• Business

    ΔΕΗ Ανανεώσιμες: Μπαράζ εξαγορών νέων ΑΠΕ στο πρώτο τρίμηνο του 2023

    Κωνσταντίνος Μαύρος Διευθύνων Σύμβουλος ΔΕΗ Ανανεώσιμες

    Κωνσταντίνος Μαύρος Διευθύνων Σύμβουλος ΔΕΗ Ανανεώσιμες


    Δεν έχει προηγούμενο η ανάπτυξη στις ΑΠΕ που πραγματοποιεί η ΔΕΗ Ανανεώσιμες, υπό τη διοίκηση του Κωνσταντίνου Μαύρου, που καταφέρνει να ξεπερνά τους φιλόδοξους στόχους που θέτει.

    Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες προετοιμάζει σύμφωνα με πληροφορίες, μια σειρά νέων εξαγορών ΑΠΕ  στο πρώτο τρίμηνο του 2023, υλοποιώντας τη στρατηγική της για μια πολύπλευρη στρατηγική ανάπτυξη, τόσο οργανική, όσο και με συνεργασίες και με εξαγορές,  που φέρνει όλο και πιο κοντά το στόχο των 5 GW που έχει θέσει για την πενταετία. Στο στόχαστρο της εταιρείας είναι έργα στα Βαλκάνια, που θα αυξήσουν και τη διεθνοποίησή της.

    Ήδη σε ένα μήνα θα είναι σε λειτουργία ΑΠΕ ισχύος 600 MW  ενώ μέσα στο 2023 θα βρίσκονται σε φάση κατασκευής συνολικά έργα ισχύος 1 GW. Παράλληλα, επιπλέον 600 MW θα κατασκευάζονται από τη σύμπραξη με τη RWE ενώ θα ενισχυθεί η παρουσία της ΔΕΗ Ανανεώσιμες στις ΑΠΕ από σημαντικές εξαγορές εντός και εκτός Ελλάδας που προγραμματίζονται για το πρώτο τρίμηνο του 2023.

    Στο πλαίσιο αυτό ο στόχος του 1,5 GW για το τέλος του 2023 μπορεί να πιαστεί στα μισά του έτους, και τα 5 GW, αρκετά νωρίτερα της πενταετίας.

    Σημειώνεται ότι είναι σε εξέλιξη  το due diligence, που διενεργεί η ΔΕΗ στη  δραστηριότητα του ομίλου ENEL σε Ρουμανία.  Η εξαγορά αυτή εκτός από την εγκατεστημένη και υπό κατασκευή ισχύ ΑΠΕ (534 MW+ 170 MW) θα προσθέσει στο δυναμικό της ΔΕΗ και το pipeline των 1+4 GW που έχει στις ΑΠΕ η ENEL, το  1 GW από τα οποία θα κατασκευαστεί εντός των επόμενων 3 ετών.

    Μήνας εξαγορών και ο Δεκέμβριος

    Μέσα στο Δεκέμβριο η εταιρεία προχώρησε σε σημαντικές συμφωνίες, δίνοντας το στίγμα της στρατηγικής της ανάπτυξης.

    Η κατ’ αρχήν συμφωνία που υπέγραψε η ΔΕΗΑΝ με τη Mytilineos αφορά στην ανάπτυξη, κατασκευή και πώληση χαρτοφυλακίου ηλιακής ενέργειας περίπου 210 MW.
    Το χαρτοφυλάκιο αυτό αποτελείται από δύο φωτοβολταϊκά πάρκα, που αναμένεται να τεθούν σε εμπορική λειτουργία κατά τη διάρκεια του 2024. Και τα δύο έργα αναπτύχθηκαν από τη MYTILINEOS, η οποία θα αναλάβει και την κατασκευή. Τα εν λόγω έργα βρίσκονται στη νότια περιοχή της Ρουμανίας, κοντά στο Βουκουρέστι.

    Πριν λίγες ημέρες εξάλλου,  η ΔΕΗ Ανανεώσιμες, ανακηρύχθηκε  Προτιμητέος Επενδυτής στο πλαίσιο διαγωνισμού της Piraeus Equity Partners για την πώληση (SPA) των μετοχών εταιρειών στις οποίες ανήκουν εν λειτουργία αιολικοί σταθμοί παραγωγής ενέργειας, συνολικής ισχύος 44 MW και φωτοβολταϊκά πάρκα ισχύος 2 MW. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΔΕΗ, η συναλλαγή πραγματοποιήθηκε μέσω ανταγωνιστικής διαδικασίας, με συμμετοχή ελληνικών και διεθνών επενδυτικών επιχειρήσεων, στην οποία η ΔΕΗ Ανανεώσιμες κρίθηκε ως προτιμητέος επενδυτής.

    Το καλοκαίρι του 2022 η ΔΕΗ Ανανεώσιμες είχε αποκτήσει και το 55% των μετοχών της Volterra K-R ΑΕ και της Volterra ΛΥΚΟΒΟΥΝΙ ΑΕ, στις οποίες είναι ήδη μέτοχος σε εκάστη εταιρεία κατά 45% από το 2019.  Η Volterra K-R ΑΕ και η Volterra ΛΥΚΟΒΟΥΝΙ ΑΕ κατέχουν εν λειτουργία αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος 69,7MW στην Αιτωλοακαρνανία και τη Βοιωτία. Επίσης απέκτησε το 100% της Ηλιοφάνεια ΑΕ η οποία κατέχει ένα εν λειτουργία φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 2,7 ΜW στη Βοιωτία, καθώς και τις εταιρείες Volterra ΔΟΥΚΑΣ ΑΕ και Volterra ΚΟΥΚΟΥΛΙ ΑΕ που έχουν στην κατοχή τους αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος 39,5ΜW, των οποίων η κατασκευή πρόκειται να ξεκινήσει άμεσα. Η  συναλλαγή αυτή αντιστοιχούσε σε Αξία Επιχείρησης (Enterprise Value) ύψους €133 εκατομμυρίων.

    Η ΔΕΗ ΑΝ δραστηριοποιείται και στις πέντε μορφές ΑΠΕ, ανακατασκευάζει υφιστάμενα έργα ΑΠΕ και προωθεί και νέα έργα όπως σταθμούς γεωθερμίας και βιομάζας, αλλά κυρίως μεγάλα φωτοβολταϊκά και αιολικά πάρκα.

    Η ανάπτυξη μέσω εξαγορών είναι σημαντικό κομμάτι της στρατηγικής της ανάπτυξης και επιταχύνει τη διείσδυσή της στις ΑΠΕ, κάτι που αποτελεί προτεραιότητα του επενδυτικού πλάνου της.



    ΣΧΟΛΙΑ