• Business

    «Εκτοξεύτηκαν» 31% οι επενδύσεις στη διαστημική τεχνολογία

    • NewsRoom

    Chad Anderson , CEO Space Capital (Πηγή: spacenews.com)


    Έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον αποκτούν ξανά οι νεοφυείς επιχειρήσεις που αναπτύσσουν διαστημικές τεχνολογίες και εφαρμογές, καθώς οι παγκόσμιες επενδύσεις σε αυτές, αυξήθηκαν κατά 31% διαδοχικά το δ’ τρίμηνο του 2023.

    Σύμφωνα με έκθεση της Space Capital, τα σημάδια ανάκαμψης είναι εμφανή, σε έναν κλάδο έχει επωφεληθεί από το ρεκόρ δραστηριοτήτων στον κλάδο της  διαστημικής βιομηχανίας, αλλά και τις κρατικές επιδοτήσεις.

    Ειδικότερα, σύμφωνα με το Reuters, η χρηματοδότηση σε τέτοιου είδους startups, αυξήθηκε στα 4,6 δισεκατομμύρια δολάρια το τρίμηνο, ανεβάζοντας το σύνολο για το 2023 στα 17,9 δισεκατομμύρια δολάρια, μετά από ύφεση τα τελευταία δύο χρόνια, λόγω των υψηλών επιτοκίων και της οικονομικής αβεβαιότητας.

    Περίπου 298 δισεκατομμύρια δολάρια, έχουν επενδυθεί σε 1.832 διαστημικές εταιρείες από το 2014, τονίζει η Space Capital.

    Το 2024 μάλιστα φαίνεται αρκετά ευοίωνο, ειδικά τη στιγμή που οι επενδυτές τοποθετούν δισεκατομμύρια δολάρια σε νεοφυείς επιχειρήσεις που έχουν ως αντικείμενο το Διάστημα.

    “Παρά το σχετικά αργό ξεκίνημα του έτους, οι επενδύσεις του 2023 ήταν παρόμοιες με το 2022. Εάν συνεχιστεί αυτό, το 2024 θα πρέπει να είναι μια υγιής χρονιά για επενδύσεις στο Διάστημα, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Space Capital.

    Σημειώνεται ότι η ιταλική startup D-Orbit, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι συγκέντρωσε περισσότερα από 100 εκατομμύρια ευρώ (109,37 εκατομμύρια δολάρια) στον τελευταίο γύρο χρηματοδότησης που ηγήθηκε η ιαπωνική Marubeni, καθώς στοχεύει να αναπτύξει περισσότερους δορυφόρους και να ενισχύσει υπηρεσίες όπως τον καθαρισμό διαστημικών απορριμμάτων.

    Οι παλαιότερες “διαστημικές” startups, υπερδιπλασίασαν τον αριθμό των εξαγορών πέρσι σε σύγκριση με το 2022, καθώς προσπαθούν να αναπτύξουν εσωτερικούς μηχανισμούς και να αποκτήσουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα διπλά στις νεοσύστατες εταιρείες, σύμφωνα με τη βρετανική εταιρεία επενδύσεων Seraphim Space.

    «Η προοπτική της μείωσης των επιτοκίων ενισχύει τις αποτιμήσεις των μετοχών και διευκολύνει τις μοχλευμένες εξαγορές (LBO), καθιστώντας τις συγχωνεύσεις και εξαγορές πιο πιθανές το 2024», επισημαίνει ο Chad Anderson, Managing Partner της Space Capital.

    Διαβάστε επίσης: 

    Τι ετοιμάζουν Netflix και Carrefour για να αυξηθούν οι συνδρομητές

    Friedman (Nasdaq): «Πανδημία» $3 τρισ. το οικονομικό έγκλημα – Πώς θα την καταπολεμήσουμε

    Vodafone: Mega Deal $1,5 δισ. με την Microsoft – Τι σχεδιάζουν οι δύο κολοσσοί



    ΣΧΟΛΙΑ