• Business

    Απόστολος Κάκκος (Lamda Hellix): Τι σηματοδοτεί η αποχώρησή του και τα νέα επιχειρηματικά σχέδια

    Απόστολος Κάκκος, Lamda Hellix

    Απόστολος Κάκκος, Lamda Hellix


    Ένας ιστορικός κύκλος κλείνει για τη Lamda Hellix καθώς μετά από 19 χρόνια ο ιδρυτής και CEO της εταιρίας κ. Απόστολος Κάκκος, ανακοίνωσε την αποχώρησή του από την εταιρία, με τον κ. Αλέξανδρο Μπεχράκη να τον διαδέχεται στη νευραλγική θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου.

    Έχοντας καταφέρει να γιγαντώσει την εταιρία τα τελευταία χρόνια, καθιστώντας την βασικό παίκτη στις επενδύσεις τεχνολογίας και Data Center στην Ελλάδα, ο κ. Απόστολος Κάκκος αποφασίζει να εγκαταλείψει την Lamda Hellix, πλέον Digital Realty Ελλάδος, παραχωρώντας θέση και μετοχές, όντας έτοιμος να γυρίσει σελίδα στη καριέρα του.

    Μια ιδέα η οποία γεννήθηκε αρχές της δεκαετίας του 2000, μέσα από πολύ δουλειά και καινοτόμα σκέψη, ο απόφοιτος του University of California, Berkeley κ. Κάκκος, δημιούργησε τη Lamda Hellix, την οποία έμελλε να κορυφώσει και να την καταστήσει ως μία από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις στην Ελλάδα στον τομέα της τεχνολογίας. Με αποκορύφωμα στο βιογραφικό του, το σπουδαίο deal που πέτυχε με την Digital Realty, η οποία εξαγόρασε την Lamda Hellix το 2020.

    Αφήνοντας παρακαταθήκη 3 Data Center (Athens 1-2-3), δύο υπό ανάπτυξη (Athens 4 και Heraklion 1) καθώς και την εμπειρία και την τεχνογνωσία που έχει χτίσει όλα αυτά τα χρόνια, η εταιρία πλέον μπορεί να συνεχίσει μελλοντικά τις επενδύσεις σε Data Centers, όταν αυτός δεν θα βρίσκεται στο τιμόνι. Κάτι που αναμένεται να κάνει αφού η Digital Realty σχεδιάζει νέες επενδύσει σε Data Center τόσο στην Αθήνα και στην Κρήτη αλλά και στη Βόρεια Ελλάδα.

    Η πορεία σταθερής αλλά συνεχούς ανοδικής ανάπτυξης αποτυπώνεται στο γεγονός ότι το 2012, η Lamda Hellix εμφάνιζε τζίρο 7.228.943 ευρώ και EBITDA 1.833.760 ευρώ, ενώ έναν χρόνο πριν την εξαγορά από την Digital Realty, δηλαδή το 2019, η εταιρία εμφάνισε κύκλο εργασιών στα 13.505.104 και EBITDA 5.029.665 ευρώ. Μέσα σε μια εξαετία δηλαδή κατέγραψε μια αύξηση τζίρου 86,82% ενώ τα EBITDA αυξήθηκαν κατά 174,28%. Και το 2022 αναμένεται να είναι η καλύτερη χρονιά της Lamda Hellix, με τον τζίρο να ξεπερνάει τα 20 εκατ. ευρώ.

    Από την ίδρυση και το Athens 1 στην εξαγορά από τη Digital Realty

    To 2002 ο Απόστολος Κάκκος, έχοντας αναλάβει στο παρελθόν διευθυντικές θέσεις σε εισηγμένες εταιρείες του χώρου του IT, ιδρύει τη Lamda Hellix, με στόχο να καταστήσει στο μέλλον την Ελλάδα κόμβο αποθήκευσης και μεταφοράς δεδομένων. Έτσι ένα χρόνο αργότερα, δημιουργεί το πρώτο Data Center της Lamda Hellix, το Athens 1 και έτσι αρχίζει το «ταξίδι».

    Το 2015 τίθεται σε λειτουργία το Athens 2 ενώ παράλληλα το Athens-1 γίνεται το πρώτο colocation data center παγκοσμίως που πιστοποιείται για την πράσινη λειτουργία του.

    Το 2020 εξαγοράστηκε από τη κορυφαία αμερικανική εταιρεία Digital Realty και έκτοτε έχουν ολοκληρωθεί ή βρίσκονται στα σκαριά μεγάλα έργα, τα οποία θα έχουν αποτύπωμα τουλάχιστον 2 δις. ευρώ στην ελληνική οικονομία. Έχει ήδη ολοκληρώσει την πρώτη φάση του Athens 3, τα αποκαλυπτήρια του οποίου έγιναν χθες, πήρε αδειοδότηση για το Athens 4 ενώ ξεκινάει και τις εργασίες για το Heraklion 1 στην Κρήτη, με σκοπό να καταστεί το νησί κόμβος αποθήκευσης και μεταφοράς δεδομένων στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

    Η αποχώρηση, η νέα ονομασία και οι καινούργιες business

    Χθες, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης για τα εγκαίνια του Athens 3 ο κ. Κάκκος ανακοίνωσε και επίσημα ότι εγκαταλείπει την εταιρία, θέλοντας όπως είπε να αφιερώσει χρόνο στην οικογένειά του ενώ είπε ότι ετοιμάζεται να ανοίξει νέα σελίδα στην επαγγελματική του καριέρα.

    Παράλληλα με την Lamda Hellix ο Απόστολος Κάκκος ασχολείται και με εταιρίες συστημάτων ασφαλείας. Είναι Executive Chairman & co-Founder της IFSAS, εταιρείας τεχνολογίας, ειδικευμένη στην εφαρμογή εξελιγμένων Συστημάτων Ασφάλειας, Πυρασφάλειας και Αυτοματισμών, η οποία υποστηρίζει τη λειτουργεία τέτοιων συστημάτων σε μεγάλες και σημαντικές εγκαταστάσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

    Κατά τη διάρκεια της χθεσινής εκδήλωσης για τα εγκαίνια του Athens 3, ο κ. Κάκκος τόνισε ότι «από τότε που πραγματοποιήθηκε η εξαγορά της Lamda Hellix από την Digital Realty, έχουμε δεσμεύσει σημαντικούς πόρους για την ενοποίηση των συστημάτων, των λειτουργειών και των διαδικασιών μας και είμαστε εξαιρετικά χαρούμενοι που τώρα είμαστε σε θέση να μετονομαστούμε κάτω από το brand «Digital Realty» και να επικεντρωθούμε στον κοινό σκοπό που έχει παγιώσει την παρουσία της Digital Realty σε όλο τον κόσμο: να βοηθήσουμε στη διάπλαση μιας ενοποιημένης παγκόσμιας εταιρείας της οποίας η αποστολή είναι να συνδέει εταιρείες και δεδομένα με τολμηρούς νέους τρόπους που τροφοδοτούν την καινοτομία που καθορίζει το μέλλον μας».

    Διαβάστε επίσης:

    Lamda Hellix: Κόμβος μεταφοράς δεδομένων η Κρήτη – Επενδύσεις και νέες συνεργασίες

    Ρεκόρ ξένων επενδύσεων το 2022 – Στην τεχνολογία η μερίδα του λέοντος

    Ψυρρής (Grid Telecom): Αύξηση των υποθαλάσσιων καλωδίων στην Ελλάδα – Νέες συνεργασίες στον χώρο των Data Centers



    ΣΧΟΛΙΑ