• Business

    ΔΕΠΑ: Έλαβε πάνω από 200 εκατ. ευρώ από την τουρκική ΒΟΤΑS

    Ο Δευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ Α.Ε., κ. Κωνσταντίνος Ξιφαράς

    Ο Δευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ Α.Ε., κ. Κωνσταντίνος Ξιφαράς


    Μπόνους …από την Τουρκία έλαβε η ΔΕΠΑ, καθώς η τουρκική εταιρεία φυσικού αερίου, BOTAS, κατέβαλε  χθες Πέμπτη 05 Μαρτίου, στη ΔΕΠΑ το σύνολο των αναδρομικών χρεώσεων που επιδίκασε το διεθνές διαιτητικό δικαστήριο της Στοκχόλμης (ICC) ποσό που σύμφωνα με πληροφορίες ξεπερνά τα 200 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, η BOTAS εφαρμόζει ήδη από τον Ιανουάριο του 2020 τη νέα χαμηλότερη τιμή στις μηνιαίες τιμολογήσεις της προς τη ΔΕΠΑ. Η ένεση ρευστότητας θα μετακυληθεί στους πελάτες της  ΔΕΠΑ  και ενισχύει κατά πολύ την οικονομική και εμπορική αξία της η οποία την τοποθετεί στην κορυφή της ενεργειακής πυραμίδας στα Βαλκάνια. Οι υπηρεσίες της εταιρείας σύντομα θα προχωρήσουν στον επιμερισμό του ποσού της επιστροφής για κάθε πελάτη.

    Με την καταβολή των αναδρομικών χρεώσεων κλείνει και τυπικά η μακροχρόνια διαμάχη των δύο εταιρειών διάρκειας 9 ετών.. Υπενθυμίζεται ότι το διεθνές διαιτητικό δικαστήριο της Στοκχόλμης ICC με την από 10 Ιανουαρίου 2020 απόφασή του, δικαίωσε τη ΔΕΠΑ έναντι της BOTAS, αναφορικά με το αίτημα της πρώτης για μείωση τιμής.

    Η δικαστική διαμάχη

    Η υπόθεση  ξεκινά το 2003, όταν η ΔΕΠΑ υπέγραψε με την τουρκική εταιρεία BOTAS Petroleum Pipeline Corporation σύμβαση προμήθειας φυσικού αερίου πρωτογενούς προελεύσεως Αζερμπαϊτζάν, κατ’ εξουσιοδότηση σχετικής Διακρατικής Συμφωνίας και σε υποστήριξη του Διασυνδετήριου Αγωγού Τουρκίας-Ελλάδας. Ο αγωγός αυτός είχε ιδιαίτερη πολιτική σημασία, ως τμήμα του Νότιου Διαδρόμου, που θα έφερνε Αζέρικο αέριο στην Ευρώπη.

    Οι παραδόσεις αερίου στα ελληνοτουρκικά σύνορα ξεκίνησαν με την ολοκλήρωση εργασιών στον αγωγό, στα τέλη του 2007.

    Το Δεκέμβριο 2011, η BOTAS προσέφυγε κατά της ΔΕΠΑ σε διεθνή διαιτησία ενώπιον του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου (ICC) στη Στοκχόλμη, ζητώντας αναθεώρηση των τιμών προς τα πάνω βάσει των συμβατικών όρων. Στις 14 Απριλίου 2016 εκδόθηκε η πρώτη απόφαση του Διαιτητικού Δικαστηρίου, στην οποία προβλεπόταν ένας τύπος υπολογισμού της τιμής αερίου ευθέως συνδεόμενος με τις τιμές πετρελαίου μπρεντ επιδικάζοντας στην BOTAS το ήμισυ περίπου του αρχικά αιτηθέντος από την BOTAS ποσού.

    Τότε, οι νομικοί της ΔΕΠΑ επανήλθαν με νέο αίτημα αναθεώρησης επικαλούμενοι την ίδια την απόφαση του Δικαστηρίου και ζητώντας η αναθεωρημένη τιμή να είναι άμεσα βασισμένη στις τιμές εισαγωγής φυσικού αερίου στη Γερμανία και μάλιστα με σημαντική έκπτωση.

    Μετά από πολύμηνη ακροαματική διαδικασία το διαιτητικό όργανο έκρινε ότι η ελληνική εταιρεία φυσικού αερίου δικαιούται τιμών φυσικού αερίου που ισχύουν στην Γερμανία, γεννώντας έτσι απαιτήσεις έναντι της κρατικής εταιρείας της Τουρκίας από την ελληνική πλευρά εκατοντάδων εκατομμυρίων και μάλιστα αναδρομικά από το 2011.

    Σύμφωνα με την Διεθνή Επιθεώρηση Διαιτησίας η νομική ομάδα της ΔΕΠΑ υπό τον τότε Νομικό Σύμβουλο Καθηγητή του Ευρωπαϊκού Δικαίου (Δρ. Νικόλαος Φαραντούρης) και τα διεθνή δικηγορικά γραφεία Three Crowns και Clyde & Co πέτυχαν να εφαρμοστεί στον τρόπο υπολογισμού της τιμής προμήθειας του φυσικού αερίου από την Τουρκία προέλευσης Αζερμπαϊτζάν, η μεσοσταθμική τιμή εισαγωγών φυσικού αερίου που ισχύει για τη Γερμανία.

    Κωνσταντίνος Ξιφαράς: Μειώνουμε το κόστος προμήθειας του φυσικού αερίου, προς όφελος των πελατών και της χώρας μας

    Μετά τη χθεσινή αποπληρωμή του ποσού, ο Υφυπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, κ. Γεράσιμος Θωμάς, δήλωσε:

    «Πρόκειται για μια ιδιαίτερα θετική είδηση στην πιο κατάλληλη στιγμή, ενόσω βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία αποκρατικοποίησης της εταιρείας».

    Από τη δική του πλευρά, ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ, κ. Κωνσταντίνος Ξιφαράς, σημείωσε:

    «Η οριστική διευθέτηση της μακροχρόνιας διαφοράς με την BOTAS και με τρόπο εξαιρετικά επωφελή για τη ΔΕΠΑ, δικαιώνει τις προσπάθειες που καταβάλλουμε όλο αυτό το διάστημα προκειμένου να μειώσουμε το κόστος προμήθειας του φυσικού αερίου, προς όφελος των πελατών και της χώρας μας.

    Η επιστροφή των αναδρομικών χρεώσεων αυξάνει σημαντικά τη ρευστότητα της ΔΕΠΑ και των πελατών της και ενισχύει κατά πολύ την οικονομική και εμπορική αξία της η οποία την τοποθετεί στην κορυφή της ενεργειακής πυραμίδας στα Βαλκάνια. Οι υπηρεσίες μας αποτιμούν ήδη το αποτέλεσμα και σύντομα θα προχωρήσουν στον επιμερισμό του ποσού της επιστροφής για κάθε πελάτη.»



    ΣΧΟΛΙΑ