• Business

    Δεκτή η δικαστική προσφυγή των μικρομετόχων της Folli Follie που ζητούν αποζημίωση 2,3 εκατ. ευρώ

    Κουτσολιούτσος Folli Follie

    Δημήτρης, Καίτη και Τζώρτζης Κουτσολιούτσος


    Δεκτή έγινε πριν από λίγη ώρα από το Μονομελές Πρωτοδικείο των Αθηνών η αίτηση παράτασης της δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων της Folli Follie μέχρι την εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων στα οποία έχουν προσφύγει 56 μικρομέτοχοι της εταιρείας.

    Οι επενδυτές που έχουν υποστεί σημαντικές ζημιές από την αποκάλυψη του σκανδάλου της Folli Follie ζητούν να λάβουν ως αποζημίωση το ποσό των 2,3 εκατ. ευρώ.

    Με τη σημερινή απόφαση μπλοκάρεται κάθε είδους μεταβίβαση των περιουσιακών στοιχείων της αμαρτωλής εταιρείας.

    Ο δικηγόρος και πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Επενδυτών (ΕΕΕ) Γιάννης Κυριακόπουλος κάνει λόγο για δικαστική νίκη, αφήνοντας να εννοηθεί εμμέσως πλην σαφώς ότι και η τελική κρίση του δικαστηρίου θα δικαιώσει τους μικρομετόχους.

    Όπως είχε γράψει νωρίτερα το mononews.gr, η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων κατατέθηκε ομαδικά πριν από περίπου δυο μήνες, εναντίον της εταιρείας και των ορκωτών ελεγκτών που υπέγραφαν τις πλαστές οικονομικές καταστάσεις της.

    Μετά την πρώτη νίκη που πέτυχαν πριν από περίπου δυο μήνες, όταν το Πρωτοδικείο Αθηνών έκανε δεκτή την αίτηση προσωρινής διαταγής, οι «56» ζήτησαν τη συντηρητική κατάσχεση της κινητής και ακίνητης περιουσίας της Folli Follie, των μελών του προηγούμενου διοικητικού συμβουλίου αλλά και των ορκωτών ελεγκτών μέχρι του ποσού των περίπου 4 εκατ. ευρώ. Στο ποσό αυτό υπολογίζεται η ζημιά που υπέστησαν επενδύοντας στο σαθρό οικοδόμημα της οικογένειας Κουτσολιούτσου.

    Μετά τη σημερινή δίκη, οι 56 μέτοχοι πρόκειται να στείλουν εξώδικο και στο νέο διοικητικό συμβούλιο, ζητώντας την κατάθεση εταιρικής αγωγής κατά των υπευθύνων που ζημίωσαν την εταιρεία με τις πράξεις και τις παραλείψεις τους.

    Όπως λέει ο κ. Κυριακόπουλος, η συγκεκριμένη αγωγή προβλέπεται από τις διατάξεις του νόμου 2190/1920 περί ανωνύμων εταιρειών και, παρότι έχουν παρέλθει έξι και πλέον μήνες από το ξέσπασμα του «σκανδάλου», δεν έχει ακόμη ενεργοποιηθεί.

    Εάν δεν λάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις μέσα σε εύλογο διάστημα, τότε σύμφωνα με τον κ. Κυριακόπουλο η Ένωση θα στραφεί δικαστικά και εναντίον του νέου διοικητικού συμβουλίου, προκειμένου να προστατέψει τα συμφέροντα των μελών του.

    «Είναι αξιόλογοι επαγγελματίες, όμως εκ της θέσης τους έχουν ευθύνες», σημειώνει και προσθέτει πως έχουν ενημερωθεί σχετικά στη γενική συνέλευση της Folli Follie στις 21 Δεκεμβρίου.

    Ο πρόεδρος της ΕΕΕ δεν διστάζει να αφήσει αιχμές για την γενικότερη στάση του νέου διοικητικού συμβουλίου, λέγοντας μεταξύ άλλων πως αντί να προχωρήσει άμεσα στην αγωγή, φρόντισε να τοποθετήσει τον Τζώρτζη Κουτσολιούτσο στο steering committee, την Επιτροπή που λειτουργεί ως καθοδηγητικό όργανο της επιχείρησης.

    Υποστηρίζει μάλιστα πως παίρνονται πρωτοβουλίες που δεν λαμβάνουν υπόψη τις δικαστικές αποφάσεις, όπως η εκποίηση περιουσιακών στοιχείων της επιχείρησης και οι υπέρογκες αμοιβές που δίνονται στους συμβούλους.

    Το ενδιαφέρον για την υπόθεση είναι τεράστιο καθώς λέγεται πως μπορεί να επηρεάσει την προσπάθεια διάσωσης της FF που βρίσκεται σε εξέλιξη με τους ομολογιούχους.

    Να σημειωθεί πως η απόφαση του δικαστηρίου επί της αίτησης ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσαν οι «56» αναμένεται μέσα στις επόμενες δυο με τρεις μέρες. Εάν είναι υπέρ τους, τότε σύμφωνα με τον κ. Κυριακόπουλο μπορεί να ανοίξει ο δρόμος για τη διεκδίκηση τεράστιων αποζημιώσεων από την εταιρεία αλλά και τους ορκωτούς ελεγκτές.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Αποκαλυπτικό: «Κλείδωσε» και η πώληση του ελικοπτέρου της Folli Follie – Νέο business plan κατέθεσε η Deloitte

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αποκάλυψη: τα e-mails μεγαλοστελέχους της Folli Follie στον Τζώρτζη Κουτσολιούτσο

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Εντολή Δραγάτση σε Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και ΕΛΤΕ: Έλεγχοι σε βάθος 15ετίας για τα στοιχεία της Folli Follie



    ΣΧΟΛΙΑ