• Business

    Έκπληξη από Κατσέλη: Οι 8 στους 10 Έλληνες δεν εμπιστεύονται το ελληνικό τραπεζικό σύστημα

    Λούκα Κατσέλη, Πρόεδρος Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος


    Οι οκτώ στους δέκα Έλληνες δεν εμπιστεύονται το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, ενώ οι εννέα στους δέκα πιστεύουν ότι οι τράπεζες δεν βοήθησαν τους Έλληνες πολίτες κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης και δεν θεωρούν το σύστημα ασφαλές. Τα αποκαλυπτικά στοιχεία έδωσε η πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας και της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών, η οποία μίλησε στο 21ο Banking Forum που διοργανώνει η ΕΔΕΕ.

    Η κυρία Κατσέλη αναφέρθηκε στο έλλειμμα εμπιστοσύνης προς τις τράπεζες και παρουσίασε αντιπροσωπευτική δειγματοληπτική έρευνα της κοινής γνώμης, που διεξήχθη τον περασμένο μήνα για λογαριασμό της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών. Όπως είπε, σε αυτήν την έρευνα, αποτυπώνονται ανάγλυφα οι δείκτες που τεκμηριώνουν την κρίση εμπιστοσύνης του κοινού προς το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, μιας κρίσης που επιδεινώθηκε σημαντικά λόγω της γενικότερης χρηματοπιστωτικής κρίσης και της μείωσης του βιοτικού επιπέδου μεγάλων στρωμάτων του πληθυσμού.

    Έτσι:
    – Το 80,3% των ερωτώμενων απαντά ότι εμπιστεύεται λίγο έως καθόλου το τραπεζικό σύστημα. Το 2008, πριν το ξέσπασμα της κρίσης στη χώρα μας το ποσοστό αυτό ήταν 38,5%. Σήμερα, μόλις το 19,3% δηλώνει ότι εμπιστεύεται πολύ έως αρκετά το τραπεζικό σύστημα.

    – Παρά τα θετικά αποτελέσματα της πρόσφατης ανακεφαλαιοποίησης που έχουν καταστήσει τις ελληνικές τράπεζες φερέγγυες και θα μπορούσαμε να πούμε υπερκεφαλαιοποιημένες, ποσοστό 67,1% θεωρεί ότι το τραπεζικό σύστημα δεν έχει καταστεί πιο ασφαλές μετά τη τελευταία ανακεφαλαιοποίηση, έναντι ποσοστού 27% που πιστεύει ότι έχει γίνει ασφαλέστερο. Ο φόβος για πιθανό κούρεμα καταθέσεων παραμένει διάχυτος παρά το γεγονός ότι κάτι τέτοιο έχει αποκλεισθεί.

    – Ποσοστό 86,8% πιστεύει ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν βοήθησαν τους Έλληνες πολίτες κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, ενώ το 80,7% θεωρεί ότι οι τράπεζες δεν ενδιαφέρονται για το κοινωνικό σύνολο.
    Τι αναζητούν οι πολίτες από τις τράπεζες;

    – Στην κορυφή των επιλογών (37,3% των ερωτώμενων) είναι το «κούρεμα» δανείων για όσους δεν έχουν τη δυνατότητα αποπληρωμής, η μείωση των επιτοκίων δανεισμού (24,1%) καθώς και η διεύρυνση του χρονικού περιθωρίου αποπληρωμής των δανείων (15,8%). Με άλλα λόγια, το 77% των ερωτώμενων αναζητούν κάποια αποτελεσματική ρύθμιση του χρέους τους.

    Από την έρευνα αυτή προκύπτει και η σημαντική ανάγκη προαγωγής του χρηματοοικονομικού εγγραμματισμού. Το 88,7% των πολιτών απαντάει ότι δεν είναι επαρκώς ενημερωμένο για τις αρχές λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος και την ύπαρξη ή πιθανή χρήση τραπεζικών προϊόντων.

    Διαβάστε ακόμη:

    http://www.mononews.gr/antonis-kefalas-bathia-nichtomeni-i-elliniki-kivernisi-gia-chreos-ke-anaptixi/44323

    Διαβάστε επίσης:

    http://www.mononews.gr/ti-tha-legate-gia-mia-xenagisi-sta-palatia-tou-vromikou-chrimatos-sto-londino/44298



    ΣΧΟΛΙΑ