• Business

    ΕΕ: Προειδοποιεί τον Musk για «κυρώσεις» στο Twitter

    • NewsRoom
    Elon Musk

    Elon Musk


    Η ΕΕ προειδοποίησε την Παρασκευή τον Έλον Μασκ ότι το Twitter ενδέχεται να υπόκειται σε κυρώσεις βάσει μελλοντικού νόμου για τα μέσα ενημέρωσης, μετά την «ανησυχητική», όπως την χαρακτηρίζει, παύση αρκετών δημοσιογράφων από την πλατφόρμα ανταλλαγής μηνυμάτων.

    «Οι ειδήσεις για αυθαίρετη παύση των δημοσιογράφων στο Twitter είναι ανησυχητικές. Ο νόμος της ΕΕ για τις ψηφιακές υπηρεσίες απαιτεί σεβασμό της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης και των θεμελιωδών δικαιωμάτων. Αυτό ενισχύεται βάσει του Νόμου μας για την Ελευθερία των Μέσων Ενημέρωσης», ανάρτησε στο Twitter η Επίτροπος της ΕΕ Βέρα Τζούροβα.

    «Ο Έλον Μασκ πρέπει να το γνωρίζει αυτό. Υπάρχουν κόκκινες γραμμές. Και κυρώσεις, σύντομα».

    Η προειδοποίηση της Jourova υποστηρίχθηκε από δύο νομοθετήματα της ΕΕ, ένα από τα οποία δεν έχει ακόμη εγκριθεί.

    Ο Νόμος για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες (DSA) απαιτεί από τις εταιρείες που εξυπηρετούν τους ευρωπαίους χρήστες του ιστού να πληρούν αυστηρά πρότυπα κατά των χειριστικών αλγορίθμων, της παραπληροφόρησης και άλλων βλαβών στο διαδίκτυο.

    Τέθηκε σε ισχύ στις 16 Νοεμβρίου, αλλά δεν εφαρμόζεται πλήρως στις 27 χώρες της ΕΕ μέχρι τον ερχόμενο Μάρτιο για τις μεγαλύτερες διαδικτυακές πλατφόρμες — πιθανότατα να περιλαμβάνουν το Twitter — και ένα χρόνο αργότερα για άλλες.

    Οι εταιρείες που θα διαπιστωθούν ότι παραβιάζουν το DSA θα μπορούσαν να τιμωρηθούν με πρόστιμα ύψους έως και 6% των παγκόσμιων εσόδων — ή ακόμη και να αποκλειστούν από την τεράστια αγορά της ΕΕ.

    Ο νόμος της ΕΕ για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης (MFA) έχει προταθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    Επιδιώκει να προστατεύσει τον πλουραλισμό και την ανεξαρτησία των μέσων ενημέρωσης σε έναν ολοένα και πιο ψηφιακό χώρο, διασφαλίζοντας ότι τα μέσα ενημέρωσης δεν πιέζονται αδικαιολόγητα και είναι σε θέση να παραμείνουν συντακτικά ανεξάρτητα.

    Προβλέπει τη σύσταση ενός φορέα της ΕΕ που θα παρακολουθεί την αυτορρύθμιση από πολύ μεγάλες πλατφόρμες και θα συζητά ζητήματα όπως η «χειραγώγηση και παρέμβαση ξένων πληροφοριών».



    ΣΧΟΛΙΑ