• Business

    Κρίσιμες ώρες για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής

    Εθνική Ασφαλιστική


    Στην τελική ευθεία μπαίνει η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής, καθώς σήμερα τυπικά εκπνέει η προθεσμία για την υποβολή από το Εxin Group στην Τράπεζα της Ελλάδος της πρότασης για τη μετοχική σύνθεση του σχήματος που θα χρηματοδοτήσει την εξαγορά της εταιρείας. Σε δηλώσεις του χθες ο ιδρυτής του ομίλου Exin Matt Fairfield στο διεθνές περιοδικό «Reinsurance», υποστήριξε ότι «δεν υπάρχει χρηματοδοτικό κενό της Exin για την εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής και ότι η συμφωνία προχωρά και δεν απειλείται. Η χρηματοδότηση έχει εξασφαλιστεί», σημείωσε. Σύμφωνα με τον ίδιο η Calamos Asset Management παραμένει πολύτιμος συνεργάτης της Exin και επενδυτής μειοψηφίας στη συμφωνία», επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά τη μειωμένη συμμετοχή του ελληνοαμερικανικού fund στην εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής. Ο Matt Fairfield συμπλήρωσε ότι η συμφωνία προγραμματίζεται να κλείσει στο τέλος του πρώτου τριμήνου και πρόσθεσε ότι είναι «σχετικά φυσιολογικό» να αλλάζει το χρονοδιάγραμμα μιας εξαγοράς.

    O CEO της Exin Group Matt Fairfield
    O CEO της Exin Group Matt Fairfield

    Από την πλευρά της εποπτικής αρχής τηρείται πάντως στάση αναμονής, σημειώνοντας ότι η σημερινή ημερομηνία που ο ίδιος όμιλος Exin έχει δεσμευθεί ότι θα καταθέσει την οριστική πρόταση για τη μετοχική σύνθεση, δεν είναι κατ’ ανάγκη καταληκτική. Προϋπόθεση είναι φυσικά να υπάρξουν σαφείς ενδείξεις ότι η συμφωνία προχωρά με φάση τα συμφωνηθέντα.

    Από τις δηλώσεις του Matt Fairfield στο περιοδικό «Reinsurance» δεν έγινε σαφές το κατά πόσο οι συζητήσεις του ομίλου Exin με την Pimco, αλλά και την Hathaway Berkshire του Γουόρεν Μπάφετ έχουν καταλήξει σε κάποιο αποτέλεσμα σε ότι αφορά τη συμμετοχή τους στο χρηματοδοτικό σχήμα, που είναι και το ζητούμενο για τη συγκέντρωση των απαιτούμενων κεφαλαίων των 718,3 εκατ. ευρώ για την εξαγορά του 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής.

     

    «Η Exin και οι κεφαλαιακοί εταίροι της είναι δεσμευμένοι να δουλέψουν με την ΤτΕ για να ολοκληρώσουν τις νομικές και κανονιστικές απαιτήσεις της διαδικασίας», συμπλήρωσε ο Matt Fairfield στο περιοδικό «Reinsurance», ενώ σύμφωνα με ρεπορτάζ το stress test των ελληνικών τραπεζών οδήγησε «ορθά» σε εξονυχιστικό έλεγχο των σημαντικών συμφωνιών. Η Εθνική Ασφαλιστική που ελέγχεται από την ΕΤΕ και η συναλλαγή θα απελευθερώσει εποπτικά κεφάλαια και θα προσφέρει επιπρόσθετο κεφάλαιο Tier 1 για να βοηθήσει στα επικείμενα stress test.

    Warren Buffett. Επικεφαλής Berkshire-Hathaway
    Warren Buffett. Επικεφαλής Berkshire-Hathaway

    Τις εξελίξεις, σύμφωνα με πληροφορίες, παρακολουθεί στενά ο δεύτερος επικρατέστερος διεκδικητής, δηλαδή η Fosun, η οποία αποτέλεσε και τον βασικό αντίπαλο του Exin Group κατά τη διαγωνιστική διαδικασία. Με συμμετοχές στη Folie Folie, στο Club Med και στο σχέδιο ανάπτυξης του Ελληνικού, ο κινεζικός όμιλος εξακολουθεί να ενδιαφέρεται για την Εθνική Ασφαλιστική, αλλά και για την ελληνική ασφαλιστική αγορά γενικότερα. Μετά τον διαγωνισμό της Εθνικής, διερεύνησε κι άλλες εταιρείες του κλάδου. Ωστόσο, δεν προχώρησε σε κινήσεις, μέχρις ότου ξεκαθαρίσει η υπόθεση της Εθνικής Ασφαλιστικής. Οπως υπογραμμίζουν πηγές κοντά στον κινεζικό όμιλο, τυχόν αποτυχία του Exin Group να ολοκληρώσει τη συμφωνία εξαγοράς της Εθνικής Ασφαλιστικής, θα αποτελέσει και αφορμή για την επανεμπλοκή του ως δεύτερου προτιμητέου επενδυτή. Η επανεμπλοκή του στην υπόθεση δεν μπορεί μάλιστα να αποκλειστεί, εάν διαπιστωθεί ότι η νέα μετοχική σύνθεση του Exin Group αντιβαίνει στους όρους του διαγωνισμού. Σύμφωνα πάντως με πηγές από την Εθνική Τράπεζα, η αλλαγή του χρηματοδοτικού σχήματος δεν προσκρούει σε νομικά ζητήματα και είναι απόλυτα συμβατή με τη διαγωνιστική διαδικασία και τους όρους της σύμβασης που υπεγράφησαν.



    ΣΧΟΛΙΑ