• Business

    Διαμάχη Nordea με τη ναυτιλιακή Primorsk. Πως εμπλέκεται η οικογένεια Περατικού.

    Alexander D Kirilichev, president of Primorsk Shipping Corp aka Prisco / pic from 2000 annual report p 4; an even worse one is available there on p 13


    H ρωσική Primorsk International Shipping παρουσίασε πρόσφατα το σχέδιο πτώχευσης της, το οποίο προβλέπει ότι μεγάλο μέρος της περιουσίας της θα περάσει στα χέρια της ελληνικής εφοπλιστικής οικογένειας Περατικού, αν και η κυριότερη δανείστρια τράπεζα, Nordea, έχει εκφράσει ανοιχτά την αντίθεση της με το συγκεκριμένο πλάνο.

    Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στα έγγραφα που κατέθεσε η Primorsk στη Νέα Υόρκη, η εταιρία holding της οικογένειας Περατικού έχει αγοράσει περίπου το 60% των νορβηγικών ομολόγων που κατείχε η ρωσική εταιρία. Το σχέδιο προβλέπει τη μετατροπή των ομολόγων αυτών αξίας περίπου 80,9 εκατ. δολαρίων, σε κοινές μετοχές κατηγορίας Β, ποσό που αντιστοιχεί στο 75% του συνόλου των ιδίων κεφαλαίων της Primorsk International Shipping, και έτσι η ελληνική οικογένεια που έχει στην κατοχή της την Pegasus Shipping, θα αποκτήσει τον έλεγχο του 45% της ρωσικής εταιρίας.

    Nordea300

    Από την άλλη πλευρά, η Apington Investments, μία εταιρία συμμετοχών που ελέγχει ο Πρόεδρος της Primorsk, Alexander Kirilichev, και η οποία έχει στην κατοχή της τις μετοχές του, θα διατηρήσει ποσοστό 49% στην ναυτιλιακή, καθώς θα αγοράσει το δεύτερο μεγαλύτερο τμήμα του χρέους των ομολόγων. Η Apington θα είναι ο μοναδικός κάτοχος μετοχών κατηγορίας Α της ναυτιλιακής, σύμφωνα με τα έγγραφα που κατατέθηκαν στο δικαστήριο πτωχεύσεων των ΗΠΑ, στη Νέα Υόρκη, από τους δικηγόρους της Primorsk.

    Παράλληλα, το σχέδιο περιλαμβάνει τη μετατροπή 262 εκατ. δολαρίων σε εγγυημένα δάνεια, τα οποία θα αντικαταστήσουν το υφιστάμενα χρέη, με χαμηλότερα επιτόκια.

    Το ιστορικό της πτώχευσης

    Το 2008, μία κοινοπραξία τραπεζών παρείχε στην Primorsk ένα μεγάλο δάνειο 450 εκατ. δολαρίων και ένα μικρότερο 80 εκατ. δολαρίων.

    Ο Alexander Kirilichev αποπλήρωσε ένα μέρος του δανείου, ωστόσο μεγάλο ποσό παρέμεινε σε εκκρεμότητα. Το Δεκέμβριο του 2012, όταν τα δάνεια χαρακτηρίστηκαν μη εξυπηρετούμενα, η Primorsk προχώρησε σε μία ακόμη συμφωνία για αύξηση των επιτοκίων τους από 3% έως 4,5% πάνω από το libor.

    H σουηδική τράπεζα Nordea, η οποία είναι επικεφαλής της κοινοπραξίας των τραπεζών δανειστριών, από την αρχή ήταν επικριτική σχετικά με την πτώχευση της Primorsk και εξέφρασε εκ νέου τις αντιρήσεις της την περασμένη εβδομάδα, πριν ακόμη υποβληθεί το σχέδιο της εταιρίας.

    Γιατί διαφωνεί η Nordea

    Οι δικηγόροι της τράπεζας υποστηρίζουν ότι χωρίς ένεση ρευστότητας, η πρόταση δεν μπορεί να πάρει το “πράσινο φως” , καθώς είναι αδιαμφισβήτητη η έλλειψη μετρητών στα ταμεία της ναυτιλιακής. Έτσι, ισχυρίζονται ότι το προτεινόμενο σχέδιο δεν θα της εξασφαλίσει αρκετή ρευστότητα για την αποπληρωμή των δανείων.

    Παράλληλα, επικρίνουν την πρόταση για διατήρηση του management της εταιρίας από τη θυγατρική της Prisco Singapore, η οποία δεν βρίσκεται υπό την προστασία της πτώχευσης. Οι δικηγόροι υποστηρίζουν ότι με τον τρόπο αυτό όσοι έχουν τον έλεγχο της Primorsk θα διατηρήσουν πολλαπλές αλλά ακατάλληλες ροές εσόδων για τους εαυτούς τους μέσω της θυγατρικής τους και ότι επίσης σχεδιάζουν να αναλάβουν συμβάσεις διαχείρισης με την Prisco και να πληρώνουν στους εαυτούς τους υψηλές αμοιβές για λίγη εργασία.

    Η Primorsk προχώρησε στην αίτηση πτώχευσης τον Ιανουάριο, παρά την σημαντική άνοδο που σημείωνε η αγορά των δεξαμενόπλοιων, λένε οι δικηγόροι, προκειμένου να προλάβει την κατάσχεση πλοίων μετά τη διακοπή της προσπάθειας να πουλήσει τον στόλο της υπό την πίεση της κοινοπραξίας των δανειστών της.

    Η ακρόαση επί του σχεδίου πτώχευσης θα συζητηθεί στις 20 Απριλίου 2016.

    Δείτε επίσης: Την Πέμπτη η Τράπεζα Πειραιώς ανακοινώνει πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου. Ποιοι είναι οι όροι 

    BANKS Illustration



    ΣΧΟΛΙΑ