• Business

    Στους Σαουδάραδες το 10% των μετοχών της ισπανικής Telefonica

    • Bloomberg
    Jose Maria Alvarez-Pallete, πρόεδρος Telefonica

    Jose Maria Alvarez-Pallete, πρόεδρος Telefonica


    Η Saudi Telecom αποκτά σχεδόν το 10% των μετοχών της ισπανικής Telefonica έναντι περίπου 2,25 δισ. δολαρίων, καθώς η δοκιμαζόμενη εταιρεία τηλεφωνίας με έδρα τη Μαδρίτη ετοιμάζεται να χαράξει μια νέα στρατηγική για την μελλοντική της ανάπτυξη.

    Η επιχείρηση που ελέγχεται από την κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας απέκτησε περίπου 569,3 εκατομμύρια μετοχές και θα έχει συνολικά συμμετοχή 9,9% στην Telefonica μόλις η συμφωνία εγκριθεί από τις ρυθμιστικές αρχές, αναφέρει το bloomberg.

    Η συναλλαγή χρηματοδοτήθηκε με συνδυασμό ιδίων πόρων και τραπεζικού δανεισμού, σύμφωνα με την εταιρεία.

    Η εξαγορά αναμένεται να μπει στο μικροσκόπιο της ισπανικής κυβέρνησης, η οποία θεωρεί την Telefonica ως μια εταιρεία στρατηγικής σημασίας, που λειτουργεί υποδομές που είναι κρίσιμες για την άμυνα του έθνους.

    Εξαγορές μεριδίων άνω του 5% ενδέχεται να απαιτούν έγκριση από το υπουργικό συμβούλιο της χώρας.

    Ο ισπανικός πάροχος τηλεφωνίας βασιζόταν ουσιαστικά σε δύο ισπανικές τράπεζες, τις CaixaBank SA και Banco Bilbao Vizcaya Argentaria SA, ως τους κύριους επενδυτές του, αλλά και οι δύο αθροιστικά έχουν μερίδιο μικρότερο του 10%.

    Δεν επιθυμεί τον έλεγχο

    Η Saudi Telecom από την πλευρά της, κατέστησε σαφές σε μια δήλωση ότι δεν σχεδιάζει να αποκτήσει τον έλεγχο ή να αναλάβει το πλειοψηφικό μερίδιο της Telefonica.

    «Θεωρούμε ότι αυτό είναι μια συναρπαστική επενδυτική ευκαιρία για να χρησιμοποιήσουμε τον ισχυρό ισολογισμό μας, διατηρώντας παράλληλα τη μερισματική μας πολιτική», ανέφερε.

    Η εξαγορά έρχεται καθώς ο εκτελεστικός πρόεδρος της Telefonica, Jose Maria Alvarez-Pallete, ετοιμάζεται να παρουσιάσει το νέο όραμα και την στρατηγική της εταιρείας στην γενική συνέλευση του Νοεμβρίου.

    Ο Pallete, ο οποίος βρίσκεται στο τιμόνι της εταιρείας από τον Απρίλιο του 2016, αγωνίζεται επί χρόνια να προσελκύσει επενδυτές και να αυξήσει ουσιαστικά τα κέρδη της στην Ισπανία, τη μεγαλύτερη αγορά που δραστηριοποιείται η Telefonica. Οι μετοχές έχουν υποχωρήσει κατά περίπου 60% από τότε που ανέλαβε τα ηνία.

    Το μερίδιο που απέκτησε η Saudi Telecom υπογραμμίζει επίσης την αυξανόμενη επιρροή των παρόχων της Μέσης Ανατολής στην Ευρώπη.

    Η Saudi Telecom ανήκει κατά 64% στο κρατικό επενδυτικό ταμείο της Σαουδικής Αραβίας, του οποίου επικεφαλής είναι ο πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.

    Πρόκειται για την μεγαλύτερη εταιρεία τηλεπικοινωνιών στη Μέση Ανατολή, η οποία προσπαθεί να διαφοροποιήσει τις δραστηριότητές της τα τελευταία χρόνια.

    Νωρίτερα φέτος, ανακοίνωσε την απόκτηση ενός χαρτοφυλακίου τηλεπικοινωνιακών περιουσιακών στοιχείων στην Ανατολική Ευρώπη σε μια συμφωνία αξίας περίπου 1,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Πέρυσι επένδυσε σε πύργους στο Πακιστάν.

    Διαβάστε ακόμη:

    Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ: Βουτιά για τη μετοχή – Στον «αέρα» η εξαγορά

    Πουλά το Smart Park η Reds

    Neda Maritime (Νίκος Λυκιαρδόπουλος): Ναύλωσε δεξαμενόπλοιο στην Petrobras με 47.000 δολ. την ημέρα



    ΣΧΟΛΙΑ