• Business

    Έφυγε από τη ζωή ο πρώην μη Εκτελεστικός Πρόεδρος της ΕΧΑΕ, Ιάκωβος Γεωργάνας

    • NewsRoom


    Έφυγε από τη ζωή ο πρώην μη Εκτελεστικός Πρόεδρος της Ελληνικά Χρηματιστήρια, Ιάκωβος Γεωργάνας, ένα από τα πιο ιστορικά και έμπειρα στελέχη της ελληνικής επενδυτικής κοινότητας, με διαδρομή στον χρηματοοικονομικό κλάδο κοντά στα 60 έτη. Μια σημαίνουσα προσωπικότητα για όλο το εγχώριο τραπεζικό και χρηματοπιστωτικό κλάδο με μακρά πορεία στο χώρο, ενώ δεκάδες κορυφαία σήμερα στελέχη «θήτευσαν» και αναδείχθηκαν δίπλα του.

    Ο Ιάκωβος Γεωργάνας τα τελευταία χρόνια ήταν μη Εκτελεστικός Πρόεδρος του ομίλου ΕΧΑΕ, ενώ πέρασε από πολλές επιτελικές θέσεις, συμβάλλοντας καταλυτικά στην ενίσχυση του διεθνοποιημένου προφίλ του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

    Ήταν Μέλος της Επιτροπής Ανάδειξης Υποψηφίων Μελών Δ.Σ. καθώς και μη Εκτελεστικός Πρόεδρος του Κεντρικού Αποθετηρίου του Χ.Α., καθώς και Αντιπρόεδρος και Μέλος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς από 12.1.1989 έως 31.1.1991.

    Ήταν επίσης μη Εκτελεστικός Α’ Αντιπρόεδρος του δ.σ. της Τράπεζας Πειραιώς όπου και διετέλεσε Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος από τον Ιανουάριο του 1992 έως τον Μάιο του 2004.

    Τον Ιούλιο του 1958 εισήλθε στην υπηρεσία του Οργανισμού Χρηματοδοτήσεως Οικονομικής Αναπτύξεως (Ο.Χ.Ο.Α.), της μετέπειτα ΕΤΒΑbank, στην οποία εργάστηκε επί 33 χρόνια ως στέλεχος, Υποδιοικητής και Διοικητής κατά την περίοδο 2002-2003.

    Επίσης ήταν μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Δ.Σ. της Ενώσεως Ελληνικών Τραπεζών, Μέλος της Επιτροπής των Αναπληρωτών Διοικητών των Ιδρυμάτων Μακροπρόθεσμης Πίστης των Χωρών της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών (Σ.Ε.Β.) καθώς και Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (Ι.Ο.Β.Ε.).

    Ο Ιάκωβος Γεωργάνας σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Οικονομικών και Εμπορικών Επιστημών (Αθήνα, 1955), καθώς και στο Harvard Business School (Advanced Management Program – άνοιξη 1979).



    ΣΧΟΛΙΑ