• Business

    Ελαιόλαδο: Οι κλέφτες στοχεύουν στον “υγρό χρυσό” καθώς οι τιμές εκτοξεύονται στα ύψη

    • Bloomberg
    ελαιόλαδο - ΠΟΠ


    Μια ακόμη κλοπή ισπανικού ελαιολάδου —αυτή τη φορά αξίας άνω του μισού εκατομμυρίου δολαρίων— είναι το πιο πρόσφατο παράδειγμα του πώς οι τιμές ρεκόρ του προϊόντος πυροδοτούν έκρηξη της εγκληματικότητας στην κορυφαία χώρα παραγωγό.

    Περίπου 50.000 λίτρα έξτρα παρθένου ελαιολάδου που ήταν έτοιμο για εμφιάλωση εξαφανίστηκαν τα ξημερώματα της 30ης Αυγούστου από ένα μύλο στην επαρχία Κόρδοβα της Ισπανίας.

    Οι κλέφτες φόρτωσαν λάδι αξίας 500.000 ευρώ κορυφαίας ποιότητας σε δύο δεξαμενές στο σκοτάδι, μια ληστεία που σύμφωνα με τους τοπικούς παραγωγούς διήρκεσε πιθανότητα δύο ώρες, αναφέρει το Bloomberg.

    Οι κλοπές στον χώρο των τροφίμων δεν είναι κάτι καινούργιο, ωστόσο, το κύμα κρουσμάτων που σημειώνονται στο ελαιόλαδο, δείχνει πόσο πολύτιμο έχει γίνει το βασικό προϊόν καθώς η ξηρασία στην Ισπανία εκτοξεύει τις τιμές στα ύψη.

    Η πώληση των κλεμμένων προϊόντων στα καταστήματα αποτελεί έναν ακόμη πονοκέφαλο για τους παραγωγούς που αντιμετωπίζουν ακραία καιρικά φαινόμενα, υψηλότερο κόστος και ανησυχίες για τη ζήτηση, καθώς οι αγοραστές που έχουν περιοριστεί σε μετρητά κάνουν περικοπές στα έξοδα τους.

    Pricey Olive Oil | Costs have surged as drought ravaged Spanish crops
    Το κόστος έχει αυξηθεί καθώς η ξηρασία κατέστρεψε τις ισπανικές καλλιέργειες

    «Όλοι ανησυχούν γιατί η τιμή θα συνεχίσει να ανεβαίνει και το ελαιόλαδο γίνεται πραγματικά υγρός χρυσός», δήλωσε ο Martin Parra, διευθυντής της Marin Serrano El Lagar SL, της εταιρείας που επλήγη από την κλοπή της περασμένης εβδομάδας στην πόλη Carcabuey της επαρχίας Κόρδοβα.

    Η κρίση ελαιολάδου της Ισπανίας υπενθυμίζει πώς η κλιματική αλλαγή απειλεί την προσφορά.

    Μια καταστροφική ξηρασία μείωσε στο μισό την παραγωγή ελαιολάδου της χώρας τη σεζόν 2022-23, και οι προκλήσεις και στην παραγωγή της Ιταλίας έχουν συμβάλει στη μείωση των προμηθειών παγκοσμίως.

    Η ξηρασία και τα κύματα καύσωνα φέτος απείλησαν και την επερχόμενη συγκομιδή της Ισπανίας και η αγροτική ομάδα ASAJA αναμένει μια παρόμοια κακή σοδειά.

    Εκτίναξη των τιμών

    Η εξέλιξη αυτή συνέβαλε στον υπερδιπλασιασμό των spot τιμών από την αρχή του περασμένου έτους στο νότο της χώρας.

    Το κόστος ενός μπουκαλιού έξτρα παρθένου ελαιολάδου έχει εκτιναχθεί περίπου 15% από τα μέσα Ιουλίου στα ισπανικά σούπερ μάρκετ, σύμφωνα με την ένωση καταναλωτών OCU.

    Οι υψηλότερες τιμές συχνά οδηγούν σε μεγαλύτερη εγκληματικότητα στα εμπορεύματα από πλατίνα έως χαλκό και ξυλεία.

    Όσον αφορά στις ελιές, οι ληστές στοχεύουν τον καρπό —είτε φρεσκοκομμένες είτε ακόμα σε δέντρα— καθώς και το επεξεργασμένο λάδι.

    Περίπου 259.000 κιλά ελιών κλάπηκαν στη βασική περιοχή Χαέν της Ισπανίας τη σεζόν 2022-23, αύξηση 29% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

    Και στα μέσα Αυγούστου, διαρρήκτες στόχευσαν 7.000 λίτρα ελαιολάδου που ήταν αποθηκευμένα στην Teba της Μάλαγα. Πήραν συσκευασμένο λάδι και μάλιστα χύθηκε λίγο στο πάτωμα καθώς προσπαθούσαν να το εμφιαλώσουν μόνοι τους.

    Το βασικό προϊόν είναι επίσης ένα δημοφιλές προϊόν στις νοθείες. Τον Μάρτιο, οι αρχές στην περιοχή της Εξτρεμαδούρα της Ισπανίας απέσυραν 11 μάρκες από την αγορά, καθώς είχαν αναμείξει το προϊόν τους με άλλα λάδια τα οποία δεν ήταν κατάλληλα για κατανάλωση.

    Για να βελτιώσουν την ασφάλεια, παραγωγοί εγκαθιστούν νέες πύλες ή σκέφτονται να προσλάβουν φύλακες.

    Μια ελπίδα για το λάδι που έκλεψαν στο Carcabuey είναι η αστυνομία να βρει τους ενόχους επειδή δεν έχουν επίσημα έγγραφα ιχνηλασιμότητας, σύμφωνα με τη Macarena Sanchez, επικεφαλής της τοπικής ένωσης ελαιοτριβείων.

    «Αλλά αν φύγουν από τη χώρα, σίγουρα θα θεωρούσα ότι το λάδι έχει χαθεί», είπε ο Martin Parra.

    Διαβάστε ακόμη:

    Στους Σαουδάραδες το 10% των μετοχών της ισπανικής Telefonica

    Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ: Βουτιά για τη μετοχή – Στον «αέρα» η εξαγορά

    Πουλά το Smart Park η Reds



    ΣΧΟΛΙΑ