• Business

    Ελλάκτωρ: Κλειδώνει και επίσημα οδικό έργο αξίας 71 εκατ. ευρώ στη Βόρεια Ελλάδα

    Γιάννης Βαρδινογιάννης (Motor Oil) - Henry Holterman (Επικεφαλής Reggebrogh)

    Γιάννης Βαρδινογιάννης- Henry Holterman (Μέτοχοι Ελλάκτωρ)


    Η Ελλάκτωρ «κλείδωσε» και επίσημα πλέον την κατασκευή οδικού έργου αξίας 71 εκατ. ευρώ στη Βόρεια Ελλάδα. Πρόκειται για τη Σήραγγα Κλεισούρας, την οποία δημοπράτησε η ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε. και για την οποία την καλύτερη προσφορά είχε υποβάλει η ΑΚΤΩΡ, όπως είχε ήδη γράψει το mononews.

    Πιο συγκεκριμένα, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΓΝΑΤΙΑΣ ΟΔΟΥ πραγματοποίησε την προηγούμενη Παρασκευή συνεδρίαση, στην οποία εγκρίθηκε το πρακτικό του αποτελέσματος του διαγωνισμού για τη Σήραγγα Κλεισούρας. Σημειώνεται πως ο διαγωνισμός είχε βγει στον αέρα από τον περασμένο Μάρτιο και η αποσφράγιση των προσφορών έγινε στα μέσα του Απριλίου.

    Υπενθυμίζεται ότι η ΑΚΤΩΡ είχε ανακηρυχθεί πριν από δύο εβδομάδες ως προσωρινός μειοδότης καθώς είχε δώσε έκπτωση 16,72% με την τελική τιμή έργου να ανέρχεται στα 60 εκατ. ευρώ.

    Τι αφορά το έργο

    Η Σήραγγα Κλεισούρας είναι ένα σημαντικό έργο για την  Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και έχει ήδη εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση του από το ΕΣΠΑ 2014-2020. Η  διάρκεια του έργου ανέρχεται στους 36 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης.

    Όπως φαίνεται από τη γρήγορη δημοπράτηση του έργου, αλλά και την απουσία προσφυγών στην Αρχή Έγκρισης Προδικαστικών Προσφυγών (ΑΕΠΠ) και το ΣτΕ, δεν αναμένεται να υπάρξουν άλλα νομικά κωλύματα που θα επιφέρουν καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της διαδικασίας.

    Γεγονός και το οποίο σημαίνει ότι οι υπογραφές θα πέσουν εντός του έτους με αποτέλεσμα η ολοκλήρωση του κομβικού αυτού άξονα να τοποθετείται εντός του 2025.

    Η ΑΚΤΩΡ καλείται να κατασκευάσει την Επαρχιακή Οδό Καστοριάς – Πτολεμαΐδας στο τμήμα από ρέμα Κώτουρη έως όρια Νομού Κοζάνης. Το αντικείμενο του έργου περιλαμβάνει την αναβάθμιση ενός οδικού τμήματος 10,4 χιλιομέτρων. Η Σήραγγα Κλεισούρας, που θα έχει μήκος 1,36 χλμ, εκτιμάται πως θα μειώσει την απόσταση μεταξύ των δύο πόλεων.

    Συγκεκριμένα το πλήρες αντικείμενο το έργου περιλαμβάνει την κατασκευή:

    • Τεσσάρων ισόπεδων κόμβων
    • Της σήραγγας Κλεισούρας, διπλής κατεύθυνσης μήκους 1,365 χλμ, με σήραγγα διαφυγής 1.38 χλμ, σε ιδιαίτερα ορεινό ανάγλυφο
    • Μίας γέφυρας (ρέματος Κώτουρη), μήκους 34,6 μέτρων
    • Τεσσάρων Κάτω Διαβάσεων
    • Δυο κτιρίων στα μέτωπα της σήραγγας
    • Επίσης, θα πραγματοποιηθούν και έργα συντήρησης του υφιστάμενου οδικού δικτύου

    Διαβάστε επίσης

    Η Ελλάκτωρ μειοδότησε σε οδικό έργο αξίας 71 εκατ. ευρώ

    Καραμπόλες σε ΣΔΙΤ 878 εκατ. ευρώ από το deal Ελλάκτωρ και Motor Oil – Ποια έργα αφορά και πως αλλάζουν οι συμμαχίες

    Ελλάκτωρ εναντίον Intrakat για έργο απορριμμάτων αξίας 48,5 εκατ. ευρώ στην Αττική



    ΣΧΟΛΙΑ