• Business

    Έχεις χρέη 50.000 ευρώ; Οδηγός επιβίωσης για να μην βγει το σπίτι σου στο σφυρί

    πλειστηριασμοί


    Οι οφειλέτες του Δημοσίου που χρωστούν πάνω από 50.000 ευρώ θα είναι τα πρώτα “θύματα” των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών για λογαριασμό του Δημοσίου, οι οποίοι θα ξεκινήσουν από την 1η Μαΐου, βάσει του χρονοδιαγράμματος που έχει ανακοινώσει το υπουργείο Οικονομικών.

    Το βασικό χαρακτηριστικό των πλειστηριασμών αυτών που θα πρέπει να προσέξουν οι οφειλέτες είναι ότι θα γίνονται στην εμπορική αξία των ακινήτων, και όχι στην αντικειμενική τους αξία, που κατά κανόνα είναι σημαντικά μεγαλύτερη, με αποτέλεσμα σπίτια, οικόπεδα, καταστήματα και λοιπά ακίνητα οφειλετών να βγουν στο “σφυρί” για ένα… κομμάτι ψωμί.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα το Δημόσιο αποφεύγει τους πλειστηριασμούς ακινήτων (μάλιστα το 2017 δεν πραγματοποίησε ούτε έναν), όμως τώρα, και υπό τις πιέσεις των δανειστών, θα ξεκινήσει τους πλειστηριασμούς ακινήτων που ανήκουν στους λεγόμενους “στρατηγικούς κακοπληρωτές”, αυτούς δηλαδή που έχουν περιουσία, αλλά αποφεύγουν να πληρώσουν τα χρέη τους. Όπως έγινε και στην περίπτωση των πλειστηριασμών με επισπεύδουσες τις τράπεζες, εκτιμάται ότι ο φόβος του πλειστηριασμού θα πείσει πολλούς από αυτούς να ρυθμίσουν τις οφειλές τους προς το Δημόσιο, προκειμένου να μη χάσουν τα ακίνητά τους.

    Το θέμα, βέβαια, είναι πόσο ασφαλείς μπορούν να αισθάνονται αυτοί που χρωστούν μικρότερα ποσά στο Δημόσιο, αφού οι οφειλέτες με χρέη άνω των 50.000 ευρώ αποτελούν μόλις το 5% του συνόλου των οφειλετών του Δημοσίου. Η “δεξαμενή” αυτή πολύ σύντομα θα στερέψει, και τότε αναπόφευκτα το υπουργείο Οικονομικών θα περάσει στους πλειστηριασμούς για ακόμα μικρότερες οφειλές, που θεωρητικά μπορούν να είναι ακόμα και 500 ευρώ, αφού αυτό είναι το όριο της οφειλής προς το Δημόσιο πάνω από το οποίο ο νόμος επιτρέπει στο κράτος να εκπλειστηριάζει ακίνητο του οφειλέτη.

    Για την ώρα, πάντως, η “καμπάνα” χτυπά για όσους χρωστούν πάνω από 50.000 ευρώ, και ο μόνος τρόπος για να αποφύγουν τον πλειστηριασμό των ακινήτων τους είναι να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους.

    Ακίνητα

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Κρίσιμες ώρες για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Οι 21 εταιρίες των Ελλήνων επιχειρηματιών που έχουν κερδίσει 1,6 δις στον «καυτό» Ιανουάριο του χρηματιστηρίου

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Λοταρία αποδείξεων: Δείτε με ένα κλικ αν κερδίσατε τα 1.000 ευρώ



    ΣΧΟΛΙΑ