• Pharma & Health

    Δ. Σπυρίδης: Ο «τυφώνας» που… σάρωσε (και) το «Υγεία»

    Σπυρίδης Metropolitan

    Δημήτρης Σπυρίδης, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας «Περσεύς Υγειονομική Έρευνα»


    Με αφετηρία την εταιρεία “Περσεύς Υγειονομική Μέριμνα”, όχημα τo fund “CVC Capital Partners” και στόχο να κυριαρχήσει στην αγορά, ο Δημήτρης Σπυρίδης ξεκίνησε την επέλασή του στο χώρο της Υγείας, αλλάζοντας το “χάρτη” στον ιδιωτικό τομέα.

    Ο διευθύνων σύμβουλος του Metropolitan και της εταιρίας που το ελέγχει (Περσεύς Υγειονομική Μέριμνα) και μέτοχος του CVC Capital Partners, τον τελευταίο χρόνο κινεί τα «νήματα» των επενδύσεων στον τομέα της ιδιωτικής περίθαλψης και, επιτυγχάνοντας εξαγορές των πλειοψηφικών πακέτων μεγάλων νοσηλευτικών ιδρυμάτων της χώρας, καθιστά το CVC έναν ισχυρότατο και καθοριστικής σημασίας «παίκτη» στο χώρο.

    Ο Δημήτρης Σπυρίδης κρατά τα ηνία της “Περσεύς Υγειονομική Μέριμνα” και του “Metropolitan” από την ίδρυσή του το 2001. Τα “πηγαδάκια” της αγοράς μιλούσαν ανέκαθεν για έναν πολύ έξυπνο επιχειρηματία. Εντούτοις, το όνομά του συζητήθηκε έντονα στους επιχειρηματικούς κύκλους του κλάδου  το 2016, όταν απέκτησε επιπλέον 16% του μετοχικού κεφαλαίου του Metropolitan, ποσοστό που του έδωσε ισχύ στο εν λόγω νοσοκομείο, όπου μέχρι τότε πλειοψηφούσε ο γνωστός επιχειρηματίας Βασίλης Θεοχαράκης.

    Και, φυσικά, η αύξηση του ποσοστού του δεν ήταν καθόλου τυχαία. O επιχειρηματίας Γιώργος Κούμπας, η εταιρεία του οποίου βρισκόταν  υπό εκκαθάριση, για να πληρώσει ληξιπρόθεσμες δανειακές του υποχρεώσεις προς την Τράπεζα Πειραιώς αποφάσισε τον Φεβρουάριο του 2016 να πωλήσει την συμμετοχή της «Κούμπας Συμμετοχών» στην εταιρεία «Περσεύς Υγειονομική Μέριμνα» που ελέγχει την κλινική Metropolitan. Αγοραστής των 443.165 μετοχών (ποσοστό 15,96%) ήταν η εταιρεία Restitutionary Management Advice Limited και το τίμημα της συναλλαγής έφτασε τα 6.000.000 ευρώ, δηλαδή 13,5 ευρώ ανά μετοχή.

    Πίσω από την αγνώστου ταυτότητας κυπριακής έδρας εταιρία Restitutionary Management Advice Limited, η οποία φαίνεται να ιδρύθηκε το 2014, βρισκόταν ο Δημήτρης Σπυρίδης.

    Η πώληση του Metropolitan και ο διπλασιασμός της επένδυσης Σπυρίδη

    Τον Απρίλιο του 2017 ανακοινώθηκε η πώληση του νοσοκομείου Metropolitan στο CVC Capital Partners, η οποία σηματοδοτεί την είσοδο του fund στην ελληνική αγορά της περίθαλψης.  Όπως αναφερόταν σε σχετική ανακοίνωση, το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας «Περσεύς Υγειονομική Μέριμνα Α.Ε.» υπέγραψε δεσμευτική συμφωνία με τη Hellenic Healthcare S.a.r.l, ενός οχήματος που ελέγχεται από τον διεθνή διαχειριστή κεφαλαίων CVC Capital Partners, για την είσοδο του CVC στη μετοχική σύνθεση της εταιρείας με πλειοψηφικό ποσοστό.

    Οι μεγαλύτεροι μέτοχοι και ιδρυτές του Metropolitan, κύριοι Βασίλειος Θεοχαράκης και Δημήτριος Σπυρίδης, αποφασίζουν να επανεπενδύσουν στην Hellenic Healthcare, σαν σημαντικοί μέτοχοι μειοψηφίας, και να συνεχίσουν να ηγούνται του Metropolitan σαν πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, αντίστοιχα.

    Η συμφωνία αφορά το 70% των μετοχών του Metropolitan με τίμημα στα 28 ευρώ ανά μετοχή, με αποτέλεσμα οι μετοχές που είχε αγοράσει ο κ. Σπυρίδης το 2016 να αποτιμηθούν σχεδόν κατά 100% υψηλότερα.

    Είναι γεγονός ότι δεν έχει διευκρινισθεί εάν ο κ. Σπυρίδης πούλησε το ποσοστό μετοχών που είχε αγοράσει από την Τράπεζα Πειραιώς στο CVC. Ο ίδιος είχε πολύ υψηλότερο ποσοστό στο Metropolitan, χωρίς όμως ποτέ να ανακοινωθεί το ακριβές ύψος του.  Ο διευθύνων σύμβουλος του Metropolitan, μεταβίβασε ένα ποσοστό στο CVC, όμως τα χρήματα που έλαβε στην συνέχεια επανεπενδύθηκαν στο ίδιο το Fund, έτσι ώστε ο ίδιος να καταστεί μειοψηφών μέτοχος. Σε κάθε περίπτωση πάντως είτε μεταβίβασε είτε όχι το ποσοστό που είχε αγοράσει από την Τράπεζα Πειραιώς είναι γεγονός ότι αποτιμήθηκε σε διπλάσια τιμή από όσο το είχε αγοράσει. Επί της ουσίας δηλαδή ο κ. Σπυρίδης μέσα σε ένα χρόνο διπλασίασε την επένδυση του.

    H εξαγορά του ΙΑΣΩ GENERAL

    Ο επενδυτικός κολοσσός CVC Capital Partners αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους επενδυτικούς οργανισμούς στον κόσμο, με σειρά επενδύσεων κυρίως σε ιδιωτικές κλινικές της Ευρώπης. Η απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου του νοσοκομείου Metropolitan αποτελεί έναν ακόμα κρίκο σε αυτήν την ισχυρή αλυσίδα επενδύσεων, ενώ πληροφορίες της αγοράς αναφέρουν ότι ετοιμάζει ήδη την επόμενη κίνησή του, βολιδοσκοπώντας το Ερρίκος Ντυνάν, για την εξαγορά του οποίου βρίσκεται σε συζητήσεις.

    Όμως, ο CVC και ο Δημήτρης Σπυρίδης κάνουν την έκπληξη και το Νοέμβριο του 2017 ανακοινώνουν την συμφωνία του ΙΑΣΩ με θυγατρική του CVC Capital Partners για την πώληση του 97,2% του μετοχικού κεφαλαίου της ΙΑΣΩ General.

    Οι υπογραφές “πέφτουν” και η πλειοψηφία του μετοχικού κεφαλαίου του ΙΑΣΩ General μεταβιβάζεται στην HELLENIC HEALTHCARE S.À R.L., εταιρεία ειδικού σκοπού με έδρα το Λουξεμβούργο.

    Η αποτίμηση της επιχείρησης (enterprise value) ανέρχεται σε 48 εκατομμύρια ευρώ ενώ μετά την αφαίρεση του τραπεζικού δανεισμού και συναφών υποχρεώσεων η αποτίμηση των μετοχών ανέρχεται σε 20 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων στην Εταιρεία αντιστοιχεί το ποσό των 19.446.000 ευρώ (το τίμημα).

    Η πολιορκία και η κατάκτηση του Υγεία

    Μετά τις επιθετικές κινήσεις του CVC, ο Βασίλης Αποστολόπουλος του Ιατρικού Κέντρου περνάει στην αντεπίθεση, υποβάλλοντας  προαιρετική δημόσια πρόταση για την απόκτηση του 30% του «Υγεία», ποσοστό που αντιστοιχεί περίπου στην ελεύθερη διασπορά  των μετοχών του. Η πρόταση είχε γίνει στα 0,45 ευρώ ανά μετοχή, όμως στο τέλος του 2017, το ΔΣ του Υγεία την απορρίπτει, με πολλούς να χαρακτηρίζουν την αποτυχία του εγχειρήματος προδιαγεγραμμένη.

    Την ίδια στιγμή, το «Υγεία» είναι σε διακριτική βολιδοσκόπηση από το CVC Capital με τον Δημήτρη Σπυρίδη να βρίσκεται σε διαβουλεύσεις.

    Μερικούς μήνες μετά, το CVC Capital Partners, προχωρά στη διενέργεια due diligence, ενώ  αφού ολοκληρώθηκε ο έλεγχος, κατέθεσε δεσμευτική προσφορά 197,97 εκατ. ευρώ για την εξαγορά του μεριδίου της MIG στο ιδιωτικό θεραπευτήριο Υγεία, ύψους 70,38%. Η  πρόταση γίνεται μέσω της Hellenic Healthcare.

    Η Εκτελεστική Επιτροπή και το Διοικητικό Συμβούλιο της MIG σε χθεσινή συνεδρίαση θεώρησαν ομόφωνα την προσφορά ικανοποιητική και αποφάσισαν να παραχωρήσουν στη Hellenic Healthcare περίοδο αποκλειστικότητας για την ολοκλήρωση της συμφωνίας έως και την 30/6/2018. Κατά την διάρκεια της περιόδου αυτής η MIG θα προβεί στην πρόσληψη χρηματοοικονομικού συμβούλου ο οποίος θα εξετάσει το εύλογο και δίκαιο του προσφερθέντος τιμήματος. Αφού ολοκληρωθεί η συμφωνία θα τεθεί υπόψιν της Γενικής Συνέλευσης των Μετόχων, η οποία θα αποφασίσει οριστικά για την υλοποίηση της.

    Όντας ο ελληνικός βραχίονας του ξένου επενδυτικού fund CVC Capital Partners, o Δημήτρης Σπυρίδης, παίζει πλέον καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της πολιτικής της εταιρίας στην Ελλάδα, κατά συνέπεια και στη διαμόρφωση του τοπίου στον τομέα της ιδιωτικής περίθαλψης. Και μέσα στον ένα χρόνο της πορείας του από αυτή τη θέση φαίνεται να τα καταφέρνει αρκετά καλά. Και γιατί όχι άλλωστε; Διαθέτει και την εμπειρία και τα προσόντα αλλά και τα κίνητρα.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: MIG: Δεσμευτική προσφορά 198 εκατ. ευρώ από την CVC για το ΥΓΕΙΑ

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: MIG: Δεν υπάρχει προσφορά για την Attica από τη Fortress

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: «Καλπάζουν» MIG και Υγεία μετά την προσφορά του CVC



    ΣΧΟΛΙΑ