• Business

    Έφοδος των εισαγγελικών αρχών στο σπίτι του Χρήστου Σκλαβούνη -Τι κατάσχεσαν οι αστυνομικοί

    • NewsRoom
    Χρήστος Σκλαβούνης. Τέως επικεφαλής ΤΧΣ

    Χρήστος Σκλαβούνης. Τέως επικεφαλής ΤΧΣ


    Έφοδο στο σπίτι του Χρήστου Σκλαβούνη έκαναν οι εισαγγελικές αρχές στο πλαίσιο έρευνας που βρίσκεται  σε εξέλιξη για υποθέσεις φοροδιαφυγής. Σύμφωνα με τους Financial Times η έρευνα πραγματοποιήθηκε στις 4 Ιουλίου στην κατοικία του πρώην μεγαλοστελέχους της τράπεζας UBS στην Αθήνα. Οι αστυνομικοί κατάσχεσαν computer, έγγραφα, σκληρούς δίσκους και άλλα στοιχεία.

    Ο Χρήστος Σκλαβούνης διετέλεσε για χρόνια στέλεχος της UBS στην Ελλάδα -επικεφαλής τραπεζικής επενδυτικής- και το 2013 είχε τοποθετηθεί από την κυβέρνηση Σαμαρά επικεφαλής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, θέση από την οποία παραιτήθηκε τον Μάρτιο του 2015, δύο μήνες αφότου ανέλαβε την εξουσία ο ΣΥΡΙΖΑ.

    Σύμφωνα με τους Financial Times στον Χρήστο Σκλαβούνη δεν έχουν απαγγελθεί κατηγορίες, ενώ ο ίδιος δεν έχει κάνει κάποιο σχόλιο για την έρευνα, που βρίσκεται σε εξέλιξη.

    Η έρευνα των ελληνικών αρχών στο σπίτι του κ. Σκλαβούνη βασίζεται σε στοιχεία από υποκατάστημα της UBS στη Γενεύη που περιέχονται σε CD το οποίο αγόρασαν οι γερμανικές αρχές το 2012 και στη συνέχεια παρέδωσαν στην Αθήνα. Από διασταυρώσεις και λοιπούς ελέγχους σε λογαριασμούς, εμβάσματα και άλλες μεταφορές χρημάτων, οι Έλληνες Εισαγγελείς κατάρτισαν λίστα με περίπου 1.000 άτομα που είναι ύποπτα εκτεταμένης φοροδιαφυγής.

    Η ίδια η UBS έσπευσε να διευκρινίσει ότι οι ελληνικές αρχές δεν έχουν επικοινωνήσει μαζί της σχετικά με τη συγκεκριμένη υπόθεση, χωρίς να προβεί σε οποιοδήποτε άλλο σχόλιο.

    Νωρίτερα αυτό το μήνα, η ελβετική τράπεζα γνωστοποίησε ότι έλαβε εντολή από τις ελβετικές αρχές να παραδώσει πληροφορίες και στοιχεία σχετικά με έναν αριθμό λογαριασμών στο όνομα Γάλλων φορολογουμένων, έπειτα από σχετικό αίτημα του Παρισιού. Η τράπεζα πρόσθεσε ότι αναμένει και από άλλες χώρες ανάλογα αιτήματα, επισημαίνοντας ότι βάσει των νέων κανονισμών που τίθενται σε ισχύ τον επόμενο χρόνο, όλες οι ελβετικές τράπεζες υποχρεούνται να δίνουν φορολογικά στοιχεία.

    Η έρευνα εντάσσεται στην ευρύτερη προσπάθεια εντοπισμού των “μαύρων” λογαριασμών στην Ελβετία και κατ’ επέκταση κεφαλαίων που δεν έχουν φορολογηθεί. Προ ετών φορολογικοί ελεγκτές πραγματοποίησαν στη Γερμανία έρευνες σε σπίτια πελατών της UBS. Στοιχεία που περιέχονταν στο CD, το οποίο είχε αγοραστεί από το κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας, οδήγησαν τις Αρχές στα σπίτια συγκεκριμένων καταθετών, φέρνοντας στο φως «μαζικές φορολογικές απάτες», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο γερμανικός Τύπος. Το CD περιείχε στοιχεία περίπου 750 ιδρυμάτων και άλλων 550 περιπτώσεων και αφορούσε αφορολόγητα ποσά καταθέσεων που ανέρχονταν περίπου σε 2,9 δισ. ευρώ. Μόνο τα ιδρύματα φέρονται να μην κατέβαλαν στο γερμανικό Δημόσιο 204 εκατ. ευρώ.

    Διαβάστε ακόμη:

    http://www.mononews.gr/nei-kanones-provlimata-stis-katathesis-opios-ferni-neo-chrima-diakini-elefthera/62168

     

     



    ΣΧΟΛΙΑ