• Business

    Ελ. Βενιζέλος: Στους Καναδούς με premium το 10% των μετοχών του ΤΑΙΠΕΔ

    • Bloomberg
    Δημήτρης Πολίτης, Διευθύνων Σύμβουλος ΤΑΙΠΕΔ

    Δημήτρης Πολίτης, Διευθύνων Σύμβουλος ΤΑΙΠΕΔ


    Στο προσχέδιο της συμφωνίας για την εισαγωγή του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών στο Χρηματιστήριο Αθηνών αναφέρθηκε ο Δημήτρης Πολίτης, διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, μιλώντας στο  Bloomberg.

    Σύμφωνα με αυτό έκλεισε η συμφωνία οι Καναδοί να έχουν το δικαίωμα απόκτησης του 10% των μετοχών, καταβάλλοντας το ελεγχόμενο premium. Παράλληλα το ΤΑΙΠΕΔ θα διαθέσει στην Αρχική Δημόσια Προσφορά το 30% των μετοχών, όπως αναφέρει το Bloomberg.

    Τι προβλέπει η συμφωνία

    Με βάση το προσχέδιο της συμφωνίας, το ΤΑΙΠΕΔ θα διαθέσει στην Αρχική Δημόσια Προσφορά (ΙPO) το 30% των μετοχών, με τους Καναδούς να έχουν το δικαίωμα απόκτησης του 10% των μετοχών, καταβάλλοντας ένα ελεγχόμενο premium. Αυτή η εξέλιξη θα καταστήσει το PSP ως μέτοχο πλειοψηφίας.

    «Είναι ευνοϊκό για την IPO, η ψήφος εμπιστοσύνης από αυτόν τον μεγάλο μέτοχο»,  σημείωσε ο κ. Πολίτης.

    Το μερίδιο 30% που προσφέρεται αναμένεται να αποτιμηθεί κάπου μεταξύ 800 και 1 δισεκατομμυρίου ευρώ, ανάλογα με την αγορά, σύμφωνα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο. Ο κ. Πολίτης θέλει να κινηθεί γρήγορα για να κλείσει την συμφωνία.

    «Προσπαθούμε σκληρά να έχουμε την επιλογή να ολοκληρώσουμε συναλλαγή κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους», ανέφερε.

    Σημειώνεται ότι η Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ – Υπερταμείο) ελέγχει το 25% των μετοχών, το ΤΑΙΠΕΔ το 30%, το καναδικό ασφαλιστικό ταμείο PSP Investments το 40% και η οικογένεια Κοπελούζου το 5%.

    Όπως αναφέρει το Bloomberg, το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της Ελλάδας εξυπηρέτησε πάνω από 22,7 εκατομμύρια επιβάτες το 2022. Πρόκειται για αύξηση 84% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, η οποία οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην ανάκαμψη του τουρισμού, ύστερα από την άρση των απαγορεύσεων λόγω Covid.

    Δεδομένης της σημασίας του τουρισμού στην ελληνική οικονομία, ο κ. Πολίτης χαρακτήρισε το αεροδρόμιο ως ένα σούπερ εκπρόσωπο της επιτυχίας  της ελληνικής ανάκαμψη. «Μια αναπτυσσόμενη οικονομία εξαρτάται από υγιείς κεφαλαιαγορές και μεγάλες, κορυφαίες επιδόσεις εταιρείες στο χρηματιστήριο», πρόσθεσε.

    Διαβάστε επίσης: 

    Αττική Οδός: Καθυστερήσεις στο διαγωνισμό βλέπουν οι κατασκευαστές – «Σκόντο» στο τίμημα λόγω της μείωσης διοδίων



    ΣΧΟΛΙΑ