύο (όπως μοιάζει λογικότερο των εφοπλιστών).

    Πληροφορίες επιμένουν ότι υπάρχουν μεταξύ τους δίαυλοι επικοινωνίας. Στο προσκήνιο, πάντως, οι εφοπλιστές στέλνουν μήνυμα ότι με το που θα γίνει το «έγκλημα», δηλαδή η Ελλάκτωρ δεν θα καταθέσει προσφορά για την Εγνατία, θα προχωρήσουν σε αγωγή κατά μελών της διοίκησης.

    Πηγές από την Ελλάκτωρ απέδωσαν τη μη συμμετοχή στο διαγωνισμό για την Εγνατία στην υπαναχώρηση του καναδικού επενδυτικού κεφαλαίου PSP Investments του οποίου η θυγατρική Roadis συμμετείχε στην κοινοπραξία που είχε σχηματιστεί. Όπως ειπώθηκε σχετικά η PSP έχει υποστεί τεράστιες ζημιές στα 45 αεροδρόμια στα οποία συμμετέχει (μεταξύ αυτών και το Ελευθέριος Βενιζέλος) λόγω της πανδημίας και η επενδυτική της ομάδα δεν επιθυμεί να αναλάβει το ρίσκο που συνεπάγεται μια μακροχρόνια σύμβαση παραχώρησης όπως είναι αυτή για τον εν λόγω αυτοκινητόδρομο.

    Στελέχη που γνωρίζουν την εξέλιξη όλης αυτής της υπόθεσης σημειώνουν ότι υπό κανονικές συνθήκες η Ελλάκτωρ θα είχε έγκαιρα αντικαταστήσει τη Roadis και θα προχωρούσε στην κατάθεση προσφοράς για την Εγνατία. Συμπληρώνουν μάλιστα ότι η υπαναχώρηση του ξένου συνεταίρου είχε αρχίσει να γίνεται ορατή πριν αλλάξει η διοίκηση στο τέλος Ιανουαρίου.

    Όπως όλα δείχνουν λοιπόν στο διαγωνισμό για τον αυτοκινητόδρομο θα συμμετέχει η κοινοπραξία των ΓΕΚ Τέρνα – EGIS Projects S.A. (μέλος του γαλλικού ομίλου EGIS, ο οποίος δραστηριοποιείται στους τομείς των αερομεταφορών, των κατασκευών και της ενέργειας) και η κοινοπραξία των VINCI Highways S.A.S – VINCI Concesiones S.A.S – Μυτιληναιος η οποία πρόσφατα ενισχύθηκε με την παρουσία της Άβαξ.

    Διαβάστε επίσης:

    Θετική σύσταση από τους αναλυτές της ISS στην αύξηση κεφαλαίου της Ελλάκτωρ

    Ελλάκτωρ: «Πέντε υποθέσεις κακοδιαχείρισης από τον τέως CEO της ΑΚΤΩΡ, Αλέξανδρο Εξάρχου»

    Ελλάκτωρ: Επιστολή των εφοπλιστών Μπάκου – Καϋμένακη σε Reggeborgh – Μπόμπολα ενόψει της έκτακτης ΓΣ. Τι προτείνουν



    ΣΧΟΛΙΑ