• Business

    Δίκη Folli Follie: Νέα emails φωτιά καίνε το «δεξί χέρι» της οικογένειας Κουτσολιούτσου

    Δημήτρης, Καίτη και Τζώρτζης Κουτσολιούτσος της Folli Follie

    Δημήτρης, Καίτη και Τζώρτζης Κουτσολιούτσος


    Νέα emails φωτιά που προσκομίστηκαν χθες στη δίκη της Folli Follie, «καίνε» τον πιο στενό συνεργάτη της οικογένειας Κουτσολιούτσου. Σύμφωνα με δικηγόρο κατηγορούμενου, ο «άφαντος» οικονομικός διευθυντής της εταιρείας στο Χονγκ Κονγκ, Ιωάννης Μπεγιέτης, φέρεται να εκμεταλλεύτηκε τα οικονομικά προβλήματα του φίλου του, Κωνσταντίνου Στελλούδη, πείθοντάς τον να γίνει «όχημα» για «μαϊμού» αποστολή στοιχείων από την Αθήνα στους ελεγκτές της Ασίας.

    Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασαν τα έγγραφα που κατέθεσε ο συνήγορος υπεράσπισης του Κωνσταντίνου Στελλούδη, από τα οποία προκύπτει η φιλική σχέση του κ. Στελλούδη και του κ. Ιωάννη Μπεγιέτη, πρώην Οικονομικού Διευθυντή της Folli Follie στην Ασία. Ο δικηγόρος κατέθεσε πολλά e-mails, γραμμένα κυρίως στα greeklish, όπου διακρίνεται ο φιλικός τόνος των δύο ανδρών, οι οποίοι ήταν παιδικοί φίλοι.

    Πώς, όμως ο κ. Μπεγιέτης κατάφερε να στείλει τα στοιχεία στην Ασία από την Ελλάδα;

    Η ιστορία είναι απλή. Σε κάποια από αυτά τα e-mails, σύμφωνα με τον συνήγορο υπεράσπισης, ο κ. Στελλούδης φέρεται να εμφανίζεται να ζητά δανεικά χρήματα από τον φίλο του λόγω οικονομικών δυσκολιών που αντιμετώπιζε εκείνη την περίοδο.

    Ο κ. Μπεγιέτης, πάντα σύμφωνα με τα έγγραφα των συνηγόρων υπεράσπισης, φέρεται να δέχθηκε να βοηθήσει τον κ. Στελλούδη, ωστόσο στη συνέχεια του ζήτησε την εξής χάρη. Σύμφωνα με την ηλεκτρονική αλληλογραφία τους, που κατατέθηκε στη δίκη, θα του έστελνε από την Ασία έναν κλειστό φάκελο, τον οποίο δεν έπρεπε να τον ανοίξει, αλλά το μόνο που όφειλε να κάνει ήταν να τον ξαναστείλει πίσω στην Ασία με διαφορετική εταιρεία courier, γράφοντας στα στοιχεία του αποστολέα το όνομα «Γιώργος Ανδρέου, Alpha Bank» και το δικό του προσωπικό κινητό. Μαζί με τον φάκελο, ο κ. Μπεγιέτης έστειλε στον φίλο του 1000 ευρώ, ζητώντας του να πληρώσει με αυτά τα χρήματα την εταιρεία courier και τα υπόλοιπα να τα κρατήσει.

    Όπως υποστήριξε ο δικηγόρος του κ. Στελλούδη, στηριζόμενος στην γραπτή επικοινωνία των δύο ανδρών, ο φάκελος αυτός φέρεται να περιείχε παραποιημένα extrait τράπεζας, που έπρεπε να φαίνονται ότι έχουν σταλεί από την Ελλάδα στη Διεύθυνση Ελεγκτών στην Ασία, ενώ – όπως υποστηρίζει ο δικηγόρος υπεράσπισης, φέρεται να τα είχε «κατασκευάσει» ήδη ο κ. Μπεγιέτης στην Ασία πριν τα στείλει στην Ελλάδα.

    Ο συνήγορος υποστήριξε ότι ο πελάτης του δεν είχε ανοίξει τον φάκελο και ανυποψίαστος για το περιεχόμενό του, έκανε ό,τι του ζήτησε ο παιδικός του φίλος.

    Υπενθυμίζεται ότι όπως διαπιστώθηκε και από τον έλεγχο της Alvarez & Marsal, η Folli Follie στην Ασία παρουσίαζε ψευδή και παραποιημένα οικονομικά στοιχεία. Μάλιστα, η έκθεση της Α&Μ έκανε λόγο μεταξύ άλλων σε εικονικά τραπεζικά υπόλοιπα σε νόμιμους τραπεζικούς λογαριασμούς και εικονικά τραπεζικά υπόλοιπα σε ανύπαρκτους εικονικούς τραπεζικούς λογαριασμούς και κατασκευασμένα bank statements.

    Πρώην σύζυγος Μπεγιέτη: «Ο Στελλούδης είναι αξιοπρεπής – Δεν είχε σχέση με τη Folli Follie»

    Παράλληλα, ο συνήγορος υπεράσπισης του κ. Στελλούδη κατέθεσε έγγραφο, κατά το οποίο η πρώην σύζυγος του Ιωάννη Μπεγιέτη, Μαρίνα, αναφέρει ότι γνώρισε τον κ. Στελλούδη το 2003, δύο χρόνια πριν παντρευτεί τον κ. Μπεγιέτη, με τον οποίο ήταν σε διάσταση από το 2008, ενώ επισήμως πήραν διαζύγιο το 2013. Η πρώην σύζυγος του κ. Μπεγιέτη, σύμφωνα με το κατατεθέν έγγραφο, μεταξύ άλλων χαρακτήρισε τον κ. Στελλούδη «αξιοπρεπή», δηλώνοντας στη συνέχεια, ότι ο ίδιος δεν είχε καμία σχέση με τη FF.

    Τέλος, ο δικηγόρος προσκόμισε στοιχεία για την οικονομική κατάσταση του εντολέα του χαρακτηρίζοντάς τον «φτωχό», καθώς προσπαθεί να επιβιώσει με 1.000 ευρώ μηνιαίως ως οδηγός βαν ταχυμεταφορών στην Αθήνα, ενώ αναγκάστηκε να πουλήσει και το σπίτι που διέθετε στην περιοχή της Καλλιθέας για να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις του.

    Επιβεβαιώνεται η ύπαρξη πλαστών emails

    Στη δικάσιμο της 26ης Ιανουαρίου, εκτός από τον συνήγορο υπεράσπισης του κ. Στελλούδη, αποδεικτικά στοιχεία κατέθεσαν και οι συνήγοροι των Γιώργου Αλαβάνου, πρώην προϊσταμένου λογιστηρίου της Folli Follie Group και της Ειρήνης Νιώτη, πρώην διευθύντριας Treasury & Financial Risk.

    Εκτός της από 15/10/2018 εξώδικης δήλωσης παραίτησης της κας Νιώτη προς τη διοίκηση της Folli Follie και τα προσωπικά της στοιχεία (πχ. Διοικητικά πρόστιμα από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, φορολογικές δηλώσεις κ.λπ.), ο συνήγορος υπεράσπισης κατέθεσε μεταξύ άλλων έγγραφο όπου αναγράφονται τα καθήκοντα της αντικαταστάτριας της κατηγορουμένης, όπου παρουσιάζονται και τα καθήκοντα της ιδίας, έγγραφο που αναφέρει τα ποσά που διαχειριζόταν, έγγραφο που αποδεικνύει ότι δεν ήταν μέλος της εταιρείας, όπως επίσης και ένα αποδεικτικό στοιχείο από το οποίο προκύπτει ότι είχε μετοχές μόνο στα ΚΑΕ και οι μόνες μετοχές που διέθετε στη FF ήταν 42 μετοχές μετά την εξαγορά της πρώτης από τη FF.

    Επιπλέον, από τον συνήγορο υπεράσπισης της κας. Νιώτη, κατατέθηκε επιστολή του κ. Γεωργίου Σάμιου, διευθύνοντα συμβούλου της νέας Folli Follie προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, όπου η ίδια η διοίκηση αναφέρει πώς ιδρύονται οι εταιρείες στο εξωτερικό και εν συνεχεία αναγράφεται η προηγούμενη μέθοδος ενοποίησης.

    Άξιο μνείας στα αναγνωστέα ήταν επίσης και ένα «πλαστό e-mail», όπως το χαρακτήρισε ο δικηγόρος της κας Νιώτη, προς τον κ. Μπεγιέτη, που, όμως, δεν το παρέλαβε ποτέ από εκείνη, καθώς προερχόταν από ηλεκτρονική διεύθυνση που δεν ανήκε στην ίδια.

    Όσον αφορά τις επισκέψεις της στην Κίνα, ο συνήγορος υπεράσπισης κατέθεσε φωτοαντίγραφο του διαβατηρίου της, από το οποίο φαίνεται πως στην Κίνα είχε ταξιδέψει μόνο το 2011 για να διευθετήσει το ζήτημα μεταφοράς δανειακής σύμβασης από ασιατική τράπεζα στην HSBC.

    Στο άκουσμα των παραπάνω στοιχείων, ο συνήγορος των ορκωτών λογιστών κ. Γιώργου Βαρθαλίτη και κας. Χρύσας Τσακαλογιάννη υποστήριξε ότι ο ορκωτός παραπλανήθηκε και ότι από τα προαναφερθέντα στοιχεία επιβεβαιώνεται η ύπαρξη των πλαστών e-mail.

    Όσον αφορά στο συνήγορο υπεράσπισης του κ. Αλαβάνου, κατέθεσε στο δικαστήριο κυρίως προσωπικά στοιχεία του πελάτη του, που υποδεικνύουν την οικονομική του κατάσταση, υπογραμμίζοντας ότι με βάση το Ε9 του από το 2010 έως το 2024, δεν παρουσιάζονται διαφοροποιήσεις.

    Η επόμενη δικάσιμος για τη δίκη της Folli Follie ορίστηκε για τις 7 Φεβρουαρίου 2024, οπότε και θα ολοκληρωθούν τα αναγνωστέα, ενώ την αμέσως επόμενη ημέρα θα ξεκινήσει η κατάθεση των μαρτύρων υπεράσπισης και η δίκη θα μπει στην τελική ευθεία για τις απολογίες των κατηγορουμένων.

    Διαβάστε επίσης:

    Δίκη Folli Follie: Email «καίει» την οικογένεια Κουτσολιούτσου-«Ο κίνδυνος να μας ξεσκεπάσουν οι ορκωτοί είναι τεράστιος»

    Δίκη Folli Follie: Παραπλανηθέντες και ανήξεροι για το σκάνδαλο, δηλώνουν οι Κουτσολιούτσοι

    Δίκη Folli Follie: Και δεύτερος μάρτυρας «δίνει» τους Κουτσολιούτσους για το σκάνδαλο



    ΣΧΟΛΙΑ