• Business

    Digital Realty: Έρχονται επενδύσεις 200 εκατ. ευρώ – Αρχές του 2025 τα δύο νέα Data Centers

    Ο πρόεδρος και CEO της Lamda Hellix, Απόστολος Κάκκος


    Με γοργούς ρυθμούς αυξάνει το επενδυτικό της έργο στην Ελλάδα η Digital Realty, καθώς χθες ανακοίνωσε την αγορά νέας έκτασης στην Αττική για την ανάπτυξη δύο καινούργιων Data Centers, συνολικής ισχύος 15MW.

    Στο νέο αυτό οικόπεδο η Digital Realty αναμένεται να αναπτύξει τα κέντρα δεδομένων Athens 5 και Athens 6, επένδυση η οποία σύμφωνα με πληροφορίες θα ξεπεράσει τα 200 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές η κατασκευή των νέων Data Centers αναμένεται να ξεκινήσει αρχές του 2024, ενώ «καλώς εχόντων των πραγμάτων» θα τεθούν σε λειτουργία το 2025.

    Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η Digital Realty αναμένεται να εξυπηρετήσει μεγάλους πελάτες, οι οποίοι επιθυμούν να επενδύσουν στην Ελλάδα και να αυξήσουν το αποτύπωμά τους στην χώρα μας, συμβάλλοντας έτσι καθοριστικά στο giga-project του ψηφιακού μετασχηματισμού.

    Λίγες μέρες μετά τα εγκαίνια του Athens 3 και των ανακοινώσεων για την αδειοδότηση του Athens 4, η Digital Realty προχωρά δυναμικά ώστε να υλοποιήσει το όραμά της που είναι να καταστεί η Ελλάδα κόμβος αποθήκευσης και μεταφοράς δεδομένων στην νοτιοανατολική Μεσόγειο, με το αποτύπωμα των επενδύσεων στην ελληνική οικονομία να αναμένεται να ξεπεράσει τα 4 δισ. ευρώ.

    Οι επενδύσεις της Digital Realty στην Ελλάδα

    Το 2021 ο αμερικανικός κολοσσός προχώρησε στην εξαγορά της ελληνικής Lamda Hellix (νυν Digital Realty Hellas) του Απόστολου Κάκκου, μπαίνοντας με αυτόν τον τρόπο δυναμικά στην ελληνική αγορά.

    Έκτοτε, η εταιρεία έχει προχωρήσει στην ανάπτυξη ενός Data Center του Athens 3, τα εγκαίνια του οποίου πραγματοποιήθηκαν στις αρχές Δεκεμβρίου, έχει ανακοινώσει ότι έλαβε αδειοδότηση για το Athens 4, ενώ αρχές Νοεμβρίου παρουσίασε το πρώτο της Data Center στο Ηράκλειο της Κρήτης.

    Το Athens-4 επένδυση η οποία σύμφωνα με πληροφορίες αγγίζει τα 80 εκατ. ευρώ, είναι ακόμα στην φάση των αδειοδοτήσεων, ενώ το data center στην Κρήτη, το οποίο ανακοινώθηκε προ ολίγων ημερών, αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2025 και να αποτελέσει κόμβο στην αποθήκευση και διακίνησης δεδομένων στην ευρύτερη περιοχή την νοτιοανατολικής Ευρώπης.

    Η επένδυση στην Κρήτη έχει ύψος περίπου 100 εκατ. ευρώ και είναι τόσο σημαντική για τον λόγο ότι όλα τα καλώδια τα οποία έρχονται από την Ασία και την Βόρεια Αφρική για να καταλήξουν στο Μιλάνο, την Φρανκφούρτη αλλά και την Βουλγαρία, περνάνε από το νησί. Με αποτέλεσμα η Κρήτη στο μέλλον, όταν και το έργο ολοκληρωθεί, να αποτελεί κόμβο δεδομένων για όλη την νοτιοανατολική Ευρώπη, την Ασία και την Β. Αφρική.

    Η αποχώρηση Κάκκου

    Μαζί με τα εγκαίνια του Athens 3 ήρθε και το τέλος εποχής για τον ιδρυτή, CEO και πρόεδρο της Lamda Hellix, Απόστολο Κάκκο.

    Μετά από 19 χρόνια στο τιμόνι της εταιρείας, ο κ. Κάκκος ανακοίνωσε την αποχώρησή του με τον κ. Αλέξανδρο Μπεχράκη να τον διαδέχεται στη νευραλγική θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου.

    Αφήνοντας παρακαταθήκη 3 Data Center (Athens 1-2-3), δύο υπό ανάπτυξη (Athens 4 και Heraklion 1) καθώς και την εμπειρία και την τεχνογνωσία που έχει χτίσει όλα αυτά τα χρόνια, η εταιρία πλέον μπορεί να συνεχίσει μελλοντικά τις επενδύσεις σε Data Centers, όταν αυτός δεν θα βρίσκεται στο τιμόνι. Κάτι που αναμένεται να κάνει η θυγατρική της Digital Realty αφού σχεδιάζει νέες επενδύσει σε Data Center τόσο στην Αθήνα και στην Κρήτη αλλά και στη Βόρεια Ελλάδα.

    Με αφορμή τη νέα επένδυση, ο κος Απόστολος Κάκκος, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Digital Realty Hellas ανέφερε: «Mε την τελευταία αυτή εξέλιξη ολοκληρώνεται ένα προσωπικό στρατηγικό πλάνο και όραμα ετών: Να καταφέρουμε η Ελλάδα να τοποθετηθεί στον παγκόσμιο ψηφιακό χάρτη, να αποκτήσει ψηφιακή βαρύτητα και μέσω αυτής να αυξήσει σημαντικά την ανταγωνιστικότητα και την παραγόμενη προστιθέμενη αξία της. Είμαι ιδιαίτερα υπερήφανος που η Digital Realty έχει ήδη καταστεί ο μεγαλύτερος, με μεγάλη διαφορά, πάροχος υπηρεσιών Data Center στην Νοτιοανατολική Ευρώπη, με τρία Data Centers σε λειτουργία και τουλάχιστον 3 υπό ανάπτυξη, με αποτέλεσμα να δημιουργεί μέσω των επενδύσεών της συνολική προστιθέμενη οικονομική αξία για την Ελλάδα και την οικονομία της που ξεπερνά τα 4 δισ. ευρώ, ενώ συγχρόνως να διπλασιάζει το ανθρώπινο δυναμικό της στα αμέσως επόμενα χρόνια».

    Ο κος Κάκκος αναφέρθηκε επίσης στην επόμενη ημέρα για την εταιρεία, με νέα ηγεσία και υπό το brand name της Digital Realty πλέον, σημειώνοντας ότι: «Κλείνοντας το κεφάλαιο Lamda Hellix μετά από 21 χρόνια συνεχούς παρουσίας μου στο τιμόνι της, είτε ως επικεφαλής, είτε ως ιδρυτής και μέτοχος, είτε ως ιδιοκτήτης, είτε ως στέλεχος, είμαι βέβαιος ότι το μέλλον της εταιρείας θα είναι λαμπρό, καθώς με την ώθηση του brand Digital Realty το αποτύπωμά της θα συνεχίσει να μεγαλώνει και να διαγράφεται ολοένα και πιο θετικό, δημιουργώντας υπεραξία για τους πελάτες και τους ανθρώπους της αλλά και για τον κλάδο και την ελληνική οικονομία συνολικά.

    Είμαι ικανοποιημένος που η Digital Realty συμφώνησε με τη απόφασή μου αυτή, αλλά και με την πρότασή μου να περάσει η σκυτάλη ηγεσίας στον Αλέξανδρο Μπεχράκη, άμεσο συνεργάτη μου τα τελευταία 11 χρόνια. Εύχομαι στον Αλέξανδρο και σε όλη την γνωστή, ικανή και έμπειρη διοικητική ομάδα της εταιρείας στην Ελλάδα να υλοποιήσουν απρόσκοπτα το τεράστιο επενδυτικό πλάνο που σχεδιάσαμε και εγκρίναμε, αλλά και να χαράξουν νέους δρόμους διαγράφοντας επιπλέον επιτυχίες στο μέλλον».

    Διαβάστε επίσης:

    Απόστολος Κάκκος (Lamda Hellix): Τι σηματοδοτεί η αποχώρησή του και τα νέα επιχειρηματικά σχέδια

    Lamda Hellix: Εγκαίνια για το Athens 3 – Η αποχώρηση Κάκκου και η νέα ονομασία



    ΣΧΟΛΙΑ