• Business

    Ελλάκτωρ: Με συμμαχίες στα μεγάλα projects, Αττική Οδός, Γούρνες, Smart Park και πλωτά αιολικά – Τι θα γίνει με νέα αύξηση κεφαλαίου και ομολογιακό

    Ευθύμιος Μπουλούτας. Διευθύνων Σύμβουλος της Ελλάκτωρ

    Ευθύμιος Μπουλούτας. Διευθύνων Σύμβουλος της Ελλάκτωρ


    Συμμαχίες και στρατηγικοί επενδυτές σε μια σειρά από projects που έχει αναλάβει να τρέξει η Ελλάκτωρ ΕΛΛΑΚΤΩΡ -0,77% 2,58, σε Γούρνες (πρώην αμερικάνικη βάση στο Ηράκλειο Κρήτης), στα Σπάτα (Smart Park της θυγατρικής κατά 55% Reds), αιολικών off shore (αναμένονται νέα τέλος Μαΐου) και Αττική Οδό (διαγωνισμός στις 5 Μαΐου), ανιχνεύοντας ταυτόχρονα την αγορά και τις ευκαιρίες για περαιτέρω κεφαλαιακή ενίσχυση, αναγνωρίζοντας ότι κάτι τέτοιο ενέχει ρίσκο, λόγω Ουκρανικού και αύξησης επιτοκίων.

    Ταυτόχρονα, εκτίμηση για EBITDA κατά τη φετινή χρήση στα 220 εκατ. ευρώ από 191,1 εκατ. ευρώ στη χρήση του 2021 που ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα, μοιράζεται σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες το management της Ελλάκτωρ με θεσμικούς επενδυτές, οι οποίοι κατέχουν σχεδόν το 3,5% του μετοχικού κεφαλαίου και ο στόχος είναι τουλάχιστον να διπλασιαστεί.

    Σε μία χρονιά το 2021 που ουσιαστικά τα έργα άρχισαν να τρέχουν μετά τον Μάιο λόγω του δεύτερου lockdown που υπέστη η οικονομία στο πλαίσιο της πανδημίας, η εταιρεία κατάφερε να εμφανίσει EBITDA εντυπωσιακά αυξημένο από τα 34,4 εκατ. ευρώ μιας άσχημης χρονιάς, όπως το 2020.

    Η διοίκηση του ομίλου εστιάζει στις παραχωρήσεις και στον κατασκευαστικό κλάδο. Όπως άλλωστε αναφέρεται στην οικονομική έκθεση του ομίλου, το ανεκτέλεστο υπόλοιπο της ΑΚΤΩΡ και των θυγατρικών της ανήλθε στις 31.12.2021 σε €1,6 δισ..

    Κατά τη διάρκεια του 2021 υπεγράφησαν συμβάσεις συνολικής αξίας €436 εκατ., ενώ μετά την 31.12.2021 υπεγράφησαν συμβάσεις αξίας €227,5 εκατ.

    Επίσης έχουν εξασφαλισθεί νέα έργα ύψους €657 εκατ., οι συμβάσεις των οποίων αναμένεται να υπογραφούν, ανεβάζοντας το ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων της ΑΚΤΩΡ και των θυγατρικών της στα €2,5 δισ.

    Για το 2021 οι δραστηριότητες στην Ελλάδα συνεισέφεραν περίπου το 62% των εσόδων του κλάδου Κατασκευής, ενώ αντιπροσωπεύουν το 65% του κατασκευαστικού ανεκτέλεστου (συμπεριλαμβανομένων των προς υπογραφή συμβάσεων).

    Επιπρόσθετα η ΑΚΤΩΡ θα είναι ο κατασκευαστής των έργων του Ομίλου στις Γούρνες Ηρακλείου καθώς και στο κτήμα Καμπά στην Κάντζα Αττικής, συνολικού εκτιμώμενου προϋπολογισμού άνω των €350 εκατ.

    Η αναμενόμενη αύξηση των Δημοσίων Επενδύσεων, βάσει των εξαγγελιών της Κυβέρνησης για επιτάχυνση της υλοποίησης έργων αλλά και ως συνέπεια των μέτρων ανάκαμψης από την πανδημία του Covid 19 στις οικονομίες των χωρών που δραστηριοποιείται στρατηγικά η ΑΚΤΩΡ, προσφέρει σημαντικές ευκαιρίες σε έργα Υποδομών που αφορούν την κύρια δραστηριότητα της εταιρείας.

    Παραχωρήσεις

    Κατά τη χρήση του 2021 τα έσοδα του κλάδου των παραχωρήσεων διαμορφώθηκαν σε €233,3 εκατ. έναντι €202,4 εκατ. το 2020, παρουσιάζοντας αύξηση 15,3% ή €30,9 εκατ. Η εν λόγω αύξηση στα έσοδα οφείλεται, κυρίως, στην αύξηση της κυκλοφορίας στην Αττική Οδό λόγω της σταδιακής άρσης των απαγορευτικών μέτρων της Κυβέρνησης που είχαν ληφθεί για τον περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας COVID-19.

    Το EBITDA του κλάδου των Παραχωρήσεων κατά τη χρήση του 2021 διαμορφώθηκε σε €142,8 εκατ. έναντι €124,1 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, σημειώνοντας αύξηση 15,1% ή €18,7 εκατ., επηρεαζόμενο από την προαναφερόμενη αύξηση της κυκλοφορίας λόγω της άρσης των περιορισμών στην κυκλοφορία.

    Το περιθώριο EBITDA διαμορφώθηκε σε 61,2% για τη χρήση του 2021 το ίδιο με τη χρήση του 2020. Άλλα υπό δημοπράτηση έργα στα οποία επικεντρώνεται η ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ περιλαμβάνουν:

    – Μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση, λειτουργία, συντήρηση και εκμετάλλευση, μέσω ΣΔΙΤ, των έργων: α) «Μόνιμη Υποθαλάσσια Ζεύξη Νήσου Σαλαμίνας», β) του Βορείου Οδικού Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ) στο Τμήμα Χανιά – Ηράκλειο,

    – Μελέτη, Κατασκευή, Χρηματοδότηση, Λειτουργία και Συντήρηση, μέσω ΣΔΙΤ, των έργων: α) Φοιτητικές Εστίες των Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, β) Σχολικών Μονάδων και Πάρκου του Δήμου Χανίων, Άλλα μελλοντικά έργα παραχώρησης στα οποία στοχεύει επίσης η ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ περιλαμβάνουν:

    – Έργα ΣΔΙΤ κατασκευής φράγματος, εγκαταστάσεων επεξεργασίας νερού και δικτύων, σχολικών μονάδων, δικαστικών μεγάρων, φοιτητικών εστιών, οδοφωτισμού, οδικών αξόνων και διαχείρισης απορριμμάτων.

    – Έργα επεκτάσεων υφιστάμενων έργων παραχώρησης.

    Σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες διαφαίνεται να υπάρχουν στη δευτερογενή αγορά των υπαρχόντων έργων παραχωρήσεων των οδικών αξόνων και στο πλαίσιο αυτό, σε περίπτωση πιθανής πρόθεσης από-επένδυσης υφιστάμενων μετόχων, ο Όμιλος προτίθεται να εξετάσει πιθανή αύξηση των ποσοστών συμμετοχής του (ή/και νέας εισόδου), πάντα με γνώμονα την αποδοτικότητα των επενδυμένων κεφαλαίων και την ενίσχυση ευρύτερων συνεργειών.

    Ενέργεια

    Πληροφορίες αναφέρουν ότι η διοίκηση της Ελλάκτωρ θα ενισχύσει περαιτέρω το ενεργειακό της χαρτοφυλάκιο, ειδικά στις ΑΠΕ που έχει το δεύτερο πιο ποιοτικό χαρτοφυλάκιο μετά την Τέρνα Ενεργειακή.

    Η διοίκηση της εταιρείας, διέψευσε ότι δέχθηκε πρόταση εξαγοράς από το Macquire (που απέκτησε τον ΔΕΔΔΗΕ), αλλά ο στόχος είναι η ενδυνάμωση του ενεργειακού χαρτοφυλακίου από πράσινες μορφές ενέργειας, οι οποίες προκαλούν πια το ενδιαφέρον των επενδυτών. Μάλιστα η εταιρεία σκοπεύει να διεκδικήσει με στρατηγικό επενδυτή μερίδιο από την πίτα που ανοίγει στα πλωτά αιολικά πάρκα, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι επίκεινται ανακοινώσεις μέχρι το τέλος Μαϊου.

    Ακίνητα

    Σχετικά με το έργο ανάπτυξης Cambas Project, στην περιοχή της Κάντζας του δήμου Παλλήνης κατόπιν της έκδοσης Π.Δ. πολεοδομικής έγκρισης της ΠΟΑΠΔ, επικαιροποιήθηκε το Βusiness Plan και σειρά παίρνουν οι διαδικασίες τελικής διαμόρφωσης του Master Plan . Εν συνεχεία θα ακολουθήσει η έκδοση των οικοδομικών αδειών μέσα στον επόμενο χρόνο (2023), ώστε να ξεκινήσουν οι εργασίες κατασκευής με χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσής τους τα 3 χρόνια.

    Η εταιρεία REDS A.E. ανακηρύχθηκε πλειοδότης για την αξιοποίηση τμήματος της πρώην αμερικανικής βάσης στις Γούρνες Ηρακλείου Κρήτης, ένα project το οποίο έχει χαρακτηρίζεται ως «Μικρό Ελληνικό»

    λόγω των ομοιοτήτων με την επένδυση στο παραλιακό μέτωπο της Αθήνας. Ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε από το ΤΑΙΠΕΔ μέσω της διαδικασίας της ηλεκτρονικής δημοπρασίας. Το ακίνητο είναι παραθαλάσσιο και εκτείνεται σε 345.567 τετραγωνικά μέτρα. Βρίσκεται 13 χιλιόμετρα από το αεροδρόμιο «Νίκος Καζαντζάκης» και 16 χιλιόμετρα από την πόλη του Ηρακλείου.

    Επί του παρόντος, λαμβάνουν χώρα οι διαδικασίες μεταβίβασης του ακινήτου και ταυτόχρονα ξεκινούν οι διαδικασίες σύνταξης για το Business Plan και το Master Plan.

    Το σχέδιο για τις Γούρνες που μελετάται προβλέπει μια σειρά αναπτύξεων, μεταξύ των οποίων καζίνο, σύνθετα τουριστικά καταλύματα, συνεδριακό εκθεσιακό κέντρο, εμπορικά κέντρα, μαρίνα, ελικοδρόμιο καθώς και άλλων χρήσεων.

    Στο έργο ανάπτυξης της Μαρίνας Αλίμου, η REDS υλοποιεί τις υποχρεώσεις που αφορούν τη σύμβαση μελέτης & κατασκευής, όπου κατά το έτος 2021 απαιτούσε την ολοκλήρωση και κατάθεση του Master Plan, τη συλλογή προτάσεων / αρχιτεκτονικών μελετών, την κυκλοφοριακή μελέτη καθώς και έργα θαλάσσιας κατασκευής.

    Τέλος, για τα ακίνητα στη Ρουμανία διερευνάται η καλύτερη επενδυτική προοπτική, αναζητώντας είτε συν-επενδυτή είτε αγοραστή.

    Διαβάστε επίσης:

    Οι κρυμμένες υπεραξίες, τα έργα και τα stories για Ελλάκτωρ, Μυτιληναίο, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Ιντρακάτ

    «Κλείδωσε» στην Ηλέκτωρ (Ελλάκτωρ) η μονάδα καύσης των 106 εκατ. ευρώ

    Ελλάκτωρ: Τι λένε οι αριθμοί – Μαχαίρι κάτω από το μισό στις αμοιβές Δ.Σ. και στελεχών, περιορισμός ζημιών, κούρσα για το ομόλογο και τη μετοχή



    ΣΧΟΛΙΑ