• Business

    ΔΕΠΑ Υποδομών: Ποιοι ετοιμάζονται να τη διεκδικήσουν


    Με τη ΔΕΠΑ Υποδομών ξεκινούν οι ενεργειακές ιδιωτικοποιήσεις αυτής της κυβέρνησης και όπως είπε χθες ο υφυπουργός Ενέργειας Γεράσιμος Θωμάς   αναμένει την εκδήλωση σημαντικού επενδυτικού ενδιαφέροντος από την Ελλάδα και το εξωτερικό για την ΔΕΠΑ Υποδομών.

    Το ενδιαφέρον για τη ΔΕΠΑ Υποδομών εκφράζεται,  σύμφωνα με πληροφορίες, τόσο από ξένους  διαχειριστές όσο και από Έλληνες κατασκευαστές που βρίσκονται σε επαφές με διεθνή ενεργειακά funds, στο πλαίσιο της στρατηγικής τους ανάπτυξης των παραχωρήσεων. Η επέκταση των υποδομών επένδυση ύψους 500 εκατ. ευρώ που πρέπει να εκτελέσει τα επόμενα χρόνια η ΔΕΠΑ Υποδομών, αποτελεί εξάλλου ένα σημαντικό κατασκευαστικό έργο για εταιρείες όπως η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η ΑΒΑΞ ή η ΕΛΛΑΚΤΩΡ οι οποίες εξετάζουν ζεστά το ενδεχόμενο να τη διεκδικήσουν. Ωστόσο, το αν θα εκφράσουν τελικά το ενδιαφέρον τους, εξαρτάται από τους ακριβείς όρους της προκήρυξης.

    Όσον αφορά στους ξένους  διαχειριστές  δικτύων  στους ενδιαφερόμενους φέρονται η ιταλική Italgas, η γερμανική Ε.ΟΝ που έχει δραστηριότητα στο δίκτυο διανομής φυσικού αερίου και οι μέτοχοι του ΔΕΣΦΑ, όπως η βελγική Fluxys και η ισπανική Enagas.   

    Γιατί είναι ελκυστική η ΔΕΠΑ Υποδομών

    Η ΔΕΠΑ Υποδομών, με Ρυθμιζόμενο από τη ΡΑΕ Έσοδο,  καλείται να υλοποιήσει επενδυτικό πρόγραμμα της τάξης των 400 εκατ. ευρώ την επόμενη πενταετία, ένα επενδυτικό πρόγραμμα που θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας και ανάπτυξη και παράλληλα αποτελεί ένα σημαντικό αντικείμενο για τις κατασκευαστικές που αντιμετωπίζουν την εταιρεία ως μια αποδοτική παραχώρηση.

    Οι τρεις εταιρίες της ΔΕΠΑ Υποδομών (ΕΔΑΘΕΣΣ, ΔΕΔΑ, ΕΔΑ Αττικής), έχουν έσοδα που είναι ρυθμιζόμενα και διασφαλισμένα και είναι συνολικά της τάξης των 130 εκατ. ευρώ. Μέσα στα επόμενα χρόνια, συνολικά,  πρέπει να γίνουν  επενδύσεις  για την ανάπτυξη του LNG, την επέκταση  σε απομακρυσμένες περιοχές με τη χρήση του CNG, καθώς και για τη διείσδυση του αερίου στον τομέα των μεταφορών, συμπεριλαμβανομένων των θαλάσσιων.

    Οι παραπάνω λόγοι, κάνουν  την επένδυση στην εταιρεία ελκυστική, τόσο λόγω της αξίας και της προοπτικής της όσο και λόγω των αποδόσεών της, ενώ τα ρυθμιζόμενα έσοδα των δικτύων διανομής ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου προσφέρουν ασφάλεια τοποθέτησης κεφαλαίων. Ταυτόχρονα τα μεγάλα επενδυτικά έργα που έχουν μπροστά τους ο Διαχειριστής Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας και η ΔΕΠΑ Υποδομών ανοίγουν νέες πηγές εσόδων για τους υποψήφιους διεκδικητές.

    Σύμφωνα με τον πρόσφατα ψηφισμένο ενεργειακό νόμο, στη ΔΕΠΑ Υποδομών θα συμπεριληφθούν οι συμμετοχές της ΔΕΠΑ στην ΕΔΑ Αττικής και ΔΕΔΑ, στις οποίες κατέχει το 100% και το μάνατζμεντ αλλά και στην ΕΔΑ Θεσσ όπου κατέχει το 51% χωρίς το μάνατζμεντ.



    ΣΧΟΛΙΑ