• Business

    Elizabeth Holmes: Η ώρα της καταδίκης – Αντιμέτωπη με ποινή έως 20 ετών η CEO της Theranos

    • NewsRoom
    Elizabeth Holmes

    Elizabeth Holmes Photo: David Paul Morris/Bloomberg


    Με ποινή κάθειρξης 20 ετών βρίσκεται αντιμέτωπη η Elizabeth Holmes για τον ρόλο της στην κατάρρευση της εταιρείας ιδιοκτησίας της Theranos Inc., ολοκληρώνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα στην ιστορία της Silicon Valley.

    Όπως αναφέρει το Bloomberg, δέκα μήνες μετά την ετυμηγορία του δικαστηρίου, η οποία αναμένεται το βράδυ της Παρασκευής, για την ενοχή της 38χρονης πρώην Διευθύνουσας Συμβούλου της εταιρείας, η τύχη της για την εξαπάτηση επενδυτών από την start-up εξετάσεων αίματος, εξαρτάται από τον αμερικανό περιφερειακό δικαστή Edward Davila, ο οποίος εποπτεύει την υπόθεση από το 2018.

    Η υπόθεση της Holmes ξεχωρίζει μεταξύ των white-collar εγκλημάτων, καθώς σχετικά ελάχιστα από αυτά αφορούν γυναίκες που έχουν κατηγορηθεί για απάτη τέτοιου βεληνεκούς, όπως αναφέρουν νομικοί εμπειρογνώμονες. Σε αυτή τη βάση, η ποινή της θα μπορούσε να αποτελέσει παράδειγμα στον κόσμο των start-up για τις επιπτώσεις συμπεριφορών εξαπάτησης.

    Ανατροπή της αναμενόμενης εξέλιξης θα ήταν η επαναξιολόγηση της ποινής, επειδή η Holmes είναι έγγυος στο δεύτερο παιδί της. “Το γεγονός ότι υπάρχει μία αθώα ζωή περιπλέκει την υπόθεση για το δικαστήριο και αποτελεί στοιχείο ένδειξης μεγαλύτερης επιείκειας, αναφέρει ο δικηγόρος ποινικών υποθέσεων, Barry Levine, που ανήκει στην ομάδα υπεράσπισης της Holmes.

    Η προσπάθεια εξισορρόπησης όλων των αντικρουόμενων παραγόντων, προκειμένου να καταλήξει κανείς σε μία ετυμηγορία αποτελεί “περισσότερο τέχνη παρά επιστήμη” αναφέρει η Amanda Kramer, δικηγόρος ποινικής υπεράσπισης.

    Αποτροπή κακής διαγωγής

    «Πώς ο δικαστής θα σταθμίσει τους διάφορους παράγοντες στην παρούσα υπόθεση, και πόσο βάρος θα δώσει στην εγκυμοσύνη της και στο γεγονός ότι έχει ένα μικρό παιδί, σε σχέση με την ανάγκη να αντικατοπτριστεί η σοβαρότητα του εγκλήματος και να αποτραπεί η ανάρμοστη συμπεριφορά, αποτελεί βασικό ερώτημα» συνέχισε.

    Η Holmes, που κατάδικάστηκε για απάτη και συνωμοσία, αντιμετωπίζει μέγιστη ποινή φυλάκισης 20 ετών, σύμφωνα με τον Ποινικό Κώδικα. Οι Εισαγγελείς των Η.Π.Α. εισηγήθηκαν 15 έτη φυλάκισης, ενώ οι δικηγόροι της πρότειναν κατ’ οίκον περιορισμό ή έως και 18 μήνες φυλάκισης το πολύ.  Ωστόσο, είναι πολύ πιθανόν να ασκήσει έφεση της ποινής που τελικά θα της επιβληθεί.

    Οι Εισαγγελείς υποστήριξαν ότι η μακροχρόνια φυλάκιση είναι δίκαιη δεδομένου του μεγέθους της απάτης και της αναγκαιότητας να δοθεί ένα μήνυμα αποτροπής προς τον κλάδο των start-up, όπου η λογική “προσποιήσου μέχρι να τα καταφέρεις” είναι πανταχού παρούσα.  Πολλές φορές, άλλωστε, η Holmes προσπάθησε να μετακυλίσει τις κατηγορίες για τα εγκλήματά της σε άλλους, παραμένοντας αμετανόητη, αναφέρουν.

    Από την άλλη πλευρά, οι δικηγόροι της κατηγορούμενης υποστηρίζουν ότι της αξίζει επιείκεια επειδή δεν αποτελεί το πρόσωπο που τα μέσα ενημέρωσης παρουσιάζουν. Προσπαθούν να ωθήσουν τον δικαστή Davila να δει την υπόθεση όχι ως επισόδειο της τηλεοπτικής σειράς “house of cards” αλλά ως μία αξιόλογη επιχείρηση, καθοδηγούμενη από μία εφευρετική και σκληρά εργαζόμενη CEO.

    Οι καταγγελίες για βιασμό

    Οι συνήγοροι υπεράσπισης της Holmes, έφεραν στην επιφάνεια καταγγελίες για βιασμό που υπέστη η Holmes ως προπτυχιακή φοιτήτρια στο Πανεπιστήμιο Stanford και την ψυχολογική, φυσική και σεξουαλική κακοποίηση που αυτή υπέστη από τον τέως συνέταιρό, σύντροφό της και Πρόεδρο της εταιρείας Theranos, Ramesh “Sunny” Balwani. Αυτός έχει αρνηθεί αυτή την κατηγορία και μέλλεται να δικαστεί για την ίδια απάτη το Δεκέμβριο.

    Η διαχείριση της υπεράσπισης

    Όσον αφορά στη Holmes, οι κατηγορίες περιστρέφονται περισσότερο γύρω από μία απώλεια επενδύσεων που έχει υπολογιστεί πάνω από 550 εκατ. δολάρια. Οι αμερικανικές δικαστικές αρχές, πρότειναν αρχικά φυλάκιση 9 ετών.

    Ο Alan Ellis, δικηγόρος ποινικής υπεράσπισης, αναφέρει ότι η Holmes, με την πρότασή της να μη δεχθεί ποινή φυλάκισης, μείωσε τις πιθανότητες μιας ευνοϊκότερης ποινής. “Εάν κάτι έχω μάθει, είναι να μην θέτετε εαυτόν εκτός συζήτησης προτείνοντας ιδιαίτερα χαμηλή ποινή”, επισημαίνει ο Ellis.

    Ο δικαστής Davila έχει αναλάβει την υπόθεση της Holmes από τη στιγμή που κατηγορήθηκε το 2018, τη χρονιά όπου η Theranos κατέρρευσε, έχοντας προηγουμένως φτάσει σε αποτίμηση 9 δισ. δολαρίων.

    Πριν την καταδίκη της, η οικογένεια, οι φίλοι και υποστηρικτές της επιχειρηματία, μεταξύ των οποίων και ο γερουσιαστής Booker και ο επιχειρηματίας Tim Draper, έχουν υποβάλει πάνω από 130 επιστολές σε μία προσπάθεια να πείσουν τους δικαστές να δείξουν επιείκεια.  Τέτοιου είδους πρωτοβουλίες δεν μεταβάλουν εύκολα την κρίση των δικαστών εξαιρουμένων ελάχιστων περιπτώσεων, όπου ανακύπτουν σοβαρά θέματα υγείας ενός κατηγορούμενου ή μέλους της οικογένειάς του.

    Πολλοί από αυτούς που έστειλαν επιστολές, στις εκκλήσεις τους για μειωμένη ποινή επισήμαναν το γεγονός ότι είναι μητέρα ενός μικρού παιδιού 16 μηνών και ταυτόχρονα έγγυος στο δεύτερο παιδί της. Ο Barry Levine, δικηγόρος ποινικής υπεράσπισης και τέως Εισαγγελέας, ο οποίος απέστειλε επιστολή για λογαριασμό της Holmes, είπε στον δικαστή Davila, ότι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι δεν θα έπρεπε να γεννήσει δεδομένων των συνθηκών, είναι κακόβουλοι και κυνικοί και θα πρέπει να αγνοηθούν.

    Διαβάστε επίσης:

    Theranos: Φυλάκιση 15 ετών για την Ελίζαμπεθ Χολμς πρότειναν οι εισαγγελείς

    Elizabeth Holmes – Η ώρα της Δικαιοσύνης για την ιδρύτρια της Theranos που ήθελε να γίνει ο νέος Steve Jobs



    ΣΧΟΛΙΑ