• Business

    Αποκλειστικό: H ΔΕΗ βγαίνει στις αγορές τη Δευτέρα για νέο ομόλογο ως 100 εκατ. ευρώ

    Big Deal για το ΔΕΔΔΗΕ: Μέχρι και 1,8 δισ. το τίμημα

    Γιώργος Στάσσης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος ΔΕΗ


    Τη Δευτέρα 22 Μαρτίου ξαναβγαίνει στις αγορές η ΔΕΗ για δεύτερη συμπληρωματική έκδοση ομολόγου κοντά στα 100 εκατ. ευρώ.

    Πρόκειται για ακόμη ένα βιώσιμο ομόλογο, μια μικρή έκδοση, αποτέλεσμα της καλής υποδοχής που είχε το πρώτο και της ισχυρής υποστήριξης της επενδυτικής κοινότητας προς την εταιρεία.

    Υπενθυμίζεται ότι η έκδοση του πρώτου βιώσιμου ομολόγου της ΔΕΗ, έγινε πριν λίγες ημέρες και  είχε μεγάλη επιτυχία αφού με αυτό «σήκωσε» από τις αγορές 650 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 3,875%.ενώ η ζήτηση υπερκαλύφθηκε κατά 6 φορές και η εταιρεία άντλησε 150 εκατ. ευρώ περισσότερα, από όσα αρχικά ζητούσε.

    Η υψηλή ποιότητα επενδυτών, που έγκειται στο πρώτο  υψηλό ποσοστό συμμετοχής ξένων επενδυτών ( στο 70%) και στο ότι το 50% της έκδοσης καλύφθηκε από υψηλού κύρους και διεθνούς εμβέλειας επενδυτές, και η ισχυρή ψήφος εμπιστοσύνης στην εταιρεία που εκφράστηκε από την πρώτη έκδοση φέρνει και το δεύτερη.

    Σημειώνεται ότι μετά την επιτυχημένη έξοδό της στις αγορές την εβδομάδα που πέρασε, αλλά και το «ρεύμα» που έχει δημιουργηθεί στην ευρύτερη αγορά για «πράσινα» και ESG ομόλογα, ο Πρόεδρος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης είχε προαναγγείλει τη νέα έκδοση ομολόγου σε δηλώσεις που έκανε στους FT.

    Ειδικότερα είπε, ότι η εταιρεία στοχεύει να αποκτήσει στάτους επενδυτικής κατηγορίας μέσα στα επόμενα χρόνια και ότι θα επιστρέψει στις αγορές.

    «[Η έκδοση] αυτή ήταν μια εισαγωγή για εμάς… Μπορούμε να είμαστε πολύ ευέλικτοι και να προσθέσουμε κι άλλους [στόχους]. Τα ομόλογα βιωσιμότητας είναι το μέλλον», τόνισε, δίνοντας το στίγμα της «επόμενης μέρας». Και αυτή η επόμενη μέρα ήρθε πολύ σύντομα, αφού τη Δευτέρα 22 Μαρτίου, η εταιρεία είναι κιόλα έτοιμη για το δεύτερο βιώσιμο ομόλογό της, συνδεδεμένο με πράσινους στόχους, αφού σύμφωνα με πληροφορίες, θα χρηματοδοτήσει την ανάπτυξή της στις ΑΠΕ.

    Αναφερόμενος στο θέμα του ομολόγου βιωσιμότητας, ο Γιώργος Στάσσης έκανε λόγο για μια αρκετά τολμηρή κίνηση, καθώς δεν βρίσκεις πολλές επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας που ανοίγονται σε ένα τέτοιο εγχείρημα, προσθέτοντας ότι ήταν μόνον η αρχή. 

    Η υψηλή ποιότητα επενδυτών του πρώτου, έφερε και το δεύτερο

    Με δηλώσεις του προς το ΑΠΕ – ΜΠΕ ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης, σημείωσε ότι η επιτυχία πέρα από την υπερκάλυψη και το επίπεδο του επιτοκίου, έγκειται κυρίως στο πρωτοφανές και υψηλό ποσοστό συμμετοχής ξένων επενδυτών που κυμάνθηκε στο 70% ενώ επιπρόσθετα το 50% της έκδοσης καλύφθηκε από υψηλού κύρους και διεθνούς εμβέλειας επενδυτές, εκ των οποίων ένα μεγάλο κομμάτι προήλθε από εμβληματικούς, καθιερωμένους λογαριασμούς πραγματικών χρημάτων.

    Το εύρος και το βάθος του διεθνούς επενδυτικού ενδιαφέροντος έχει μεγάλη σημασία.

    Η υψηλή ποιότητα επενδυτών, αποτελεί ψήφος εμπιστοσύνης στις προοπτικές και το μάνατζμαντ της εταιρείας και άνοιξε το δρόμο της ΔΕΗ για τις αγορές με τους καλύτερους οιωνούς.

    Υπενθυμίζεται, ότι στο πρώτο ομόλογο, η απόδοσή του, συνδέεται με τη δέσμευση της εταιρείας να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 40% το 2022 σε σχέση με το 2019 και, αν δεν το καταφέρει, να καταβάλει αυξημένους τόκους στους στους επενδυτές.

    Εξάλλου, το business plan της ΔΕΗ προβλέπει ήδη τη μείωση των εκπομπών κατά 62% στην περίοδο 2019 – 2023 (από 19,7 εκατ. τόνους σε 7,5 εκατ.), η οποία θα επιτευχθεί κατά κύριο λόγο με την απόσυρση του συνόλου των λιγνιτικών μονάδων εκτός από την Πτολεμαΐδα 5 η οποία προβλέπεται να τεθεί σε λειτουργία το 2022 (και θα μετατραπεί σε πιο «πράσινη» τεχνολογία το 2028).

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ