• Business

    ΕΑΤΕ: 400 εκατ. ευρώ για συνεπενδύσεις με ιδιωτικά funds σε growth capital επιχειρήσεις

    • Άννα Διανά
    Ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης

    Ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης


    Νέα κεφάλαια 400 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία funds που θα επενδύσουν σε growth capital επιχειρήσεις και θα «χτίσουν» τα νέα επιχειρηματικά success story, όπως η Αcusonus και η Viva Wallet ρίχνει στην αγορά η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων.

    Πρόκειται για το νέο πρόγραμμα Q-Equity fund of funds, ύψους 400 εκατ. ευρώ, το οποίο κινητοποιώντας τουλάχιστον άλλα τόσα κεφάλαια από ιδιώτες επενδυτές, θα χρηματοδοτήσει μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ) και νεοφυείς επιχειρήσεις που βρίσκονται ήδη σε στάδιο ανάπτυξης και έχουν λάβει την πρώτη φάση χρηματοδότησης.

    Το νέο πρόγραμμα χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανθεκτικότητας και Ανάπτυξης Ελλάδα 2.0, στο πλαίσιο του εργαλείου Equity Platform και το ελληνικό Δημόσιο.

    Θα έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη τόσο για την ώθηση επιχειρήσεων που είναι ώριμες επιχειρηματικά ώστε να κάνουν το επόμενο βήμα με στόχευση πέρα από τα σύνορα της ελληνικής αγοράς αλλά και κέρδη για τα κρατικά ταμεία αφού οι αποδόσεις είναι σημαντικές.

    Τα καινοτόμα εργαλεία equity χρηματοδότησης, παρουσιάστηκαν χθες σε εκδήλωση της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων, παρουσία του υπουργού Ανάπτυξης Αδωνι Γεωργιάδη και του υφυπουργού Γιάννη Τσακίρη.

    Η ΕΑΤΕ διαχειρίζεται κεφάλαια 2,1 δισ. ευρώ μέσω εννέα συνολικά mandates, τα οποία χαρακτηρίζονται από τον καινοτόμο σχεδιασμό τους, τη συμπληρωματικότητά τους και το εύρος που καλύπτουν.

    Η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, όπως είπε χθες κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ο πρόεδρος Χάρης Λαμπρόπουλος, έχει τη δυνατότητα να κάνει απευθείας επενδύσεις.

    Ωστόσο αυτό θα λειτουργούσε ανταγωνιστικά προς τα funds αποδυναμώνοντας πιθανότητα τη δυναμική της προσέλκυσης κεφαλαίων.

    Σήμερα συμμετέχει σε 13 επενδυτικά σχήματα, στα οποία έχει δεσμεύσει πάνω από 300 εκατ. ευρώ, ενώ τα συνολικά κεφάλαια των σχημάτων αυτών ξεπερνούν τα 900 εκατ. ευρώ.

    Στην ΕΑΤΕ έχουν γίνει 88 αιτήσεις για σύσταση funds και έχει καταλήξει στις 13 ενώ υπό επεξεργασία βρίσκονται και άλλες προτάσεις.

    Μέσω της επενδυτικής πλατφόρμας Equifund, με 500 εκατ. διαθέσιμους πόρους στηρίχθηκαν 128 επιχειρήσεις, 141 επενδυτικά σχέδια ενώ δημιουργήθηκαν 4.000 θέσεις εργασίας.

    «Συμβάλλουμε στο να χτιστούν οι επόμενες μεγάλες εταιρείες του μέλλοντος που θα φέρουν υπεραξία στην ελληνική οικονομία», σημείωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Αδωνις Γεωργιάδης.

    Οι επενδυτές εμπιστεύονται την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων αλλά και την ελληνική κυβέρνηση, όπως είπε και ανέφερε ότι αυτό αποδεικνύεται από το επενδυτικό κύμα προς τη χώρα μας τα τελευταία χρόνια. Ανέφερε δε χαρακτηριστικά ότι οι συνολικές επενδύσεις που έχουν γίνει στην Ελλάδα είναι περίπου στο 24% των επενδύσεων που έχουν στα τελευταία 45 χρόνια.

    Οι επενδυτικές συμπράξεις και τα προγράμματα

    Οι επενδυτικές συμπράξεις και συνεργασίες της ΕΑΤΕ περιλαμβάνουν την εμβληματική συμφωνία επενδυτικής συνεργασίας Ελλάδας- Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων ύψους 4,4 δις ευρώ σε διάφορους τομείς και κεφάλαια της ελληνικής οικονομίας. Και επιπλέον τη διεύρυνση της συμφωνίας με τη Mubadala για άλλα 400 εκατ. ευρώ.

    Για επενδύσεις 4 δις ευρώ αφορά και το μνημόνιο συνεργασίας με την ADQ, την κρατική εταιρεία συμμετοχών του Αμπου Ντάμπι.

    Η δημιουργία του πανευρωπαϊκού μηχανισμού Scale Up Initiative άνοιξε τον δρόμο για την έναρξη του InnovateNow μέσω του οποίου θα επενδυθούν 100 εκατ. ευρώ σε νέα επενδυτικά κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών που θα στοχεύουν στην ενίσχυση του οικοσυστήματος των νεοφυών καινοτόμων επιχειρήσεων, κινητοποιώντας τουλάχιστον άλλα τόσα ιδιωτικά κεφάλαια και με ένα cap στις αποδόσεις στο 4%.

    Παράλληλα συνεχίζει παλαιότερα προγράμματα όπως 4IR (50 εκατ. ευρώ), Debt (450 εκατ. ευρώ), Made in Greece (50 εκατ. ευρώ), Επάνοδος (150 εκατ. ευρώ), Green Greek Funds (400 εκατ. ευρώ) και Co-investment (100 εκατ. ευρώ) καλύπτοντας όλους σχεδόν τους κλάδους της οικονομίας και τα στάδια ανάπτυξης των επιχειρήσεων.

    Τέλος, η ΕΑΤΕ συμμετέχει στην διαχείριση του Ταμείου Φαιστός- 5G



    ΣΧΟΛΙΑ