• Business

    Εφοπλιστής Μποδούρογλου: Κατέσχεσε 50 πίνακες από πρώην συνεργάτη του – Τον κατηγορεί ότι τους αγόρασε με υπεξαίρεση από εταιρεία του

    Ο εφοπλιστής Μιχάλης Μποδούρογλου

    Ο εφοπλιστής Μιχάλης Μποδούρογλου


    Ο εφοπλιστής Μιχάλης Μποδούρογλου βρήκε μια ολόκληρη γκαλερί στο σπίτι του παλιού έμπιστου συνεργάτη του. Πενήντα πίνακες, γλυπτά και έργα τέχνης, τα οποία ο πρώην υπάλληλος του κατηγορείται ότι αγόρασε με χρήματα που υπεξαίρεσε από ναυτιλιακή εταιρεία του Ομίλου Μποδούρογλου.

    Με δικαστική απόφαση, ο εφοπλιστής προχώρησε πριν από λίγες ημέρες, στη συντηρητική κατάσχεση όλων των έργων τέχνης που εντοπίστηκαν στο τετραώροφο σπίτι της Βούλας. Η αξία τους υπολογίζεται στην έκθεση κατάσχεσης στις 300.000 ευρώ. Ποσό που απέχει πολύ από τα 2 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία ο πρώην λογιστής φέρεται να έστειλε από τραπεζικούς λογαριασμούς της εταιρείας σε λογαριασμούς γκαλερί και ζωγράφων για να αγοράσει έργα τους.

    Παρών σε όλη τη διαδικασία συντηρητικής κατάσχεσης ήταν ο πρώην λογιστής. Παρακολούθησε τη δικαστική επιμελήτρια και τους συνεργάτες της να «ξεγυμνώνουν» τους τοίχους από τους πίνακες διάσημων ζωγράφων και να «αδειάζουν» τα έπιπλα από τα γλυπτά μεγάλων καλλιτεχνών.

    Δυο πίνακες του μεγάλου Έλληνα ζωγράφου Δημήτρη Μυταρά, εκτιμώμενης αξίας 12.000 ευρώ, είχε στη συλλογή του ο λογιστής. Συνολικά 20 από τα 50 κατασχεμένα έργα ανήκουν σε Έλληνες δημιουργούς. Μεταξύ αυτών, ο Κώστας Βαρώτσος.

    Οι δύο πίνακες του μεγάλου Ελληνα ζωγράφου Δημήτρη Μυταρά, εκτιμώμενης αξίας 12.000 ευρώ
    Οι δύο πίνακες του μεγάλου Έλληνα ζωγράφου Δημήτρη Μυταρά, εκτιμώμενης αξίας 12.000 ευρώ

    Στα πιο ακριβά έργα του λογιστή περιλαμβάνονται:

    Ένας πίνακας διαστάσεων 1,45 επί 2,10 μέτρων, της Ισπανίδας ζωγράφου Λίτα Καμπελλούτ, εκτιμώμενης αξίας 30.000 ευρώ.

    Ο πίνακας της Ισπανίδας ζωγράφου Λίτα Καμπελλούτ, εκτιμώμενης αξίας 30.000 ευρώ
    Ο πίνακας της Ισπανίδας ζωγράφου, Λίτα Καμπελλούτ, εκτιμώμενης αξίας 30.000 ευρώ

    Πίνακας του Αμερικανού καλλιτέχνη Μελ Μπόχνερ, ομοίως εκτιμώμενης αξίας 30.000 ευρώ.

    Πίνακας του Ζορζ Ματιέ, αξίας 20.0000 ευρώ

    Πίνακας του Ιταλού Άντζελο Ακάρντι, αξίας 15.000 ευρώ.

    55.000 ευρώ η εκτιμώμενη αξία 3 γλυπτών (από αλουμίνιο ή μπρούτζο) των Τζιανφράνκο Μεγκιάτο, Λορέντζο Κουίν, Ντέιβιντ Γκέρσταϊν

    Τα 3 γλυπτά (από αλουμίνιο ή μπρούτζο) των Τζιανφράνκο Μεγκιάτο, Λορέντζο Κουίν, Ντέιβιντ Γκέρσταϊν
    Τα 3 γλυπτά (από αλουμίνιο ή μπρούτζο) των Τζιανφράνκο Μεγκιάτο, Λορέντζο Κουίν, Ντέιβιντ Γκέρσταϊν

    Υπεξαίρεση 4,1 εκατ. ευρώ

    27 χρόνια πριν ο λογιστής γνώρισε τον εφοπλιστή Μποδούρογλου και από τότε άλλαξε η ζωή του. Προσελήφθη ως λογιστής με μηνιάτικο 1.600 ευρώ μικτά και λίγα χρόνια αργότερα έγινε δεξί χέρι του εφοπλιστή και γενικός διευθυντής επιχειρησιακής λειτουργίας εταιρειών του, εισπράττοντας 300.000 ευρώ τον χρόνο για μισθούς και μπόνους!

    Μετά από μήνυση της εταιρείας του εφοπλιστή, ο πρώην λογιστής έχει παραπεμφθεί σε δίκη ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, για υπεξαίρεση ποσού 4.127.903 ευρώ. Εξ αυτών, τα μισά φέρεται να τα υπεξαίρεσε για να αγοράσει έργα τέχνης!

    Το δικαστικό συμβούλιο που τον παρέπεμψε σε δίκη έκρινε ότι ο πρώην συνεργάτης του εφοπλιστή, μέσα σε 5 χρόνια, «έβαλε στην τσέπη» 4,1 εκατ. ευρώ, τα οποία προορίζονταν για πληρωμές μισθών πληρωμάτων και έξοδα πλοίων του στόλου του Μιχάλη Μποδούρογλου. Τα χρήματα φέρονται να μεταφέρθηκαν σε προσωπικούς λογαριασμούς του πρώην λογιστή, σε λογαριασμούς εταιρείας συμφερόντων του και σε λογαριασμούς γκαλερί – ζωγράφων για να αγοραστούν τα έργα τέχνης.

    Ο κατηγορούμενος αρνείται την υπεξαίρεση και υποστηρίζει πως όλα τα χρήματα ήταν η πρόσθετη αδήλωτη αμοιβή του από το ναυτιλιακό όμιλο. Μετά την παραπομπή του σε δίκη αλλά και την αγωγή αποζημίωσης που έχει κατατεθεί σε βάρος του, ο εφοπλιστής ζήτησε, μέσω ασφαλιστικών μέτρων, να προχωρήσει συντηρητική κατάσχεση κάθε κινητής και ακίνητης περιουσίας του.

    Η νέα δικαστική απόφαση

    Με την υπ’ αριθμόν 614/2023 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Πειραιά, έγινε εν μέρει δεκτή η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων της εταιρίας Allseas Marine SA, συμφερόντων Μποδούρογλου. Διατάχθηκε η συντηρητική κατάσχεση κάθε κινητής (συμπεριλαμβανομένων και των τραπεζικών καταθέσεων) και ακίνητης περιουσίας του πρώην λογιστή έως του ποσού των 4.200.000 ευρώ (5,1 εκατ. ζητούσε η εταιρεία), προκειμένου να μπορέσουν να εξασφαλιστούν οι οικονομικές απαιτήσεις της ναυτιλιακής εταιρείας όταν τελεσιδικήσουν τα αστικά και ποινικά δικαστήρια για την κακουργηματική υπεξαίρεση. Το δικαστήριο δεν «μπλόκαρε» τη μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων του.

    Η Allseas Marine SA επικαλέστηκε για τη λήψη ασφαλιστικών μέτρων επικείμενο κίνδυνο και επείγουσα περίπτωση, χαρακτηρίζοντας τον αντίδικο της οικονομικά αφερέγγυο. Ένα από τα στοιχεία που οδήγησε το δικαστήριο στη λήψη ασφαλιστικών μέτρων ήταν και το ότι, μετά την έκδοση του παραπεμπτικού βουλεύματος στις 22 Ιουνίου του 2022, ο λογιστής με τη σύζυγό του φέρονται να μεταβίβασαν με γονική παροχή στους δύο γιους τους την πλήρη κυριότητα της τετραώροφης κατοικίας στη Βούλα.

    Δεν έπεισε για τις αγνές προθέσεις του πρώην λογιστή ο αδερφός του, ο οποίος στην κατάθεση του ισχυρίστηκε ότι αναγκάστηκε να μεταβιβάσει το ακίνητο καθώς είχε εισαχθεί στο νοσοκομείο και φοβήθηκε μήπως πεθάνει. Θέλησε έτσι με τη μεταβίβαση να τακτοποιήσει, όπως είπε ο μάρτυρας, τα παιδιά του. Υποστήριξε επίσης ότι υπάρχουν έργα τέχνης τα οποία ο αδελφός του επενδύει και αυτά εξασφαλίζουν την απαίτηση της αντίδικης εταιρείας.

    Στη δικαστική απόφαση γίνεται εκτενής αναφορά στην επαγγελματική πορεία και τις οικονομικές απολαβές του λογιστή στον Όμιλο Μπουδούρογλου. Όπως αναφέρεται, προσελήφθη το Σεπτέμβρη του 1996 από εταιρεία του εφοπλιστή ως λογιστής και στη συνέχεια έγινε διευθυντής λογιστηρίου. Το 2002 εκλέχθηκε μέλος του διοικητικού συμβουλίου της αιτούσας εταιρείας, πρόεδρος και ταμίας και ανέλαβε την εκπροσώπηση της στην Ελλάδα.

    Στη συνέχεια με απόφαση του εφοπλιστή Μιχάλη Μποδούρογλου έγινε γενικός διευθυντής και του δόθηκαν διευθυντικές θέσεις και σε άλλες εταιρείες του Ομίλου. Από τις 2.000 ευρώ ο μισθός με τα μπόνους «εκτοξεύτηκε» στις 82.000 ευρώ. Στη συνέχεια, στις 92.000 ευρώ. Με αποφάσεις του εφοπλιστή, από το 2008 και μετά εισέπραττε μπόνους 180.000 ευρώ κάθε χρόνο και παραιτήθηκε ενώ έπαιρνε ετήσιο μπόνους 200.000 ευρώ!

    Όταν το 2018 έφυγε από τον Όμιλο Μποδούρογλου, η δικαστική απόφαση αναφέρει ότι διαπιστώθηκε:

    «Η ύπαρξη τραπεζικών εμβασμάτων και τραπεζικών κινήσεων που αφορούσαν συναλλαγές της εταιρείας με άλλη εταιρεία η οποία βρισκόταν επί σειρά ετών υπό τον έλεγχο του λογιστή. Ειδικότερα προέκυψε ότι πληρωμές που έχει πραγματοποιήσει η αιτούσα προς την άλλη εταιρεία από το 2014 ως το 2018, για δαπάνες πληρωμάτων πλοίων με τις οδηγίες εντολές και έγκριση του κατηγορούμενου λογιστή ουδόλως συνέπιπταν με τις πραγματικές δαπάνες των πληρωμάτων της και τα λοιπά πραγματικά λειτουργικά της έξοδα αλλά αντιθέτως υπήρχε μεταφορά σημαντικών χρηματικών ποσών προς την άλλη εταιρεία για δαπάνες που δεν είχαν καμία σχέση με τις πραγματικές ανάγκες των πλοίων».

    Τι υποστηρίζει ο πρώην λογιστής

    Ο πρώην λογιστής αρνείται τα πάντα. Υποστηρίζει μεταξύ άλλων:

    • ότι δεν υπεξαίρεσε τα 4.127.903 ευρώ αλλά τα εισέπραξε καθώς ήταν η συμφωνηθείσα επιπλέον αμοιβή του, της τάξης του 1 εκ. ευρώ ετησίως («μαύρα»), πλέον των 300.000 ευρώ ετησίως που λάμβανε ως αμοιβές επίσημες και ανεπίσημες.
    • ότι οι οφειλές προς αυτόν εκατομμυρίων ευρώ, μέσω της παραπάνω εντολοδόχου εταιρείας αποδεικνύεται περίτρανα από τις ανεπίσημες λίστες μισθοδοσίας προσωπικού ετών 2003 – 2004, 2011 – 2012, 2016 – 2016 και από καταθέσεις υπαλλήλων της μηνύτριας εταιρείας.

    Ωστόσο, αυτοί οι ισχυρισμοί του κατηγορούμενου είχαν αντικρουστεί στο παραπεμπτικό βούλευμα, το οποίο υιοθέτησε την εισαγγελική πρόταση. Σε αυτήν αναφέρεται:

    «Κατά το χρονικό διάστημα [2015 – 2018] που επικαλείται ο κατηγορούμενος ότι λάμβανε αμοιβές [«σε μαύρα» 1 εκ. ευρώ ετησίως (πλέον των επίσημων και ανεπίσημων ληφθεισών αμοιβών και “bonus” άνω των 300.000 ευρώ ετησίως)] προκύπτει ως δεδομένη η δραματική μείωση της ναυλαγοράς.

    Περί αυτού μάλιστα είναι χαρακτηριστικό το ηλεκτρονικό μήνυμα που έστειλε ο ιδιοκτήτης αυτής στον κατηγορούμενο στις 11 Φεβρουάριου 2017 [« χρονιά που ο κατηγορούμενος, πάντα κατά τα υπ’ αυτού υποστηριζόμενα, έλαβε σχεδόν 3 εκ ευρώ από τη εταιρεία με την επωνυμία «Crewcare Inc.» σαν δήθεν ανεπίσημες αμοιβές τον»], στο οποίο απεγνωσμένα του έλεγε «ότι ο στόλος μας θα μειωθεί και άλλο και πρέπει άμεσα να μειωθεί το ετήσιο κόστος της εταιρίας μας κάτω από τα 3 εκ. δολ. ΗΠΑ και «δεν με ενδιαφέρει αν πέσει η απόδοση! Είναι ζήτημα κοινής λογικής και επιβίωσης. Σε παρακαλώ στείλε μου τις προτάσεις σου για τις περικοπές.»

    Διαβάστε επίσης:

    Τι λέει ο Στουρνάρας για τον Παντελιά, στα ύψη ΜΥΤΙΛ και ΙΝΚΑΤ, τα κέρδη της Λάτση, οι ελληνικές business της Chanel και ποιος εφοπλιστής κατάσχεσε 50 πίνακες

    Γιάννης Στουρνάρας: Στα 60 δισ. ευρώ η φοροδιαφυγή στην Ελλάδα

    FAZ – Μύκονος: Μαφιόζικες συμμορίες, ναρκωτικά, πορνεία

    ──────────────────

    Εκλογές 2023



    ΣΧΟΛΙΑ