• Business

    ΕΚΤΕΡ: Σε ελεύθερη πτώση η μετοχή… λόγω ΣτΕ και Πάρου

    Αθανάσιος Σίψας, Πρόεδρος Εκτέρ

    Αθανάσιος Σίψας, Πρόεδρος ΕΚΤΕΡ


    Απώλειες 8,7% κατέγραψε χθες η μετοχή της ΕΚΤΕΡ ΕΚΤΕΡ -0,22% 4,55 η οποία έκλεισε στα 1,67 ευρώ με τη χρηματιστηριακή αξία της κατασκευαστικής εταιρείας με Διευθύνοντα Σύμβουλο τον Αθανάσιο Σίψα να διαμορφώνεται στα 18,7 εκατ. ευρώ από τα 20,5 εκατ. ευρώ που είχε προχθές.

    Πηγές της εισηγμένης που μιλούν στο mononews αναφέρουν ότι η «βουτιά» αυτή είναι το αποτέλεσμα του προσωρινού στοπ που επέβαλε το ΣτΕ στη νέα τουριστική επένδυση αξίας 53 εκατ. Ευρώ στην Πάρο με την πρόσφατη απόφασή του.

    Τόνισαν, δε, ότι η απόφαση αυτή θα έχει ως αποτέλεσμα να καθυστερήσει η υλοποίηση του τουριστικού συγκροτήματος που αναμένεται να κατασκευαστεί σε έκταση 327 στρεμμάτων στις Κολυμπήθρες της Πάρου, η οποία θα περιλαμβάνει πεντάστερο ξενοδοχείο, τουριστικό χωριό, αθλητικές εγκαταστάσεις και εμπορικές χρήσεις μεταξύ άλλων και βρίσκεται σε αρχαιολογικό χώρο του Μυκηναϊκού Ανακτόρου των Κουκουναριών και της παραλίας Πλαστήρα.

    Επιπλέον, επιρρίπτουν ευθύνες στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, καθώς το ΚΕΣΥΠΟΘΑ που υπάγεται σε αυτό, ναι μεν είχε εκδώσει ειδικό πολεοδομικό σχέδιο για να προχωρήσει η επένδυση, ωστόσο το ΣτΕ δε δέχτηκε τα όσα παρουσίασε ο φορέας μέσω της «πολεοδομικής ομπρέλας», δηλαδή του Ειδικού Πολεοδεομικού Σχεδίου, η οποία επιχειρήθηκε να παρασχεθεί ώστε να προχωρήσει η επένδυση.

    Συνέπεια της απόφασης αυτής είναι να σημειωθεί καθυστέρηση στην υλοποίηση της νέας επένδυσης της ΕΚΤΕΡ, η οποία σύμφωνα με τις ίδιες προχωρήσει θα προχωρήσει καθώς η εταιρεία τη σχεδιάζει από το 2016.

    Ένα ακόμα πρόβλημα που δημιουργείται αφορά τη χρηματοδότηση του τουριστικού συγκροτήματος, καθώς αυτό συγχρηματοδοτείται από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, γεγονός που σημαίνει ότι τα χρονοδιαγράμματα υλοποίησης είναι αρκετά αυστηρά.

    Πιο συγκεκριμένα, η ΕΚΤΕΡ είχε υπογράψει στα μέσα του περασμένου μήνα τη σύμβαση για δάνειο ύψους 42,6 εκατ. Ευρώ από την Τράπεζα Πειραιώς και το 50% το ποσού αποτελούσε δάνειο που είχε παρασχεθεί από το θεματικό άξονα «εξωστρέφεια» του Ταμείου Ανάκαμψης. Το υπόλοιπό ποσό για να φτάσουμε στα 53 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από ίδια κεφάλαια της εισηγμένης.

    Η επένδυση και η δράση της ΕΚΤΕΡ στην Πάρο

    Η τουριστική επένδυση της ΕΚΤΕΡ βρίσκεται στην περιοχή του Άη Γιάννη του Δέτη (προς Κολυμπήθρες – Μοναστήρι, η οποία απέχει 4 χιλιόμετρα από τη Νάουσα και 11 χιλιόμετρα από την Παροικιά της Πάρου).

    Πρόκειται για ένα σύνθετο τουριστικό κατάλυμα που περιλαμβάνει ήπιες τουριστικές κατοικίες, τουριστικά καταλύματα ή και κάμπινγκ και επιφάνειά του υπολογίζεται στα 12 στρέμματα.

    Σημειώνεται ότι η εν λόγω έκταση αποκτήθηκε τμηματικά από την ΕΚΤΕΡ το 2003 και το 2004 με στόχο τη δημιουργία ενός ήπιου και πράσινου συγκροτήματος.

    Επίσης, δεν είναι η πρώτη φορά που η εισηγμένη κατασκευάζει τουριστικό συγκρότημα στην Πάρο, καθώς έχει αναλάβει ήδη την ανέγερση του υπερπολυτελούς ξενοδοχείου πέντε αστέρων Summer Senses Luxury Resort στην περιοχή Πούντας-Μάρπησσας.

    Στόχος της επένδυσης, όπως έχει διαμηνυθεί στο παρελθόν από στελέχη της εταιρείας είναι να αναβαθμιστεί η «ξεχασμένη» ΒΔ Πάρος στην οποία βρίσκεται η Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων (ΕΕΛ) Νάουσας Πάρου.

    Η εν λόγω εγκατάσταση δημιουργεί σημαντικά προβλήματα στην περιοχή κυρίως λόγω της δυσοσμίας και της αντιαισθητικής εικόνας με αποτέλεσμα η περιοχή να είναι απρόσιτη τους θερινούς μήνες. Για αυτό το λόγο η ΕΚΤΕΡ έχει δηλώσει τις προθέσεις της για εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων της ΕΕΛ και συνολική αναβάθμιση του τοπίου της περιοχής.

    Διαβάστε επίσης:

    Siemens: Η κινεζική αγορά είναι η μεγαλύτερη σε παγκόσμιο επίπεδο

    IDEAL Holdings: Στη δημοσιότητα το Πληροφοριακό Σημείωμα για την απόκτηση των Attica Stores

    Intel: Η Bain Capital αγοράζει το 20% του μεριδίου της στην IMS Nanofabrication

    ──────────────────

    Εκλογές 2023

    Εκλογές 2023: Όλη η επικαιρότητα στο mononews.gr

    Οδηγός – Πού και πώς ψηφίζω στις 25 Ιουνίου

    Δείτε live τον χάρτη των αποτελεσμάτων



    ΣΧΟΛΙΑ