• Business

    Dimand: Το ξεφούσκωμα της μετοχής, το χρήμα που πήγε στον Ανδριόπουλο και η μυστηριώδης φυγή Παναγιωτίδη

    Δημήτρης Ανδριόπουλος - Παναγιώτης Παναγιωτίδης

    Δημήτρης Ανδριόπουλος – Παναγιώτης Παναγιωτίδης


    Αλλιώς μας τα ‘λεγες παπά πριν σε χειροτονήσουν…Στέλνουν και οι παροιμίες τα δικά τους μηνύματα. Κρίνοντας συμπεριφορές και γεγονότα.

    H πρεμιέρα εισαγωγής της Dimand στον αθηναϊκό «ναό» του χρήματος, έγινε κατά τα ειωθότα, σε κλίμα πανηγυρικό. Εκείνο το ζεστό πρωινό της 6ης Ιουλίου της περσινής χρονιάς, όλοι όσοι μετείχαν στη γιορτινού χαρακτήρα εκδήλωση, έδειχναν να είναι ιδιαίτερα ευδιάθετοι.

    Οι αρχές του χρηματιστηρίου και της κεφαλαιαγοράς, οι εκπρόσωποι των αναδόχων και φυσικά τα στελέχη της εταιρείας ανάπτυξης και αξιοποίησης ακινήτων. Με επικεφαλής τον πατρινής καταγωγής επιχειρηματία, βασικό μέτοχο και διοικητικό της ηγέτη Δημήτρη Ανδριόπουλο.

    Εκείνος άλλωστε κήρυξε την έναρξη της συνεδρίασης, τονίζοντας σε αδρές γραμμές μεταξύ των άλλων, πώς «είμαστε καλά προετοιμασμένοι για να διαχειριστούμε τη μεγάλη επιτυχία».

    Και όντως ήταν επιτυχία η υπερκάλυψη της άνω των 100 εκατ. ευρώ κεφαλαιακής αύξησης της Dimand. Της μεγαλύτερης των τελευταίων δεκαπέντε ετών. Η οποία μάλιστα «κλείδωσε» στην ανώτερη τιμή των 15 ευρώ ανά μετοχή, όταν το κάτω άκρο του εύρους προσφοράς ήταν στα 13 ευρώ.

    Μέτρησε καθοριστικά για όλα αυτά το ζωηρό ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε, τόσο από πλευράς θεσμικών χαρτοφυλακίων ( με επιφανέστερο αυτό της Latsco Holding της Μαριάννας Λάτση που κατέχει το 5,35%) όσο και από πλευράς των ιδωτών.

    Ειδικά  δε από εκείνους της (εισοδηματικά) υψηλής κοινωνίας…

    Ωστόσο, στη διαχείρηση της επιτυχίας, φαίνεται ότι οι υποσχέσεις πήγαν περίπατο.

    Το δείχνει αυτό με τον πλέον παραστατικό τρόπο η μέχρι τώρα αρνητική πορεία της μετοχής.

    Η οποία και έχει «ξεφουσκώσει» τις αρχικές προσδοκίες. Αφήνοντας στα κρύα του λουτρού, τουλάχιστον εκείνους που έχουν βραχυ- μεσοπρόθεσμο ορίζοντα στις επιλογές τους. Εν αντιθέσει με τους στρατηγικούς επενδυτές και τους άλλους… υπομονετικούς, που στοχεύουν να δικαιωθούν σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου.

    Στην Dimand το φωτεινό κλίμα ευωχίας που κυριάρχησε όταν άνοιξε η «πύλη» εισαγωγής στο χρηματιστήριο,  δείχνει να έχει υποστεί ολική έκλειψη.

    Καθώς μετά από σχεδόν 12 μήνες η αποτίμηση της εταιρείας από τα 280,2 εκατ. ευρώ έχει υποχωρήσει στα 241,9 εκατ. ευρώ. Με τη μετοχή να χάνει το 13,66% της αξίας της, αφού από τα 15 βρίσκεται τώρα στα 12,95ευρώ.

    Στο ίδιο διάστημα ( δηλαδή από τις 6 Ιουλίου του 2022 έως τώρα) ο Γενικός Δείκτης του χρηματιστηρίου έχει ενισχυθεί κατά 64%.

    Ενώ ο κλαδικός δείκτης των εταιρειών ακίνητης περιουσίας κερδίζει 23,9%.

    Σε μια περίοδο κατά την οποία ο ευρωπαϊκός κλάδος του real estate κατεβάζει στροφές μετά από χρόνια ανάπτυξης. Κυρίως λόγω της ανόδου των επιτοκίων, που αυξάνουν τα κόστη και ψαλιδίζουν συνακόλουθα τις αποδόσεις των ακινήτων.

    Επί ελληνικού εδάφους τα δεδομένα είναι διαφορετικά, αφού μετά από τη μακροχρόνια κρίση, τα ακίνητα επιχειρούν να ανακτήσουν το χαμένο έδαφος.

    Χρηματιστηριακή παραφωνία

    Η άνοδος που παρουσιάζει ο κλαδικός δείκτης των εταιρειών ακίνητης περιουσίας οφείλεται σε σημαντικό βαθμό στη Lamda Development (+30,7%), η οποία έχει και το μεγαλύτερο βαθμό επίδρασης σε αυτόν.

    Στη «ζώνη» των κερδών όμως, έστω και μικρότερων βρίσκονται και οι άλλες εταιρείες του συγκεκριμένου δείκτη.

    Δηλαδή η Premia, η BriQ, η Μπλέ Κέδρος και η Κέκροψ.

    Μοναδική παραφωνία συνιστά η Dimand, το επιχειρηματικό μοντέλο της οποίας έχει ιδιαιτερότητες.

    Αφού το πλούσιο χαρτοφυλάκιο των υπο διαχείρηση επενδυτικών της έργων «ωριμάζει» σταδιακά, εγγράφοντας μεταγενέστερα τις αποδόσεις.

    Στην περσινή, πρώτη της χρήση ώς εισηγμένη, η Dimand έδειξε  απογοητευτικά αποτελέσματα.

    Παρουσίασε ζημιές 7,8 εκατ. ευρώ, ενώ το 2021 είχε κέρδη 5,3 εκατ. ευρώ. Άλλα θα ήθελαν να δουν οι επενδυτές και άλλα είδαν.

    Οι ζημιές ήρθαν λόγω του χρηματοοικονομικού κόστους που είχε η αποπληρωμή του (πανάκριβου) ομολογιακού δανείου της HIG και των προνομιούχων μετοχών που εκείνη κατείχε. Ακόμη όμως και χωρίς αυτά τα εφάπαξ, εξτρά κόστη, η εταιρεία θα έδειχνε μόλις 399.922 ευρώ κέρδη.

    Μειωμένα κατά 92% σε σύγκριση με αυτά του 2021.

    Επίσης, στην περσινή χρήση η Dimand «έκαψε» και περίπου 9,4 εκατ. ευρώ από τα ταμειακά της διαθέσιμα, τα οποία περιορίστηκαν κατά 48,5% και διαμορφώθηκαν στα 10 εκατ. ευρώ. Την ίδια στιγμή μειώθηκε κατά 23% ο δανεισμός της (στα 45,76 εκατ. ευρώ) ενώ ραγδαία αποκλιμάκωση παρουσίασε το μέσο κόστος δανεισμού που από…19,3% έπεσε στο 3,2%.

    Πλέον και αναπόφευκτα, οι προσδοκίες για καλύτερα αποτελέσματα έχουν μετατεθεί.

    Καθώς η φύση της εταιρείας παραπέμπει σε 3ετή ορίζοντα για τις αναμενόμενες αποδόσεις.

    Αλλά ενίοτε οι προσδοκίες μοιάζουν με τις υποσχέσεις, που δεν δεσμεύουν παρά μόνον εκείνους που τις δέχονται…

    Το χρήμα που έφερε το «πράσινο παπούτσι»

    Από την αύξηση κεφαλαίου η Dimand άντλησε κεφάλαια 98,02 εκατ. ευρώ. Με τις δαπάνες έκδοσης να ανέρχονται στα 5,53 εκατ. ευρώ και να συνιστούν ένα μάλλον «αλμυρό» κόστος.

    Το επενδυτικό κοινό όμως εισέφερε κι άλλα 13,997 εκατ. ευρώ για να αγοράσει επιπλέον 931.800 μετοχές, ιδιοκτησίας όχι της εταιρείας, αλλά των τριών της ιδρυτικών στελεχών. Δηλαδή του Δημήτρη Ανδριόπουλου, του Παναγιώτη Παναγιωτίδη και του Νίκου Δήμτσα.

    Με τη συγκεκριμένη προσφορά να είναι στην ίδια τιμή ανα μετοχή, με εκείνη της ΑΜΚ.

    Ο «μηχανισμός» που χρησιμοποιήθηκε ήταν το αποκαλούμενο Green Shoe (πράσινο παπούτσι).

    Οι επιπρόσθετες μετοχές παραχωρήθηκαν για να ικανοποιηθεί η αγοραστική ζήτηση και εν συνεχεία να χρησιμοποιηθεί το κεφαλαιακό απόθεμα για πράξεις στήριξης της μετοχής.

    Στο διάστημα λοιπόν από τις 6 Ιουλίου έως και τις 4 Αυγούστου του 2022 οι ανάδοχοι της έκδοσης προχώρησαν σε επαναγορά 641.249 μετοχών (με ανώτερη τιμή τα 15 ευρώ)  τις οποίες και επέστρεψαν στην τριάδα των ιδιοκτητών. Οι οποίοι συνδυάζοντας το τερπνόν μετά του ωφελίμου πήραν και μετρητά 4,358 εκατ. ευρώ εν συνόλω.

    Χωρίς να συνυπολογίζονται τα παράπλευρα έξοδα.

    Ποσό που προκύπτει από τη διαφορά των μετοχών που πουλήθηκαν στο κοινό, έναντι αυτών που επιστράφηκαν με τις επαναγορές.

    Ο Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Dimand Δημήτρης Ανδριόπουλος καθώς είχε τη μεγαλύτερη μετοχική συμμετοχή στο Green Shoe ( 85%) ήταν αυτός που έλαβε τα περισσότερα μετρητά. Ήτοι 3,7 εκατ. ευρώ. Τα υπόλοιπα 658 χιλιάδες ευρώ πήγαν αναλογικά στους Παναγιώτη Παναγιωτίδη και Νίκο Δήμτσα.

    Για όσο διάστημα ήταν σε ισχύ το «δίχτυ ασφαλείας» του Green Shoe η μετοχή κατάφερε να διατηρηθεί στην περιοχή των 15 ευρώ της έκδοσης.

    Από εκεί κι έπειτα όμως δεν ξανασήκωσε κεφάλι. Με τους πωλητές να έχουν σταθερά το πάνω χέρι και τους εγκλωβισμένους επενδυτές να νιώθουν… αποσυνάγωγοι, στο εν εξελίξει χρηματιστηριακό «πάρτι».

    Πούλησε μετοχές αξίας 13,7 εκατ. ευρώ κι έφυγε

    Όμως, τα μυστήρια με τη Dimand επικεντρώνονται και σε άλλο ένα κομβικό σημείο.

    Εντελώς αιφνιδιαστικά στις 28 Ιουλίου του 2022, μόλις τρείς βδομάδες μετά από την εισαγωγή στο χρηματιστήριο, κοινοποιείται η αποχώρηση του εκ του συνιδρυτών της εταιρείας Παναγιώτη Παναγιωτίδη. Πολιτικού μηχανικού, Γενικού Διευθυντή λειτουργικής ανάπτυξης και δεύτερου τη τάξει ισχυρότερου μετόχου της Dimand με ποσοστό 6,3%.

    Επισήμως, η αποχώρηση Παναγιωτίδη μετά από 20ετή παρουσία στην εταιρεία αποδίδεται σε προσωπικούς λόγους. Τόσο ο ίδιος όσο και ο Δημήτρης Ανδριόπουλος δηλώνουν …ευτυχείς για τη συνεργασία τους.

    Ωστόσο οι κακές γλώσσες κάνουν λόγο για «βαθύ ρήγμα» ανάμεσά τους. Ακούγονται πολλά σε ορισμένους κύκλους της αγοράς, αν και σε τέτοιες περιπτώσεις «εκατό υποψίες δεν κάνουν ποτέ μία απόδειξη».

    Αυτά μέχρι τα τέλη του περασμένου Ιανουαρίου, όταν ο Παναγιωτίδης αποφασίζει να διαχωρίσει πλήρως τη θέση του με τη Dimand και μετοχικά.

    Πουλάει στα τέλη του μήνα και στις 3 Φεβρουαρίου τις 1.178.404 μετοχές που έχει.

    Ο χρόνος έχει σημασία, αφού προγενέστερα και για διάστημα 6 μηνών από την εισαγωγή της εταιρείας στο χρηματιστήριο, υπήρχε δεσμευτική απαγόρευση πωλήσεων από την τριάδα των βασικών μετόχων.

    Το εντυπωσιακό είναι ότι ο Παναγιώτης Παναγιωτίδης δείχνει να θέλει να φύγει άρον άρον και γι’ αυτό  δεν διστάζει να πουλήσει με σημαντικό discount.

    Στα 11,70 ευρώ ανά μετοχή, που είναι…22% πιο κάτω από την τιμή εισαγωγής.

    Στην πρώτη περίπτωση οι συναλλαγές πώλησης έγιναν με οκτώ «πακέτα» και με έκπτωση 13,3% επί της τότε αγοραίας τιμής, ενώ στη δεύτερη τα «πακέτα» ήταν δύο και η τιμή ήταν 14,3% χαμηλότερα από το χρηματιστηριακό κλείσιμο εκείνης της μέρας.

    Συνολικά, από τις κινήσεις μετοχικής απεμπλοκής από την Dimand o Παναγιώτης Παναγιωτίδης εισέπραξε 13,787 εκατ. ευρώ, χωρίς να είναι γνωστοί οι παραλήπτες των μετοχών που εκποιήθηκαν. Στην αγορά εικάζεται ότι πήγαν σε θεσμικά και ιδιωτικά χαρτοφυλάκια.

    Σε κάθε περίπτωση όμως συνιστά πρωτόγνωρο γεγονός για μια νεοεισηγμένη, να τα βροντάει και να φεύγει ο συνιδρυτής, αδειάζοντας στην αγορά το χαρτοφυλάκιό του.

    Διαβάστε επίσης

    Dimand: Νέο πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών

    Dimand: Γιατί ο Δ. Ανδριόπουλος δεν επενδύει στο Ελληνικό

    Dimand: Έργα 1,2 δισ. και στροφή στις κατοικίες του κέντρου



    ΣΧΟΛΙΑ