• Business

    Δίκη Folli Follie: «Για όλα φταίνε οι ορκωτοί της Ασίας», υποστηρίζει η οικογένεια Κουτσολιούτσου

    Δημήτρης, Καίτη και Τζώρτζης Κουτσολιούτσος της Folli Follie

    Δημήτρης, Καίτη και Τζώρτζης Κουτσολιούτσος


    Στους ορκωτούς ελεγκτές της Ασίας έριξε την ευθύνη για το σκάνδαλο της Folli Follie διαμέσου των δικηγόρων της, η οικογένεια Κουτσολιούτσου, με το «θρίλερ» της πολύκροτης δίκης να συνεχίζεται στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας.

    Στη συνεδρίαση της 7ης Φεβρουαρίου, εκτός από τα έγγραφα που κατέθεσε ο συνήγορος του κ. Γιώργου Αλαβάνου, Διευθυντή Λογιστηρίου της εταιρείας, οι συνήγοροι της οικογένειας Κουτσολιούτσου, κατέθεσαν έγγραφα που «αθωώνουν» τη γνωστή οικογένεια.

    Ο δικηγόρος του κ. Αλαβάνου προσκόμισε στοιχεία που αφορούσαν κυρίως τη φορολογική εικόνα του πελάτη του. Ωστόσο, οι δικηγόροι της οικογένειας Κουτσολιούτσου κατέθεσαν σειρά εγγράφων, με βάση τα οποία, όπως υποστηρίζουν οι συνήγοροι υπεράσπισης, αποδεικνύεται η αθωότητά τους.

    Όσον αφορά στην κα. Καίτη Κουτσολιούτσου, ο δικηγόρος της υπογράμμισε ότι βρίσκεται στο εδώλιο του κατηγορουμένου ως μέλος ΔΣ της εταιρείας και λόγω της οικογενειακής της σχέσης με τον Τζώρτζη και τον Δημήτρη Κουτσολιούτσο. Σημείωσε δε, ότι η υπογραφή της, δεν υπάρχει σε κανένα έγγραφο οικονομικών συναλλαγών.

    Στη συνέχεια, τη «σκυτάλη» πήρε ο συνήγορος του κ. Τζώρτζη Κουτσολιούτσου, προσπαθώντας να καταρρίψει τους «μύθους» σχετικά με την πορεία της μετοχής, εξηγώντας ότι η τιμή της μετοχής δεν υφίστατο πτώση ή αξιοσημείωτη μεταβολή κατά τα χρονικά διαστήματα πριν και μετά τη δημοσίευση των οικονομικών καταστάσεων.

    Η έκθεση της QCM, μομφή για τους Ασιάτες ορκωτούς λογιστές

    Επιπλέον, όσον αφορά στην έκθεση της QCM, σύμφωνα με τον δικηγόρο, αποτελεί μομφή για τους ορκωτούς λογιστές της Ασίας, τους οποίους χαρακτήρισε και ως μέρος του προβλήματος. Επικαλούμενος τα Διεθνή Ελεγκτικά Πρότυπα 501 και 505, ο δικηγόρος του κ. Τζώρτζη Κουτσολιούτσου ανέφερε ότι έπρεπε να εφαρμοστούν από τους ορκωτούς της Ασίας και πως δεν τους άφηναν περιθώρια εξαπάτησης, καθώς ο ορκωτός σε ζητήματα αποθεμάτων διεξάγει φυσικό έλεγχο.

    Άξιο μνείας είναι και το email του ορκωτού ελεγκτή Sammy Chung προς την Kennis Chow, προϊσταμένη λογιστηρίου της FF Ασίας, το οποίο αναγράφει -σύμφωνα με τον δικηγόρο- ότι η επιβεβαίωση της τράπεζας δε μπορούσε να γίνει δεκτή, μιας και δεν υπήρχε το λογότυπο της Alpha Bank, όπως και η πλήρης διεύθυνση.

    Εμβάσματα 44 εκατ. ευρώ στην FF Ασίας

    Παράλληλα, αναφορικά με την επίδικη περίοδο, ο δικηγόρος έκανε λόγο για εμβάσματα του κ. Τζώρτζη Κουτσολιούτσου της τάξεως των 43.995.000 ευρώ, με τα οποία –όπως ανέφερε ο συνήγορος υπεράσπισης- ο εντολέας του τροφοδοτούσε τη FF της Ασίας. Με αυτό το επιχείρημα, ο συνήγορος του κ. Κουτσολιούτσου έθεσε τη ρητορική ερώτηση, πώς κάποιος που θέλει να ωφεληθεί, έρχεται να δώσει χρήματα τροφοδοτώντας την εταιρεία.

    Την ίδια ώρα, ο κ. Κουτσολιούτσος φέρεται – σύμφωνα πάντα με τον συνήγορό του- ότι είχε εξαγοράσει ένα εκατομμύριο μετοχές της εταιρείας, χωρίς να τις ξεφορτωθεί. Μάλιστα, ο δικηγόρος τόνισε ότι ο εντολέας του έλαβε δάνειο 36 εκατομμυρίων ευρώ, με εγγύηση την προσωπική του περιουσία, συγκεντρώνοντας τις προβληματικές μετοχές, με τον δικηγόρο να υποστηρίζει ότι ο κ. Κουτσολιούτσος δεν επεδίωξε κάποιο προσωπικό περιουσιακό όφελος. Εντούτοις, όπως εξήγησε ο δικηγόρος, το διάστημα 2007-2012, ο κ. Τζώρτζης Κουτσολιούτσος αγόρασε 12 εκατομμύρια μετοχές της εταιρείας και δεν πούλησε καμία από αυτές.

    Ταυτόχρονα, ο συνήγορος υπεράσπισης αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στην προσωπική επιχειρηματική δραστηριότητα του εντολέα του – που δεν είχε σχέση με τη FF-, τα έσοδα από την οποία τα έστελνε στο Χονγκ Κονγκ για να ξεχρεώσει τα χρέη του πατέρα του. Επίσης, ο κ. Τ. Κουτσολιούτσος φέρεται ότι δεν είχε λάβει ποτέ του αμοιβή από τα Attica, ενώ δεν έχει καταγραφεί καμία κίνηση εμβασμάτων από τον κοινό λογαριασμό που διέθετε με τον πατέρα του.

    Δικηγόρος Τ. Κουτσολιούτσου: «Χάρη στον εντολέα μου υπάρχουν τα ευρήματα της Alvarez and Marsal»

    Ωστόσο, αυτό που τόνισε ο δικηγόρος του κ. Τ. Κουτσολιούτσου είναι ότι ο εντολέας του ήταν αυτός που έδωσε την εντολή των οικονομικών ελέγχων, καθώς επίσης και το ό,τι υπάρχει από την έκθεση της Alvarez and Marsal είναι χάρη στις ενέργειες του εντολέα του, ο οποίος έδωσε την εντολή να κοινοποιηθούν τα στοιχεία της έκθεσης, χωρίς επιφύλαξη και χωρίς να ασκήσει το δικαίωμα της σιωπής.

    Επιπρόσθετα, στο δικαστήριο κατατέθηκαν έγγραφα τα οποία φέρεται να αποδεικνύουν ότι ο κ. Τζώρτζης Κουτσολιούτσος δεν ασχολείτο με τον όμιλο της Ασίας. Τέλος, ο συνήγορος του κ. Κουτσολιούτσου ανέφερε ότι ο εντολέας του δεν είχε σύμβαση εργασίας με την εταιρεία και ότι τα μόνα έσοδα που έχει λάβει από τη δραστηριότητά της είναι ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου.

    Η δίκη της Folli Follie συνεχίζεται σήμερα με καταθέσεις μαρτύρων υπεράσπισης της οικογένειας Κουτσολιούτσου.

    Διαβάστε επίσης:

    Δίκη Folli Follie: Πλησιάζει η ώρα της κρίσης για την οικογένεια Κουτσολιούτσου

    Δίκη Folli Follie: Νέα emails φωτιά καίνε το «δεξί χέρι» της οικογένειας Κουτσολιούτσου

    Δίκη Folli Follie: Email «καίει» την οικογένεια Κουτσολιούτσου-«Ο κίνδυνος να μας ξεσκεπάσουν οι ορκωτοί είναι τεράστιος»



    ΣΧΟΛΙΑ