• Business

    Diageo: Πτώσης της μετοχής προκάλεσε η επιβράδυνση των πωλήσεων στις ΗΠΑ

    • Bloomberg
    Ivan Menezes, CEO Diageo


    Οι μετοχές της Diageo σημείωσαν πτώση, καθώς η εταιρεία ανακοίνωσε επιβράδυνση των πωλήσεων στη Βόρεια Αμερική.

    Συγκεκριμένα, οι πωλήσεις της παρασκευάστριας του ουίσκι Johnnie Walker, αυξήθηκαν κατά 3% σε οργανική βάση στη Βόρεια Αμερική το εξάμηνο έως τον Δεκέμβριο, χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Από τη συγκεκριμένη περιοχή προήλθαν περίπου τα μισά κέρδη της Diageo πέρυσι.

    O τίτλος της εταιρείας υποχώρησε έως και 6,1%.

    «Πιστεύουμε ότι η αστοχία στις ΗΠΑ είναι το πιο σημαντικό στοιχείο αυτών των αποτελεσμάτων», έγραψαν αναλυτές στο RBC.

    Η πτώση της κατανάλωσης στην αγορά της Βόρειας Αμερικής διαψεύδει την άποψη του Διευθύνοντος Συμβούλου Ivan Menezes ότι τα οινοπνευματώδη ποτά είναι προσιτή πολυτέλεια και ως εκ τούτου θα παραμείνουν ανθεκτικά εν μέσω της κρίσης κόστους ζωής.

    Ο επικεφαλής της Diageo υποστήριξε ότι τα νοικοκυριά των ΗΠΑ έχουν χώρο στους προϋπολογισμούς τους για ένα μπουκάλι οινοπνευματώδους ποτού περιστασιακά, καθώς το μέσο νοικοκυριό ξοδεύει μόνο 1 δολάριο την ημέρα σε τέτοια προϊόντα. Ωστόσο, ο όγκος πωλήσεων μειώθηκε κατά 4% στη Βόρεια Αμερική κατά τη διάρκεια της περιόδου, με επικεφαλής τη βότκα, το καναδικό ουίσκι και το σκωτσέζικο.

    Η επιβράδυνση στην εν λόγω περιοχή επισκίασε τον ρυθμό αύξησης των συνολικών πωλήσεων, που ανήλθε σε 9,4% σε οργανική βάση. Ωστόσο, οι όγκοι αυξήθηκαν ελαφρώς λιγότερο από ό,τι περίμεναν οι αναλυτές, κάτι που θα μπορούσε να είναι ένα μήνυμα ότι η τιμολογιακή δύναμη της Diageo έχει όρια.

    Μέρος της πτώσης στην περιοχή οφείλεται στην δύσκολη σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο της προηγούμενης χρονιάς (2021), όταν τα μπαρ και τα εστιατόρια ανεφοδιάζονταν μετά την χαλάρωση των περιορισμών του Covid.

    Η Diageo δεν βασίζεται μόνο στην τιμολόγηση για να αντισταθμίσει το υψηλότερο κόστος πρώτων υλών, είπε ο Menezes σε τηλεοπτική συνέντευξη στο Bloomberg.

    Σε ορισμένες αγορές, οι αυξήσεις των τιμών είναι μικρότερες από το ποσοστό του πληθωρισμού. Η Diageo προσπαθεί επίσης να αντισταθμίσει τις πιέσεις μέσω βελτιώσεων στην παραγωγικότητα, οι οποίες έφτασαν τις 220 εκατομμύρια στερλίνες το εξάμηνο. Ένας καλύτερος συνδυασμός προϊόντων και αύξησης όγκου μπορεί επίσης να βοηθήσει, σύμφωνα με τον Menezes.

    Η εταιρεία διατήρησε την πρόβλεψή της για ετήσια αύξηση 5% έως 7% στις πωλήσεις και 6% έως 9% στα λειτουργικά κέρδη την τριετία έως τη χρήση του 2025, σε οργανική βάση.

    Διαβάστε ακόμη:

    Chevron: Επαναγορά μετοχών ύψους 75 δισ. δολαρίων μετά τα κέρδη ρεκόρ

    Swatch: Αύξηση κερδών έφερε η φρενίτιδα για το MoonSwatch – Ανακάμπτει η Κίνα



    ΣΧΟΛΙΑ